LOVER Å TA JUKSERNE: Australias sportsminister Kate Lundy under pressekonferansen der det ble avdekket mistanker om omfattende doping og kampfiksing i australsk idrett. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCH
LOVER Å TA JUKSERNE: Australias sportsminister Kate Lundy under pressekonferansen der det ble avdekket mistanker om omfattende doping og kampfiksing i australsk idrett. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCHVis mer

Plutselig ble det tippet 230 millioner på én australsk fotballkamp

Politiet mener doping og kampfiksing går hånd i hånd.

(Dagbladet): I dag la en australsk krimkommisjon fram sin omfattende rapport om doping og kampfiksing i australsk idrett. Resultatene har rystet landet.

Ikke bare er det avdekket omfattende dopbruk og juks, kriminelle miljøer har vært med på å distribuere ulovlige stoffer, blant annet stoffer som ikke er godkjent til bruk på mennesker.

Kriminelle miljøers involvering setter også søkelyset på kampfiksing, ettersom myndighetene mener dopjukset også kan ha ført til omfattende kampfiksing og manipulasjon av gamblingmarkedet.

Tidligere denne uka fortalte Europol at et singaporsk syndikat har vært sentralt i fiksingen av over 380 mistenkelige kamper i Europa og ellers.

Asiatiske bakmenn mistenkes også for å ha vært sentrale i det australske jukset.

Frykter koblingene
Mot slutten av 2012 startet australsk politi etterforskning da det ble kjent at det var veddet rundt 230 millioner kroner på én kamp i den australske fotballigaen.

- Enhver sport som tiltrekker seg den type summer fra utlandet er en stor risiko. Dette er et område som skaper stadig større bekymring, sier politisjef Graham Ashton, ifølge Herald Sun.

Koblingen mellom kampfiksing og dopingavsløringene er nettopp de kriminelle bakmennene. Stoffer som er ulovlige innen idretten, er ikke nødvendigvis ulovlige ellers i samfunnet, og kan dermed distribueres lovlig av ikke-utøvere.

- Organisert kriminalitet har satt et stort og voksende fotspor i dette markedet, og aktiviteten gjøres mulig av visse trenere og støttespillere rundt toppidrettsutøvere, står det blant annet i krimkommisjonens rapport.

Dette skaper nye avhengighetsforhold mellom de kriminelle og idretten, og frykten er at dette fører til økt kampfiksing og svindel.

Idrettsutøvere som på oppdrag fra internasjonale skurker påvirker lokale idrettskonkurranser.

- Det kan starte i det små, kokain på en fest eller prostitusjon, og så er man på kroken, sier politisjef Graham Ashton.

Forteller om omfattende kampfiksing
I sin spalte i Sydney Morning Herald forteller den tidligere Premier League-proffen Craig Foster nettopp om hvordan han som ung spiller i fotballigaen i Singapore på 90-tallet møtte den organiserte kriminaliteten ansikt til ansikt.

RAPPORTEN: ACCs arbeid er oppsummert i dette dokumentet. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCH
RAPPORTEN: ACCs arbeid er oppsummert i dette dokumentet. Foto: SCANPIX/EPA/LUKAS COCH Vis mer

- Jeg møtte en helt ukjent verden der spillere ikke nødvendigvis spilte for at laget skulle vinne, men der en rekke gamblingsyndikater kontrollerte spillere overalt i ligaen og betalte dem for å vinne eller tape, avhengig av oddsen, skriver Foster.

Han forteller at det stadig vekk dukket opp ukjente menn på trening og i sosiale sammenhenger.

- Vi visste om to store gjenger som konkurrerte om å kjøpe spillere, og til tider betalte de spillere på samme lag, en for å vinne, andre for å tape, sier Foster, med fortid i blant annet Portsmouth og Crystal Palace.

Betalingene ble gjort ved at bakmennene kjøpte opp vinnerlodd til overpris, som de så ga som betaling til de korrupte spillerne. Slik etterlot man ingen spor.

Men Foster forteller også at volden fulgte tett bak kampfiksingen, og at spillere som mislyktes i å påvirke resultater, eller ønsket å forlate «bransjen», opplevde å bli angrepet.

Sivilrettslige straffer
Nå frykter man at denne utviklingen er i ferd med å nå også australsk idrett på australsk jord.

Australias sportsminister Kate Lundy og granskningsleder John Lawler har allerede uttalt at de håper tiltaler blir tatt ut som følge av den omfattende dopingavsløringen fra tidligere.

Alle australske idrettsforbund har lovet å samarbeide med staten, landets antidopingbyrå og landets rettsvesen.

- Denne uken styrker lovverket antidopingbyråets makt til uhindret etterforskning. Dersom folk nekter å samarbeide, står de i fare for sivilrettslige straffer, sier Kate Lundy.