Tidligere UEFA-president Michel Platini

Platini pågrepet

Michel Platini er pågrepet for korrupsjon etter tildelingen av VM i 2022 til Qatar.

PÅGREPET: Michel Platini. Foto: PA Photos.
PÅGREPET: Michel Platini. Foto: PA Photos.Vis mer

Den tidligere UEFA presidenten Michel Platini (63) er arrestert i forbindelse med VM i 2022, der Qatar er valgt som vertsland. Det melder Mediapart.

Franskmannen Platini ble valgt som president i 2007 og ble sittende fram til 2015. Da ble han utestengt av FIFA etter å ha brutt reglene for etiske retningslinjer.

Varetekt

Tirsdag morgen ble han satt i varetekt som en del av undersøkelsen om korrupsjon etter at Qatar ble tildelt VM i 2022.

Avisen melder at 63-åringen skal ha blitt tatt med til avdelingen for korrupsjonskriminalitet (OCLCIFF) i Nanterre i Hauts-de Seine utenfor Paris.

Etterforskningen ble innledet allerede i 2016. I desember 2017 ble han hentet inn som vitne første gang, og har siden innrømmet at han stemte for at Qatar skulle tildeles VM-sluttspillet i 2022.

Ifølge avisen Le Monde skal franske økokrim (PNF) være interessert i en lunsj som fant sted i det franske presidentpalasset 23. november 2010. Der deltok blant andre Platini, daværende president Nicolas Sarkozy og den nåværende emiren i Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani.

Det samme gjorde Claude Gueant, daværende generalsekretæren i det franske presidentpalasset, og Sophie Dion, som var teknisk rådgiver på idrettsområdet. Gueant skal ifølge Mediapart ha fått status som «fri mistenkt» etter å ha blitt avhørt mandag.

Mottatt 17 millioner

Platini måtte gå av som president da det ble kjent at han hadde mottatt 17 millioner kroner i ureglementerte penger fra daværende FIFA-president Sepp Blatter. Utbetalingen skjedde i 2011 og var angivelig for arbeid utført for organisasjonen mange år tidligere. Også Blatter ble utestengt fra fotballen som følge av den overføringen.

I oktober er utestengelsen utløpt.

Kontroversielt

Valget av Qatar som vertsland i 2022 har mottatt sterk kritikk fra både fotballmiljøet og andre menneskerettsaktivister.

Konflikten mellom Forente arabiske emirater, Bahrain, Saudi-Arabia og Qatar har ført til alle former for samarbeid mellom landene ligger nede. Det har gjort til at det kun avvikles et sluttspill med 32 lag i dette mesterskapet.

I VM i 2026 er det bestemt at fotball-VM i 2026 skal omfatte 48 lag. Da skal sluttspillet avvikles i USA, Mexico og Canada.

Qatar-VM har også blitt flyttet fra sommeren til sent på høsten, og sluttspillet skal avvikles fra 21. november til 18. desember 2022 for å unngå den ekstreme varmen i sommermånedene.