SKREV BIOGRAFI OM LIVET SOM DØDSSYK: Avdøde Mona-Liisa Nousiainen. Foto: NTB Scanpix
SKREV BIOGRAFI OM LIVET SOM DØDSSYK: Avdøde Mona-Liisa Nousiainen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Planla sin egen begravelse

Avdøde Mona-Liisa Nousiainen - som var en av verdens beste langrennssprintere - forteller om livet som dødssyk i en selvbiografi skrevet de siste månedene hun levde.

Publisert

Mona-Liisa Nousiainen - født og først kjent under etternavnet Malvalehto - var verdens hurtigste langrennsløper i en periode.

I 2013 satte den finske langrennsprofilen verdensrekord på 100 meter sprint - en rekord som i seinere tid har blitt slått av først Stina Nilsson og deretter Kristine Stavås Skistad.

Samme år vant Nousianen karrierens første og eneste verdenscupseier da hun triumferte i sprinten i Liberec foran Justyna Kowalczyk og Maiken Caspersen Fallan.

I mars 2018 la den finske yndlingen - som giftet seg med den finske langrennsprofilen Ville Nousianen - opp som langrennsløper på toppnivå. Kort tid seinere kom skrekknyheten om at hun hadde fått diagnostisert en aggressiv kreftsykdom.

Kreftdiagnosen ble holdt hemmelig utad. I lang tid lå hun for døden. Den 29. juli 2019 - altså for nøyaktig ett år siden - orket ikke kroppen mer, og Nousiainen forlot verden. Nyheten rystet Finland og hele langrennsverden.

BEST: Mona-Liisa Nousiainen vant verdenscupsprinten i Liberec i 2013 foran Justyna Kowalczyk og Maiken Caspersen Falla. Foto: NTB Scanpix
BEST: Mona-Liisa Nousiainen vant verdenscupsprinten i Liberec i 2013 foran Justyna Kowalczyk og Maiken Caspersen Falla. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er veldig vanskelig for meg å snakke om. Hun var en utrolig god venn av meg, så dette er så vanskelig. Dessverre er livet slik, for hun var et fantastisk menneske, alltid glad og fikk deg til å le, sa den finske langrennseneren Krista Pärmäkoski til Dagbladet i fjor.

- Jeg finner ingen ord. Det er så fryktelig tragisk, skrev Justyna Kowalczyk på Twitter.

Planla egen begravelse

I perioden fra Nousianien ble kreftsyk til hun døde, startet den finske langrennsprofilen på en selvbiografi i samarbeid med forfatter Laura Arffman.

Ifølge Arffman var det Nousianien som initierte biografen for å skildre livet som dødssyk. Boka gis ut i høst, men Ilta-Sanomat og flere finske medier har fått tilgang til første del.

Der forteller den avdøde langrennshelten at hun planla sin egen begravelse et halvt år før det skjedde. Nousinanen ønsket at asken hennes skulle spres ulike steder i verden som hun hadde et spesielt forhold til. Det var viktig for å spre asken til steder som hennes nærmeste kunne besøke.

- Hjemmet er den viktigste plassen for meg. Jeg vil bare være hjemme med mine nærmeste. Noen spurte meg om jeg hadde noen uløste problem med andre mennesker. Jeg svarte at det ikke finnes noen, verken forargelse eller bitterhet, skriver hun i selvbiografien.

Hadde håp

Ektemannen Ville snakket i høst om konas tragiske bortgang.

- Selv om vi visste at hun var syk, så fantes det et håp om at livet kunne vart litt lenger, sier Ville Nousiainen til Ilta-Santomat.

- Vi sjekket både i Finland og i utlandet, men det var ingen flere alternativer. Men hun viste aldri at hun var lei seg for hvilken retning livet tok. Det var ikke et dødens hus. Vi levde livet og fant glede i de små tingene..

Mona-Liisa Nousiainen hadde mange ulike talenter. Hun var profesjonell trekkspillmusiker, og vant både sølv og gull i Den nasjonale trekkspillkonkurransen. Hun studerte trekkspill ved Sibelius-akademiet, og gikk også til topps i Ylen Maestro Conductors Competition.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer