Plastposen innholdt russisk og italiensk dop

Ble funnet ved Kuusamo.

Medikamentene som ble funnet i en plastpose i Finland i går, stammer fra Russland og Italia.

Plastikkposen ble funnet 15-kilometer utenfor Kemijärvi, som ligger omlag 14 mil nord-vest for Kuusamo, hvor verdenscupen i langrenn, hopp og kombinert ble arrangert sist helg.

Timo Seppälä, som er lege og medisinsk sjef i det finske antidopingbyrået, har vært i kontakt med det lokale politiet i Kemijärvi og er godt informert om funnet.

Dopingmidler

Ifølge Seppälä brukes medikamentene som ble funnet på hjertepasienter i forbindelse med hjerteinfarkt. De kan imidlertid også brukes både før og etter idrettskonkurranser, blant annet for å restituere seg raskere. Siden medikamentene som er funnet er flytende og det i samme pose lå utstyr for intravenøs overføring, vil dette være ulovlig hvis det skulle bli brukt av idrettsutøvere.

Ikke sivilt bruk

-  Vet du på hva slags språk informasjonen utenpå medikamentene var skrevet?

-  Ja, det var russisk og italiensk tekst, men det betyr ikke at vi kan assosiere det med personer fra disse landene, sier Sappälä til Dagbladet.

 MISTENKELIG:  Politiinspektør Kauko Lathela (t.h.) og konstabel Veikko Perälä viser fram medikamentene som ble funnet et stykke utenfor Kuusamo i går. Det er sterk mistanke om at dette stammer fra ulovligheter i forbindelse med verdenscupåpningen i langrenn sist helt. Foto: Hanna Alasuusua/Lehtikuva/Scanpix
MISTENKELIG: Politiinspektør Kauko Lathela (t.h.) og konstabel Veikko Perälä viser fram medikamentene som ble funnet et stykke utenfor Kuusamo i går. Det er sterk mistanke om at dette stammer fra ulovligheter i forbindelse med verdenscupåpningen i langrenn sist helt. Foto: Hanna Alasuusua/Lehtikuva/Scanpix Vis mer

-  Det er vel slik at informasjonen på medikamenter står på det språket som skrives i det landet det blir solgt. Det er vel derfor sannsynlig at medikamentene stammer fra Russland og Italia?

-  Ja, det er riktig. Samtidig kan vi si at dette ble funnet i en Statoil-pose, uten at det betyr at det er nordmenn som har kastet den.

-  Er utstyret og medikamentene som ble funnet i posen, noe som vanlige mennesker kan ha tilgang til og bruke på egenhånd?

-  Nei, det kan på ingen måte benyttes til sivilt bruk.

-  Sterk mistanke

-  Er du sikker på at det har blitt brukt av idrettsutøvere?

-  Jeg kan ikke være sikker, men jeg har en sterk mistanke.

-  Har det vært andre store idrettskonkurranser, bortsett fra helgas verdenscup, i området?

-  Det vet jeg ikke, men jeg tror ikke det har vært noe annet.

Det lokale politiet i Kemijärvi har nå saken. Ifølge Seppälä er dette ingen kriminell handling, han tror derfor at politiet vil avslutte saken. Det finske antidopingbyåret vil da ta over.

-  Vi vil gjøre vårt beste for å klargjøre situasjonen og analysere medikamentene, sier han.