Plukkes fra hverandre til minste skrue

Petter Solbergs Subaru bygges på nytt til hvert rally.

BANBURY (Dagbladet): Bilen blir plukket fra hverandre til minste skrue - og satt sammen igjen, takket være iherdig innsats fra 250 ansatte på Prodrives fabrikk i England.

Strengt bevoktet

Dagbladet har som første norske medium fått slippe innenfor de strengt bevoktede dørene som skal holde uvedkommende unna verkstedene der rallybilene til Subaru blir skrudd sammen fra grunnen av.

Hver gang Petter Solberg stiller til start i et rallyløp er det praktisk talt med en splitter ny bil:

Etter hvert løp blir den blå Subaruen plukket fra hverandre - uansett hvor perfekt bilen ser ut etter et løp. Noen komponenter får nytt liv etter service og gjenoppbygging, men det aller meste skiftes ut med nytt.

Varer en helg

For å gjøre vekten så liten som mulig er bilen - til en verdi av 4,5 millioner kroner - skrudd sammen for bare å vare i ett rally. Om en av bilens komponenter fortsatt virker robust etter et løp, er den trolig laget for sterk og tung.

Da blir den samme delen laget lettere til neste løp - og slik finner teamene hele tida noe å forbedre og utvikle.

Britiske Prodrive er firmaet som står bak rallysatsingen til japanske Subaru. David Richards - VM-sirkusets mektige eier - startet Prodrive nærmest som et enkeltmannsforetak i 1984. I dag er det et stadig voksende firma med over 250 ansatte.

Fra basen i Banbury, like utenfor Coventry, går driften døgnet rundt.

Dagbladet har fått tillatelse til å lage en fotoserie av hvordan firmaet går fram for å bygge en rallybil fra bunnen av.

Fotoforbud

Utvikling og hemmelighetskremmeri er to sentrale stikkord i bilbransjen, og Dagbladet fikk flere ganger fotoforbud når vi kom til komponenter under utvikling.

På de to neste sidene kan du steg for steg se hvordan en vinnerbil skrus sammen.

STRIPPET: Slik ser Petter Solbergs Subaru ut noen dager etter hvert eneste rally. Strippet for den minste skrue - klar til å bli bygd opp igjen til neste konkurranse.
KLAR: Her ser du Solbergs Subaru slik du ser den på TV - i hvert fall før starten har gått. Bygd opp helt fra bunnen av, og ferdigsminket.