SPEDALSK I SYKKELSPORTEN: WADA har gjennomført en lovendring for å isolere dopvennlige doktorer som den italienske doktoren Michele Ferrari. Her er han til høyre med sin advokat Dario Bolognesi under en av sine første rettskonflikter helt tilbake til 2004. FOTO:AFP / Nico Casamassima.
SPEDALSK I SYKKELSPORTEN: WADA har gjennomført en lovendring for å isolere dopvennlige doktorer som den italienske doktoren Michele Ferrari. Her er han til høyre med sin advokat Dario Bolognesi under en av sine første rettskonflikter helt tilbake til 2004. FOTO:AFP / Nico Casamassima.Vis mer

Plukker istykker dopmiljøet

Nå kan du bli straffet om du ringer for ofte til denne legen.

UNDER det internasjonale suksessrittet Tour des Fjords sist uke, viste norske sykkelledere hva en effektiv dopingkamp i praksis dreier seg om. Da nektet rittleder Roy Hegreberg å invitere polske CCC Sprandi Polkowice til start på grunn av lagets dårlige omdømme.

Dette polske laget har satset tungt foran årets sesong, og fikk en ekstra plass i Giro de Italia. Samtidig sendte polakkene en gruppe til Norge for å være med i Tour of Norway og Tour des Fjords. Den inneholdt de to velkjente doperne Davide Rebellin og Stefan Schumacher, og så begynte utfordringen for de norske arrangørene.

For er dopere egentlig velkommen tilbake i sporten etter soning?

DAVIDE REBELLIN fikk ikke lov til av Giro de Italia-arrangøren til å konkurrere i hjemlandet. Derfor måtte han på tross av en resultatmessig sterk etappeseier i Tour of Turkey forleden, heller bli med B-laget til Norge. Der mente organisasjonen bak Tour of Norway at man ikke hadde juridisk mulighet til å stoppe polakkene, mens kollegaene bak Tour des Fjords altså lot være å invitere dem med videre:

- CCC Spradi Polkowice er ett av lagene som har hatt problemer med omdømmet. Vi synes det er viktig å vise fram den nye sykkelsporten. Det har skjedd mye i denne sporten som ikke er bra. Mange lag har tatt et oppgjør med det, men det ser ikke ut til at alle tar det like seriøst, forklarte rittleder Hegreberg da valget sitt til procycling.no.

Rent dopingmessig hadde han gode grunner til å sette grensa ved Rebellin og Schumacher. Begge har en tung dophistorie, og ble avslørt for bruk av CERA i Beijing-OL. Der ble Rebellin fratatt en sølvmedalje, mens Scumacher også ble tatt i Tour de France.

 BESTE NORGESREKLAME:  Tour des Fjord ble en kjempesuksess. Desto flottere at arrangøren var opptatt av å gjøre sitt for å forandre sykkelsporten. FOTO:: Marit Hommedal / NTB scanpix.
BESTE NORGESREKLAME: Tour des Fjord ble en kjempesuksess. Desto flottere at arrangøren var opptatt av å gjøre sitt for å forandre sykkelsporten. FOTO:: Marit Hommedal / NTB scanpix. Vis mer

Det ville vært spesielt om det raskt økende norske sykkelpublikummet måtte hylle Rebellin eller Schumacher som vinner av Tour des Fjords, eller om en av disse rytterne underveis hadde båret en av ledertrøyene i rittet med påskriften "Ren idrett".  Den kontrasten gjorde det naturlig for Hegreberg å si nei til dette polske laget på samme måte som de driftige arrangørene på Vestlandet tidligere har latt være å invitere andre lag som åpner for gamle dopere.

Men holder denne tydelige etiske begrunnete utestengelsen også i forhold til idrettsjussen?

har i hvert fall Tour de Fjords-arrangørene fått en viss rettslig dekning i den nye regelen i WADA-koden som har innført straffeansvar for å være i et dårlig selskap; eller ha kontakt med "forbudte forbindelser" som det står i lovteksten.

