I GOD FORM: Therese Johaug trente sammen men broren Karstein Johaug og trener Pål Gunnar Mikkelsplass på Sjusjøen i morgentimene - men var ikke en del av Olympiatoppens OL-samling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
I GOD FORM: Therese Johaug trente sammen men broren Karstein Johaug og trener Pål Gunnar Mikkelsplass på Sjusjøen i morgentimene - men var ikke en del av Olympiatoppens OL-samling. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Therese Johaug

Plutselig dukket Johaug opp i løypa. Nå advarer hun konkurrentene:
- Har økt treningsdosene

Therese Johaug har trent mer enn noen gang og avslører at OL-løypa i Pyeongchang er mye hardere enn antatt. Konkurrentene er herved advart.

SJUSJØEN (Dagbladet): I de solfylte morgentimene på Sjusjøen i dag møttes Norges beste langrennsløpere, skiskyttere og kombinertløpere til OL-samling i regi av Olympiatoppen.

Der dukket også Therese Johaug opp sammen med lillebror Karstein og trener Pål Gunnar Mikkelsplass. Klokka var 08.08 da Ingvild Flugstad Østberg kom bort og ga sin gode lagvenninne en varm klem, før Dagbladet fikk en prat med 28-åringen fra Dalsbygda.

- Hvordan går det, Therese?

- Jeg har hatt litt ferie i Barcelona og sånt og er godt i gang med en ny sesong. Nå prøver jeg å utnytte snøforholdene og gå ski her på Sjusjøen, forteller Johaug til Dagbladet.

Usikker på seg selv

Forrige uke sa Flugstad Østberg til Dagbladet at hun tror Johaug er så sterk at hun hadde utklasset henne om hun hadde fått lov til å konkurrere foregående sesong.

OPTIMIST: Hvis alt går etter planen i CAS-høringen, er Therese Johaug optimist før OL-sesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPTIMIST: Hvis alt går etter planen i CAS-høringen, er Therese Johaug optimist før OL-sesongen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det får Johaug til å le.

- Haha, den diskusjonen venter jeg med til vi stiller på start sammen. Da får vi se hvem som er sterkest. Jeg skal fokusere på meg selv og prøve å gjøre en god jobb. Det vet jeg de andre gjør også, så her kan jeg ikke hvile på laurbærene, sier langrennsesset.

- Hvordan tror du nivået ditt er sammenlignet med verdenseliten?

- Jeg har trent mest med Karstein hele vinteren, så jeg vet ikke hvordan jeg ligger an. Alle jentene på laget har hatt en kjempesesong. Det er et sterkt lag, og det blir hardt å hevde seg. Men jeg er forberedt, sier Johaug til Dagbladet.

- Det er vanskelig å si hvor sterk jeg er når jeg ikke har vært på startstreken selv. Det er mye som tyder på at mange av jentene har tatt steg, mens andre kanskje ikke har gjort det i samme grad. Men det er sånn det er.

Trener mer enn noensinne

All den tid Johaug ikke har konkurrert denne vinteren, har hun økt treningsmengdene. Det er én av to advarsler til konkurrentene om Johaug får ønskelig utfall i CAS og returnerer i løypa den kommende OL-sesongen.

TRENER HARDT: Therese Johaug har trent mer enn noensinne. Lillebror Karstein Johaug har vært en viktig treningspartner. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TRENER HARDT: Therese Johaug har trent mer enn noensinne. Lillebror Karstein Johaug har vært en viktig treningspartner. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Jeg har trent mer enn tidligere i år. Det er fordi jeg ikke har konkurrert og har vært mer hjemme. Da er mulighetene større for å øke treningsmengdene. Jeg har ikke noe eksakt tall, men treningsmengdene mine har vært mye høyere i år enn tidligere sesonger, avslører Johaug overfor Dagbladet.

- Det er kanskje naturlig ettersom konkurranser bryter ned kroppen og er noe som kanskje kan brukes positivt inn i OL-sesongen?

- Ja, helt riktig. Konkurranser bryter deg ned og kan gå på bekostning av trening i perioder, så vi kan håpe at det kan gi meg noen fordeler. Men akkurat det er vanskelig å si. Jeg har samtidig gått glipp av viktig konkurransetrening, men jeg har prøvd så godt jeg kan, forteller 28-åringen.

Johaugs OL-advarsel

Johaug var i Pyeongchang i forkant av prøve-OL. Rapportene tydet på at løypa var flat og vindfull, noe som favoriserer de spurtsterke utøverne som liker å henge mer enn kapasitetsløpere som Johaug.

TRIVES: Therese Johaug nyter livet på Sjusjøen med sol, behagelig temperatur og fremdeles flotte skiforhold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TRIVES: Therese Johaug nyter livet på Sjusjøen med sol, behagelig temperatur og fremdeles flotte skiforhold. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Nå kommer imidlertid kontrameldingen etter vinterens opphold i den kommende OL-byen:

- Jeg har vært i Pyeongchang og sett på løypene. På trening visualiserer jeg løypene for å bli mest mulig klar. Løypa er ikke så lett som mange skal ha det til. Vi kommer til å bli stive, skal du se, så det blir nok et hardt kjør. Det var heller ikke noe vind da jeg var der, forteller Johaug.

- OL-løypa er noe jeg fokuserer en del på. Jeg må jo prøve å forberede meg på en optimal måte, sier hun.

Trener Pål Gunnar Mikkelsplass støtter Johaugs vurdering.

- OL-løypa er tøff nok den og vil skille slik at den beste kommer til å vinne. Det er ikke sånn at Therese må fokusere på spurttrening, for her går det an å gå i fra om Therese er i bra nok slag, sier Johaugs trener til Dagbladet.

Sammen med lillebror Karstein og trener Mikkelsplass tok Therese Johaug et par nye runder på Sjusjøen og avsluttet økta nøyaktig kl. 09.00.