Plukket tonnevis av plast for å få råd til å bli med på årets fotballtreff

Koster dem minst 250 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SENJA (Dagbladet): - Vi gleder oss mest til kampene. Og så er det sikkert masse jenter der, sier Svein Håkon Bjørkli Jansen (15).  

Vi står ytterst på Senja. Klokka er sju på kvelden og sola står midt på himmelen. Nord-Norge bader i sol da de åtte guttene i blå drakter møter Dagbladet.  

- Aldri Norway Cup Guttene fra FK Senja trikser med fotballene som om de ikke har gjort annet. 

 - Men vi har aldri vært på Norway Cup før, forteller 15-åringen.  

Det ville de gjøre noe med.

Så, i hele vår har kameratene ryddet Senjas kritthvite strender for det som måtte finnes av rusk og rask - for å gjøre det fint til turistene inntar øya.

Alt for å kunne få reise den over 1 800 kilometer lange ferden fra Ersfjordstranda på Senja til Ekebergsletta i Oslo.  

HJEMSTEDET: Spredt rundt på Senja, Norges nest største øy etter Hinnøya, bor FK Senjas spillere. De reiser sju mil én vei for å få trent sammen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
HJEMSTEDET: Spredt rundt på Senja, Norges nest største øy etter Hinnøya, bor FK Senjas spillere. De reiser sju mil én vei for å få trent sammen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Motivasjonen er å gjøre det bra i turneringen. Målet er selvsagt å komme til finalen, sier Henrik Jonsgård (16).  

Også jenter, da. Det står høyt på lista også for ham.  

- Vi får jo håpe det er noen fine damer å kikke på.   

Flere tonn plast Veien hit har vært lang, forteller tenåringene der de står mellom de rungende fjellene.  

- Vi har ryddet fem kvelder i uka, og sikkert holdt på i fem timer hver gang. Det er snakk om om lag 20 kilometer med strandsone. Det har vært nok, sier Jonsgård.  

De har ryddet flere tonn med plast. 

- Og all den plasten måtte de kutte, sage og kaste, forteller en stolt pappa Jan Harald Jansen (52), som er foreldrerepresentant for de fotballivrige Senja-guttene.  

ENGASJERTE: Fotballpappaene Jan Harald Jansen (52) Walter Johnsgård (55). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ENGASJERTE: Fotballpappaene Jan Harald Jansen (52) Walter Johnsgård (55). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

For hver av dem koster det 7 500 kroner å få bli med på det årlige, tradisjonsrike fotballeventyret på Ekebergsletta. 

- Når det er 30 personer, så blir det fort 250 000 kroner i utgifter, sier pappa Jensen.

90 000 i kassa - Vi har fått inn om lag 90 000 kroner på å rydde strendene. Det er dyrt å fly alle ned og i tillegg bo der i en uke. Når vi reiser på en så lang tur er det jo viktig at vi har noen penger igjen å kose oss for, sier han. 

Da guttene ønsket en dugnadsjobb for å tjene inn ekstra penger i håp om å få komme seg til cupen, fikk de bistand fra fiskerinæringen på øya. Det er sportslig leder og fotballpappa Walter Johnsgård (55) glad for. 

- Fiskerinæringen betaler guttene for å holde Senja ren, og så får vi penger slik at vi kan komme oss til Ekebergsletta. Ryddingen går radig når 20 sterke gutter rydder samarbeider.   

En vinn-vinn-situasjon for dem alle. Guttene selv forteller at rydde-våren har gjort dem til en sammensveisa gjeng. En gjeng som ellers bor spredt over hele Senja.  

- Vi er blitt veldig sammensveisa, og gleder oss til å reise på langtur sammen. Vi reiser for den sosiale biten og for selve opplevelsen. I Oslo kan man gjøre så mye gøy også andre steder, som å reise til Tysenfryd, shoppe i storbyen og være med på alt det sosiale som skjer på kveldene, sier Jon Atle Jakobsen (15). 

- Det er langt! På Senja er områdene noe større enn i storbyen. Her må de reise i én time hver vei til fotballtrening. 

- GODT SAMHOLD: Guttene har brukt cirka 20 timer på å rydde Senja-strendene slik at det blir klart for turistsommeren. Fra venstre: Torgeir Berntsen (16), Fredrik Johansen (15), Erling Karlsen (16), Svein Håkon Bjørkli Jansen (15), Henrik Jonsgård (16), Jon Atle Jakobsen (15) og Tobias Johansen (16). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
- GODT SAMHOLD: Guttene har brukt cirka 20 timer på å rydde Senja-strendene slik at det blir klart for turistsommeren. Fra venstre: Torgeir Berntsen (16), Fredrik Johansen (15), Erling Karlsen (16), Svein Håkon Bjørkli Jansen (15), Henrik Jonsgård (16), Jon Atle Jakobsen (15) og Tobias Johansen (16). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Vi kommer fra Senjahopen, Husvik og Botnhamn. Vi har samlet hele Senja i ett lag. Det gjør at vi må kjøre sju mil én vei for å trene. Det gjør vi tre ganger i uka, sier Svein Håkon Bjørkli Jansen (15). 

- Det er langt! sier han. 

Fotballpappa og sportslig leder Johnsgård nikker.  

- Som virkelig vil - Før de kom hit, spilte de på miniputtlag i sine egne småbyer. Og så valgte de å komme til oss. Det er veldig viktig at vi har de smålagene rundt om på øya, slik at vi har forskjellig nivå på alle lagene, sier han.  

- Og når de er voksne nok, er det klart for å ta steget opp og spille på FK Senja.  

- Det er de som virkelig vil spille fotball, sier han og ser bort på de triksende guttene i blå drakter.  

Lørdag satt de seg på flyet med kursen mot Oslo - og det med en del sommerfugler i magen.  

Har du et tips angående Norway Cup?


Norway Cup er som mange vet snart i gang igjen! Årets turnering er den 43. turneringen i rekken, og i år er det meldt på over 1450 lag fra rundt 60 nasjoner!

Har du en finurlig eller morsom historie du mener andre bør lese om, eller rett og slett bare et tips som vi kan kan skrive om? 

Send oss en mail på:
norwaycup@dagbladet.no

God sommer!

- Men det står dårlig til med sjekketriksene. Vi er nok bedre i fotball. Det blir nok fotballpokal framfor ny kjæreste, sier Tobias Johansen (16).   

250 000: FK Senja reiser for første gang på Norway Cup. Det koster intet mindre enn 250 000 kroner. Fra venstre: Erling Karlsen (16), Tobias Johansen (16), Svein Håkon Bjørkli Jansen (15), Jon Atle Jakobsen (15), Fredrik Johansen (15), Henrik Jonsgård (16)  og Torgeir Berntsen (16). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
250 000: FK Senja reiser for første gang på Norway Cup. Det koster intet mindre enn 250 000 kroner. Fra venstre: Erling Karlsen (16), Tobias Johansen (16), Svein Håkon Bjørkli Jansen (15), Jon Atle Jakobsen (15), Fredrik Johansen (15), Henrik Jonsgård (16) og Torgeir Berntsen (16). Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer