Kinesisk komet fikk sjokkbeskjed:

Plutselig ble han borte

Kinesiske Wang Qiang (29) tok langrennsverden med storm, men så kom den tunge beskjeden. Nå er framtida uviss for mannen som sjokkerte de norske sprinterne.

OL PÅ HJEMMEBANE: Wang Qiang var en outsider til medalje under OL i Beijing, men endte med å takle seg selv og Pål Golberg ut av kvartfinalen. Foto: NTB
OL PÅ HJEMMEBANE: Wang Qiang var en outsider til medalje under OL i Beijing, men endte med å takle seg selv og Pål Golberg ut av kvartfinalen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Wang Qiang kom inn som et frisk pust i langrennsverden før OL i 2018. Det som startet med en tabbe under OL i Pyeongchang, ble sakte, men sikkert en historie om en sprinter med enorme fartsressurser og stort potensial.

I år fikk kineseren sitt definitive gjennombrudd. Han forbløffet under OL på hjemmebane, før et øyeblikks total overtenning sendte hans selv og Pål Golberg ut av sprinten.

Seinere på året tok han også en andreplass i verdenscupsprinten i Drammen. Wang viste også klasse under rulleskirenn i sommer, og han var på vei til å bli en suksesshistorie for kinesisk idrett.

UTE: Wang Qiang da han ble slått ut av kvartfinalen under Beijing-OL i vinter. Foto: Bjørn Langsem
UTE: Wang Qiang da han ble slått ut av kvartfinalen under Beijing-OL i vinter. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Plutselig borte

Den norske langrennseliten, med ymse venner og bekjente fra det store utland, er samlet på Beitostølen i helga.

Her hadde det også vært naturlig for Wang å konkurrere, men før sesongen fikk han en tung beskjed.

Det kinesiske sportsapparatet hadde byttet minister, og i høst ble mange utøvere sendt hjem til Kina, nærmest på dagen.

Wang var en av dem. Plutselig var mannen, som startet med langrenn da han var i militæret som 18-åring, borte fra Norge og Europa.

Lars Christian Aabol har fortsatt ansvaret for Wang fra Norge, men han er usikker hva som skjer framover:

- Han tok det ganske tungt, men så har vi fått noen små drypp om at det kanskje skal ordne seg. Det har ikke gjort det ennå. Han holder motet oppe, men jeg tror han syns det er jævla kjedelig, sier Aabol til Dagbladet.

LAR SEG IMPONERE: Langrennstrener Lars Christian Aabol. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAR SEG IMPONERE: Langrennstrener Lars Christian Aabol. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Uvisst

Treneren snakker fortsatt med eleven flere ganger i uka, og han har laget et treningsprogram som Wang følger i Kina. Problemet er at strenge covidrestriksjoner fører til at Wang ikke kan reise dit han vil, noe som gjør at både treningsforhold og motivasjon ikke er på topp:

- Han har ingen å trene med og det er dårlig å gå på rulleski der. Han har en skihall som han går en bakke 200 meter opp og tilbake. Han har dårlige treningsforhold, rett og slett.

Det bekrefter Wang selv.

- Jeg trener i Kina og jobber hardt hver eneste dag, men det er begrensede muligheter. Det er dårlig treningsforhold her, sier han til Dagbladet.

Aabol forteller at det kinesiske apparatet er i en prosess med å fordele idrettsmidlene i landet. Inntil det er bestemt er det vanskelig å si hvordan historien om Wang ender.

Det smerter treneren:

- Han har et tullete potensial. Han har noen ekstremferdigheter som matcher flere av verdens beste, og vel så det. Jeg trodde helt ærlig at han skulle kjempe om flere pallplasser i løpet av vinteren.

Wang selv håper at han kan komme tilbake i løpet av sesongen:

- Jeg tror at jeg kan dra tilbake til Europa i januar, og bli til VM i Planica. Hadde jeg vært i Europa gjennom hele høsten hadde jeg vunnet medaljer. Jeg vil uansett kjempe for denne nydelige sporten, og jeg håper at nordmenn kommer til å like meg. Jeg liker Norge, slår han fast.

KAOS: Johannes Høsflot Klæbo skapte full forvirring på den ærverdige langrennsarenaen på Beitostølen, Marte Skaanes ble mildt sagt fornøyd med plass på det norske landslaget og Therese Johaug hånes. Video: Løkås/Haarstad Vis mer

Hylles i Norge

Det norske sprintlaget syns det er trist at Wangs framtid nå er usikker. Det norske sprintlaget hadde med ham på en trening i sommer, og ble forbløffet:

- Han har noen ekstreme kvaliteter som jeg knapt har sett på noen andre enn Johannes (Høsflot Klæbo). Da han bestemte seg og gikk til på den treningen gikk det fortere enn jeg kan huske på noen sprintøkter i karrieren, sier Pål Golberg, som har trent med eliten i lang, lang tid, til Dagbladet.

Even Northug beskriver 29-åringen som en hurragutt både på og utenfor sporet, og han syns det er ekstremt kjedelig at kineseren ikke får testet seg i verdenscupen umiddelbart:

- Det er jævla synd at han skal være i Kina, for han viste i fjor at han er god nok til å vinne verdenscuprenn på gode dager. Jeg skjønner ikke hva de holder på med, sier han til Dagbladet.

Håvard Solås Taugbøl lot seg også blende av kineseren:

- Han kom inn som et friskt pust. Det var fantastisk å se han gå på ski. Han digger å stå på ski, og han hadde kunne gjort det veldig bra i vinter. Jeg håper han kommer på startstreken igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer