Pløyer Norge for unge talenter

- Wimbledon kan gjøre unge norske fotballtalenter bedre hvis vi får foredle dem slik vi ønsker. Skjer den fotballmessige utviklingen riktig, er det mulig å skrive kontrakt med flere av dem som etter hvert kommer til oss på besøk, sier London-klubbens trener Lars Tjærnås.

Denne uka er fem norske fotballspillere i alderen 16 til 18 år på treningsbesøk hos Drillo og Tjærnås. Ardian Gashi (17) fra KIL/Hemne kom i går. De fire andre er på plass i dag.

Og flere kommer i ukene og månedene framover.

- Jeg er godt oppdatert på ungdomsmarkedet i Norge. Flere av dem som kommer hit nå, så jeg under ei samling på Hamar for to uker siden, forteller Tjærnås.

- Dessuten skal agent Gunnar Martin Kjenner hjelpe med å finne de riktige typene.

- Har ikke talentene best av å utvikle seg hjemme i Norge?

Fotballakademi

- Dette gjøres først og fremst for å skape kontakt mellom oss og spillerne. Vi vil vise hva vi kan tilby.

- Klubben har et eget fotballakademi som tar seg av utøveren. Akademiet har ansvaret for den sportslige utviklingen, boforhold, skolegang og sosial atferd.

- Hva kan Wimbledon tilby som er bedre enn norske forhold?

- Jeg har stor respekt for det arbeidet som gjøres i Norge, og det er ikke sikkert vi er flinkere. Samtidig må vi ikke forledes til å tro at det bare kan drives talentutvikling i Norge. I Wimbledon har vi glimrende gressbaner, mange dyktige trenere og muligheter for to daglige økter. Spillerne får frokost og lunsj sammen med oss, og blir tatt veldig godt vare på.

Venter kritikk

- Klubben bruker ni millioner kroner i året på talentutvikling.

Lars Tjærnås er forberedt på at ikke alle i Norge er enige med ham. Eventuell kritikk tar han med knusende ro.

- Vi setter alltid hensynet til spilleren først og henter ingen over til oss uten aksept fra moderklubben. De som inviteres har alltid med seg en trener eller leder, slik at de forstår at dette ikke er noe forsøk på å fiske spillere. Vi driver ikke klappjakt på forsvarsløse 16-åringer.

- Åpenhet er viktig, men samtidig legger vi ikke skjul på at vi håper å skrive kontrakt med noen av unggutta. Skal de først reise hjemmefra, ønsker vi heller at de kommer til Wimbledon i stedet for Manchester United.

Norsk klubb

- Når dere ikke snart et metningspunkt for norske spillere?

- Wimbledon ynder å kalle seg den norske klubben i England. Men jeg er klar over at det finnes ei smertegrense, og vi skal vokte oss vel for å ta den engelske identiteten fra klubben. Men foreløpig blinker ikke varsellampene, sier Lars Tjærnås.