Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Plutselig ble fossefallet borte

Bildet av San Rafel-fossen i Ecuador forbløffer: - Hva skjer?

KNAPT FOSS IGJEN: Slik ser fossen ut etter 2.februar. Foto: Ministry of Environment Ecuador
KNAPT FOSS IGJEN: Slik ser fossen ut etter 2.februar. Foto: Ministry of Environment Ecuador Vis mer

Det største og mest bildevennlige fossefallet i Ecuador er plutselig forsvunnet.

Vi tar det første først: Den 150 meter høye San Rafael-fossen er et yndet turistmål, til tross for at - eller fordi - det ligger ved foten av en vulkan dypt inne i Amazonasregnskogen.

Et raskt Google-søk leder oss rett til store turistselskaper og majestetiske bilder av fossefallet i Coca-elva. Titusenvis av turister besøker området hvert eneste år. Slik har det vært i lang, lang tid.

SLIK SÅ DET UT: Fossefallet i glansdagene. Foto: NTB Scanpix
SLIK SÅ DET UT: Fossefallet i glansdagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Plutselig borte

Men nå er idyllen borte. Tidlig i februar ble nesten alt vannet plutselig borte. Et bilde delt av landets klima‑ og miljødepartement viser at det for det meste bare er steiner igjen.

Grunnen er at det har oppstått et synkehull rett overfor fallet.

Det er mulig å lage en humoristisk «profilbilde på Instagram vs. realiteten» her, men forandringen gir store konsekvenser.

Først og fremst har vannet sunket femti meter på nedsiden av fallet, og den mektige fossen er redusert til en slikk og ingenting. Alt vannet blir «spist opp» av synkehullet før det rekker å bli skutt ut over fallet.

KRANSTUNT: Denne friklatrerens livsfarlige stunt 200 meter over bakken i London sentrum gikk viralt i 2018. Vis mer

Området er nå stengt. Og det kommer det til å bli i lang tid framover.

Turistminister i Ecuador forteller til NASA at de ikke har noen planer om å forsøke å gjenskape fossen. Bildene av fossen er også fjernet fra landets reiseguide.

Så den kan være tapt for alltid.

Delt verden over

Til tross for at det skjedde tilbake i februar, er det først nå at bildene går verden rundt.

Det skjedde etter at NASA delte en pressemelding med bildene for et par dager siden. De siste dagene har både CNN, India Times og Daily Mail skrevet om de forbløffende bildene - for å nevne noen.

Ecuadors klima‑ og miljødepartementet har sendt forskere og teknikere opp til åstedet nord i landet, men så langt er det umulig å fastslå hvorfor det egentlig skjedde.

- Overrasket

Forskere har uttalt til Dialogo Chino at de ikke har sett maken i latinamerikansk nyere historie, og derfor er overrasket.

- Et fossefall, som har vært der i tusenvis av år, kollapser ikke tilfeldigvis et par år etter at et vannkraftverk blir åpnet 12 kilometer unna, sier Emilio Cobo i South America Water Program ifølge Daily Mail.

Han møter motstand:

- For meg har dette skjedd av naturlige grunner, sier geologen Alfredo Carrassco, som jobber for Ecuadors miljødepartement.

Til tross for at selve fossefallet er borte, blir ikke vannet «fanget» i synkehullet. Det blir delt før fallet, noe som kommer til å gi store forandringer for området rundt på lang sikt.

Før var det én stor elv, men nå kommer det til å bli tre elver. Det kommer til å skape et helt nytt økosystem i området over tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!