Denne paragraf 2.10 i Wada-koden ble effektiv fra 1.januar i år. Målet er å stoppe innflytelsen fra trenere, ledere og doktorer med en tung dophistorie, og regelen kan benyttes av de ulike idrettsforbundene til å merke enkelte personer eller miljøer som forbudte. I teorien kan da et lag som CCC Sprandi Polkowice som åpner for gamle dopere, risikere å bli isolert.

Får utøverne en advarsel for å ha kontakt med merkete personer eller miljøer, kan de i neste omgang ifølge paragraf 2.10 bli straffet for denne kontakten.

OPPRINNELIG var paragrafen en italiensk bestemmelse innført i 2002 for å stoppe typer som den notorisk berømte doktoren Michelle Ferrari. Denne legen har vært sentral i dopet til flere av stjernesyklistene helt til avsløringen av Lance Armstrong. Da ble Ferrari utestengt fra all idrett på livstid.

KAN MILJØET :  Tour des Fjord-sjef Roy Hegreberg har akkurat lagt opp som landslagssyklist og vet mye om hva som har plaget sporten. Det er bakgrunnen for hans klare standpunkt mot gamle juksere. Her fra NM-fellesstarten i 2010 der han tok bronse. FOTO: Ned Alley / SCANPIX.
KAN MILJØET : Tour des Fjord-sjef Roy Hegreberg har akkurat lagt opp som landslagssyklist og vet mye om hva som har plaget sporten. Det er bakgrunnen for hans klare standpunkt mot gamle juksere. Her fra NM-fellesstarten i 2010 der han tok bronse. FOTO: Ned Alley / SCANPIX. Vis mer

Nå vil utøvere som for eksempel jevnlig ringer eller på annet viser kontakter Ferrari, risikere straff for den forbindelsen. Det har tidligere skjedd i Italia der syklisten Filippo Pozatto i 2012 ble suspendert med denne begrunnelsen.

Internasjonalt har foreløpig ingen blitt dømt etter den nye paragrafen, selv om det ellers er blitt mye vanligere å gå etter bakmennene i de ulike dopingsakene.

DER den italienske bestemmelsen kunne gi direkte utestengelse, fordrer den nye WADA-bestemmelsen først en skriftlig advarsel. Noen internasjonale særforbund som for eksempel tennis, har allerede laget lister over personer det er forbudt å ha kontakt med. WADA vil nå følge opp med en egen generell liste over tvilsomme bakmenn.

I den såkalte Anti Doping Databasen er det for tida registrert 44 trenere, 13 ledere og 22 doktorer som er utestengt for juks. Utvides merkingen med flere av de hundrevis av tungt dopingdømte utøverne, vil toppidretten ta et viktig steg for å isolere de gruppene som forpester.

POENGET med paragrafen er uansett å forme nye, dopingfrie miljøer der lyssky eiere, tvilsomme doktorer, andre dårlige hjelpere og gamle juksere ikke får sette standarden.

Der har Roy Hegreberg og de andre arrangørene i Tour des Fjords allerede løftet nivået på sporten.

 TVILSOM PRAKSIS:  Polske CCC Sprandi Polkowice har åpnet opp for gamle juksere på laget sitt. Her er Davide Rebellin (til venstre) sammen med nye lagkamerater foran Tour of Turkey nylig. Der vant han en av etappene. Det var en slik seier arrangøren av Tour des Fjords ville unngå. FOTO:Artur Widak.
TVILSOM PRAKSIS: Polske CCC Sprandi Polkowice har åpnet opp for gamle juksere på laget sitt. Her er Davide Rebellin (til venstre) sammen med nye lagkamerater foran Tour of Turkey nylig. Der vant han en av etappene. Det var en slik seier arrangøren av Tour des Fjords ville unngå. FOTO:Artur Widak. Vis mer