Plutselig ble hun borte

Finske Anita Korva (22) har ikke gått skirenn siden 5. mars 2020. Nå forklarer hun hvorfor.

VM-SUKSESS: Anita Korva på pallen i junior-VM med Kristine Stavås Skistad og den polske sølvvinneren Monika Skinder. Seinere har det Foto: NTB
VM-SUKSESS: Anita Korva på pallen i junior-VM med Kristine Stavås Skistad og den polske sølvvinneren Monika Skinder. Seinere har det Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finske langrennshåpet Anita Korva viste seg som en lovende sprinter for få år siden. I 2019 kjempet hun helt i toppen i juniorklassen, og tok blant annet VM-bronse bak polske Monika Skinder og norske Kristine Stavås Skistad i junior-VM i Lahti.

Den 22 år gamle langrennsløperen, som totalt har tatt tre bronsemedaljer i junior-VM, fikk mye oppmerksom her i Norge etter at hun delte muskelbilder av seg selv etter suksessen i VM.

Det tok ikke lang tid før finske medier snappet opp bildene. Både Ilta Sanomat og Iltalehti hyllet den daværende 20-åringen.

Kristine Stavås Skistad kommenterte også bildene, noe som førte til at kritikken haglet fra flere finske aktører.

Nedtur

Men etter 2019-sesongen har det gått veldig trått for Korva. 2020-sesongen ble preget av problemer, selv om hun fikk prøve seg i to verdenscuprenn.

Så sa det stopp.

Året etter at hun hadde tatt medalje i junior-VM, ble hun nummer 34 i U23-VM i Tyskland. Det var forresten Emma Ribom som vant foran Joanna Hagström og amerikanske Julia Kern.

Det er også det siste rennet 22-åringen har gått.

Det er 404 dager siden.

RIVALER: Kristine Stavås Skistad og Anita Korva var begge på pallen i junior-VM for noen sesonger siden, men Skistad ønsker ikke å kopiere sin finske rival på sosiale medier. Video: anita.kristiina / Instagram / Kristoffer Løkås Vis mer

Mysterium

Så hva har skjedd?

Dessverre så er fasit at det lurer hovedpersonen selv og teamet rundt også fryktelig på.

Fra utsida har flere spekulert i at det handler om at hun har dårlige holdninger, men det slår hennes personlige trener Olli Ohtonen tilbake mot:

- Hun har hatt helseproblemer. Hun har vært veldig opprørt over at hun ikke kan konkurrere, forklarer han til Iltalehti.

Korva har slitt med at hun ikke kan trene vanlig på grunn av mystiske pusteproblemer. Det bare stopper opp når hun egentlig vil gi gass, uten at hun eller teamet rundt har blitt klok på hvorfor.

Maiken Caspersen Falla har også fortalt at hun har slitt med liknende i lang tid. Falla, som slo tilbake og sikret VM-sølv på sprint, gikk ikke et renn mellom mars og november i 2020.

Falla fant aldri svaret på hva som egentlig var galt, og det samme lider Korva med. Hun har gjort en rekke tester, men de har ikke greid å finne svaret.

Så problemene er og forblir et mysterium.

Men siste punktum i langrennshistorien til Korva blir ikke satt riktig ennå. Treneren, som også har ansvar for den finske eneren Iivo Niskanen, forteller at hun vil gjøre et siste forsøk:

- Hun vil tilbake i konkurranse, men klart det har vært tøft. Hun har ikke fått trent skikkelig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer