Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Do-revolusjon i Japan før OL

Planlegger do-revolusjon til Tokyo-OL

Til tross for at Japan ligger langt fremme teknologisk, finnes det mangle gamle toaletter. De skal oppgraderes før OL.

SKAL HA INN NYE DOER: Japanerne skal gjøre det mer komfortabelt for turister som besøker landet. Her ser vi et tilsynelatende normalt toalett, dog litt stort, under en innovasjonsmesse i Tokyo i 2014. Foto: REUTERS/Issei Kato/Files
SKAL HA INN NYE DOER: Japanerne skal gjøre det mer komfortabelt for turister som besøker landet. Her ser vi et tilsynelatende normalt toalett, dog litt stort, under en innovasjonsmesse i Tokyo i 2014. Foto: REUTERS/Issei Kato/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens vi venter på vinter-OL i Pyeongchang, er forberedelsene i full gang til sommer-OL som ligger to år fram i tid.

I 2020 skal nemlig verdens idrettselite konkurrere om de gjeveste medaljene i Tokyo. Det skal naturligvis bygges anlegg og alt som skal til for at tilreisende utøvere, støtteapparat, presse og tilskuere skal få et best mulig opphold.

En endring japanerne nå planlegger, er å oppgradere toalettene. Ifølge BBC skal tusenvis av toaletter oppdateres før lekene om to år.

Skal slippe hull i gulvet

Til tross for at Japan ligger langt fremme teknologisk, og har både syngende toaletter og doer som vasker deg bak, er det fortsatt en del toaletter der du må sette deg ned på huk for å gjøre ditt fornødne. Altså som et type hull i gulvet.

Disse skal erstattes med doene vi eksempelvis er bedre kjent med her i Norge.

- Vi ønsker å få 40 millioner turister i året innen OL, og vi vil at de skal nyte Japan med så lite stress som mulig, sier Akihiko Yamakoshi, som jobber ved det japanske turistkontoret, ifølge Channel News Asia.

I FULL GANG: Her bygges den nye Nasjonalstadion i Tokyo, som skal være hovedarenaen under OL i 2020. Bildet er tatt rett før jul. Foto: REUTERS/Issei Kato
I FULL GANG: Her bygges den nye Nasjonalstadion i Tokyo, som skal være hovedarenaen under OL i 2020. Bildet er tatt rett før jul. Foto: REUTERS/Issei Kato Vis mer

Han sier at det er omtrent 40 % av toaletter på populære turistmål som fortsatt er av den typen der du må sette deg på huk.

Yamakoshi sier at en do-revolusjon ikke bare vil komme turistene til gode, men også eldre innbyggere som sliter med tøyeligheten.

Blir ferdig i tide

Før store mesterskap er det ofte en bekymring hva angår anlegg. Som oftest må flere nye anlegg bygges, og sånt tar tid. Det er imidlertid ingen bekymring før Tokyo-OL.

- Vi fikk rapporter om framgangen i byggingen av anleggene, og det er et område vi overhodet ikke er bekymret for. Japan holder alle de oppsatte fristene, og jeg ser ingen grunn til at et så sofistikert land ikke skal fortsette å gjøre det, sa IOC-inspektør John Coates i desember. Coates leder koordineringskommisjonen.

Japan fikk kritikk for de opprinnelige planene for hovedarenaen for to år siden, som senere ble vraket av statsminister Shinzo Abe. Det skapte nemlig sterke reaksjoner i folket at den opprinnelige prislappen var to milliarder dollar -

Økonomi-kutt

Japan fikk kritikk etter at de opprinnelige planene for lekenes hovedarena ble vraket av statsminister Shinzo Abe for to år siden. Årsaken var sterke reaksjoner i folket på den opprinnelige prislappen på 2 milliarder dollar - altså 16 milliarder kroner etter dagens kurs.

I desember kom det også fram at Tokyo gjør milliardkutt i OL-planleggingen. Totalbudsjettet har minket med 11,7 milliarder, og er nå på 12,6 milliarder dollar - altså omtrent 105 milliarder kroner.

- Tokyo 2020 vil fortsette jobben med å redusere kostnader. Dette blir ikke det siste kuttet, sa økonomisjef Hidemasa Nakamura for OL-arrangøren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!