FORTSATT I TEAMET: Andreas Thorkildsen har ikke sluttet å samarbeide med Karsten Warholm, selv om det har vært stille fra den kanten. Foto: Hans Arne Vedlog /  Dagbladet
FORTSATT I TEAMET: Andreas Thorkildsen har ikke sluttet å samarbeide med Karsten Warholm, selv om det har vært stille fra den kanten. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Andreas Thorkildsens rolle rundt Karsten Warholm

Plutselig ble det helt stille rundt Thorkildsen: - Han finnes fortsatt

Det har vært stille lenge, men Andreas Thorkildsen og Karsten Warholms samarbeid lever fortsatt videre.

BISLETT (Dagbladet): Dobbelt olympisk mester i spyd, Andreas Thorkildsen, ble hyret inn som trener for Karsten Warholm da sunnmøringen skulle forsøke å bli en av verdens beste tikjempere.

Da etter hvert duoen innså at det var vanskelig å utvikle Warholm til en god nok kaster til å kjempe om gull, ga Thorkildsen en klar anbefaling til Dimna-gutten om å gå «all in» på 400 meter hekk i stedet.

Da var ikke Thorkildsens kastetrening nødvendig lenger for Warholm. Sørlendingen fortsatte likevel styrketreningen i turnhallen med 22-åringen og var blant annet tett på Warholm da han ble verdensmester på 400 meter hekk i London.

Så ble det stille fra den kanten.

Trener Leif Olav Alnes og treningsmakkerne Amalie Iuel og Elisabeth Slettum har vært tettest på Warholm-teamet det siste året.

Men hva så med spydlegenden Andreas Thorkildsen?

Thorkildsens rolle

Til Dagbladet forteller nå Warholm at den doble olympiske mesteren fortsatt er en del av teamet og fremdeles har en viktig rolle.

- Andreas finnes fortsatt, ja. Han bidrar fortsatt i teamet rundt meg, men er ikke nødvendigvis den som skriker etter oppmerksomhet. Han er veldig motiverende å jobbe med og givende å være med. Andreas er spesiell på en god måte. Samtidig er han streng, sier Karsten Warholm til Dagbladet.

SJELDENT ENIG: Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm diskuterer ofte. Som regel er de uenige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SJELDENT ENIG: Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm diskuterer ofte. Som regel er de uenige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Andreas og jeg har en veldig god relasjon, og det er mye jeg kan lære av ham. Jeg forsøker å hente mest mulig av hans kunnskap fra hans erfaringer på toppnivå. Vi klikker veldig godt, og han er dyktig når det gjelder å coache meg med styrketrening i turnhallen. Det blir mye skranke, handstående og styrkeøvelser i turnhallen.

Turnfokus

Andreas Thorkildsen ønsker ikke å løfte opp sin egen viktighet i Warholms suksess.

- Det er først og fremst en suppleringsøkt. Den er ikke avgjørende, men heller ikke ubetydelig. Det er viktig å holde basisen og styrke mage og rygg. Det er både for å heve nivået, men ikke minst fordi det er skadeforebyggende. Det hjelper ikke å være raskest om man er skadet, sier Andreas Thorkildsen til Dagbladet.

DÅRLIG DAG: Firidrettsutøver og verdensmester Karsten Waholm har hatt mange oppturer det siste året, men også noen nedturer. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Thomas Alsgaard har sagt at han skulle ønske han brukt turn som styrketreningsform mye tidligere. Burde flere søke til turnhallen?

- Det er mange som allerede har det fokuset. Olympiatoppen har det som et eget fagfelt, sier spydlegenden.

Warholm er enig i det.

- Turn er en veldig allsidig treningsform som gir meg mye. Turnøkta er nok ikke avgjørende for hvor raskt jeg springer, men det er viktig som skadeforebyggende trening. Men det viktigste er selvsagt springedelen for å løpe raskere, sier verdens- og europamesteren på 400 meter hekk.

Ofte uenig

Samtidig er sunnmøringen klar på at samspillet med Thorkildsen koster skjorta.

INNSPURT: Da Karsten Warholm vant sitt semifinaleheat på 400 meter, fulgte Amalie Iuel spent med. Video: Øyvind Godø Vis mer

- Vi har et botsystem som gjør at jeg må betale 100 kroner for hvert minutt jeg er for sen til trening. For å si det sånn: Jeg er med på å finansiere hans pensjonisttilværelse. Jeg er nesten hans viktigste inntektskilde, sier Warholm spøkefullt.

- Hvordan er han som trener?

- Andreas er brutalt ærlig. Det liker jeg. Jeg kan spørre ham om alt, og jeg vet at jeg får et ærlig svar. Som regel blir jeg skuffet fordi vi sjelden er enige og har samme synspunkt. Vi deler erfaringer fra våre karrierer, men er som regel alltid uenig med meg. Der har vi mange fargerike diskusjoner.

- Av og til lurer jeg på om han bare er uenig for å være uenig. Men han er ofte enig med Amalie. Det er pussig, sier friidrettsesset fra Ulsteinvik.

- Ikke ofte han har rett

Thorkildsen legger ikke skjul på at han liker å være uenig med Warholm.

- Jevnt over er det jeg som vinner diskusjonene. Det er ikke ofte Karsten har rett. Det er vel noe som kommer med erfaring, sier Thorkildsen til Dagbladet.

- Diskusjonene handler om innstillingen til ting og hvordan verden fungerer. Å diskutere er noe Karsten må lære seg, sier han spøkefullt.

36-åringen så Warholms gulløp under friidretts-EM i Berlin fra Olympiastadion, men kom dit som æresgjest etter invitasjon fra det europeiske friidrettsforbundet og hadde ikke en rolle spesifikt rundt 22-åringen i EM.