Plutselig borte. Avslører problemer

Det finske skihåpet Anita Korva (22) har slitt det siste året. Hun er usikker på framtida, og tror toppidrettskarrieren kan være over.

VM-BRONSE: Monika Skindler (til venstre), Kristine Stavås Skistad og Anita Korva etter junior-VM i 2019. Foto: NTB
VM-BRONSE: Monika Skindler (til venstre), Kristine Stavås Skistad og Anita Korva etter junior-VM i 2019. Foto: NTB Vis mer
Publisert

RUKA (Dagbladet): Anita Korva ble allemannseie i skiverden da hun slo til med tre medaljer i junior-VM i 2019. Hun gikk også VM-sprinten i Seefeld samme år, og hun fikk mye oppmerksom her i Norge etter at hun delte muskelbilder av seg selv.

Så startet nedturene.

KRITISK: Kristine Stavås Skistad er spådd en lysende framtid i skisporet, og lar seg ikke skremme av rivaler som viser fram musklene sine. Vis mer

Problemer

Året etter gikk hun inn i det finske militæret. Dagbladet får opplyst at målet hennes var å få et idrettsstipend som skulle sikre satsingen i lang tid framover. Kjente finskeutøvere som Ristomatti Hakola (30) har nytt godt av det.

Men dessverre hadde Korva ikke den utviklingen hun selv håpet på. De neste to sesongene endte uten de store resultatene.

Fra utsida ble det spekulert i at det handler om dårlige holdninger, men det slo hun tilbake mot tidligere i år. Korva sleit med pusteproblemer, og teamet ble ikke klok på hvorfor det skjedde.

Men nå avslører hun at det ikke var alt.

Åpner opp

Nylig åpnet Korva opp om de egentlige problemene, og hvorfor hun ikke deltar på verdenscupåpningen i Ruka.

- Jeg er ikke der fordi jeg ikke går raskt nok på ski, sier Korva til Dagbladet og ler. Hun er ikke på plass i Ruka, men svarer Dagbladet på telefonen.

Så blir hun seriøst.

Korva vil ikke gå inn i detaljer, men sier at hun har slitt mentalt. Overfor Iltalehti sier hun at det har vært tøft, men at hun i hvert fall har kontroll på de fysiske problemene nå.

- Jeg må bare bruke tid, få hodet på riktig plass og finne ut om jeg vil trene og konkurrere profesjonelt igjen, sier hun til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg har hatt de tankene i hele år.

Personer i det finske skimiljøet forteller også til Dagbladet at det til tider har vært tungt for håpet som har slitt mentalt.

- Nå handler det om å komme seg ut og jogge noen ganger i uka. Hvis jeg greier å normalisere treningen må jeg vurdere å få et ordentlig treningsprogram igjen, sier hun til Iltalehti.

OVERRASKELSE: Den russiske løperen Aleksandr Terentjev sjokkerte alle og vant sprinten i Ruka. Video: Løkås/Haarstad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ny jobb

Korva satser ikke på heltid på langrenn lenger. Det er fortsatt noe hun vurdere på sikt, men akkurat nå handler det mye om å finne gleden igjen ved å gå på ski. Hun har også fått seg en jobb på en sportsbutikk.

Korva forsøkte å gå et renn for kort tid siden, men det ville seg ikke.

- Jeg mistet troa allerede under oppvarmingen. Beina mine kjentes tyngre ut enn på lenge, sier hun til Iltalehti.

Forsøket kan bli hennes siste renn på en stund.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer