Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Plastposen innholdt russisk og italiensk dop

Ble funnet ved Kuusamo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medikamentene som ble funnet i en plastpose i Finland i går, stammer fra Russland og Italia.

Plastikkposen ble funnet 15-kilometer utenfor Kemijärvi, som ligger omlag 14 mil nord-vest for Kuusamo, hvor verdenscupen i langrenn, hopp og kombinert ble arrangert sist helg.

Timo Seppälä, som er lege og medisinsk sjef i det finske antidopingbyrået, har vært i kontakt med det lokale politiet i Kemijärvi og er godt informert om funnet.

Dopingmidler

Ifølge Seppälä brukes medikamentene som ble funnet på hjertepasienter i forbindelse med hjerteinfarkt. De kan imidlertid også brukes både før og etter idrettskonkurranser, blant annet for å restituere seg raskere. Siden medikamentene som er funnet er flytende og det i samme pose lå utstyr for intravenøs overføring, vil dette være ulovlig hvis det skulle bli brukt av idrettsutøvere.

Ikke sivilt bruk

-  Vet du på hva slags språk informasjonen utenpå medikamentene var skrevet?

-  Ja, det var russisk og italiensk tekst, men det betyr ikke at vi kan assosiere det med personer fra disse landene, sier Sappälä til Dagbladet.

 MISTENKELIG:  Politiinspektør Kauko Lathela (t.h.) og konstabel Veikko Perälä viser fram medikamentene som ble funnet et stykke utenfor Kuusamo i går. Det er sterk mistanke om at dette stammer fra ulovligheter i forbindelse med verdenscupåpningen i langrenn sist helt. Foto: Hanna Alasuusua/Lehtikuva/Scanpix
MISTENKELIG: Politiinspektør Kauko Lathela (t.h.) og konstabel Veikko Perälä viser fram medikamentene som ble funnet et stykke utenfor Kuusamo i går. Det er sterk mistanke om at dette stammer fra ulovligheter i forbindelse med verdenscupåpningen i langrenn sist helt. Foto: Hanna Alasuusua/Lehtikuva/Scanpix Vis mer

-  Det er vel slik at informasjonen på medikamenter står på det språket som skrives i det landet det blir solgt. Det er vel derfor sannsynlig at medikamentene stammer fra Russland og Italia?

-  Ja, det er riktig. Samtidig kan vi si at dette ble funnet i en Statoil-pose, uten at det betyr at det er nordmenn som har kastet den.

-  Er utstyret og medikamentene som ble funnet i posen, noe som vanlige mennesker kan ha tilgang til og bruke på egenhånd?

-  Nei, det kan på ingen måte benyttes til sivilt bruk.

-  Sterk mistanke

-  Er du sikker på at det har blitt brukt av idrettsutøvere?

-  Jeg kan ikke være sikker, men jeg har en sterk mistanke.

-  Har det vært andre store idrettskonkurranser, bortsett fra helgas verdenscup, i området?

-  Det vet jeg ikke, men jeg tror ikke det har vært noe annet.

Det lokale politiet i Kemijärvi har nå saken. Ifølge Seppälä er dette ingen kriminell handling, han tror derfor at politiet vil avslutte saken. Det finske antidopingbyåret vil da ta over.

-  Vi vil gjøre vårt beste for å klargjøre situasjonen og analysere medikamentene, sier han.

Hele Norges coronakart