Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IOC følger ikke egne kriterier

Plutselig dukket skandaletreneren opp i OL. Vekker avsky og harme: - Helt sykt

IOC var tydelige på at russere med en mørk dopingfortid aldri ville få invitasjon til vinterlekene i Pyeongchang. Men det finnes ett unntak: Jurij Tjarkovskij (75). Reaksjonene er sterke.

I PYEONGCHANG: Jurij Tjarkovskij har vært en del av det russiske trenerteamet siden 1988 og i perioder vært utestengt fra sporten. Likevel har han fått innpass til å være en del av det russiske laget i OL i Pyeongchang, til tross for at han motstrider IOC-kriterier for invitasjon. Foto: Svein Lindwall / Expressen
I PYEONGCHANG: Jurij Tjarkovskij har vært en del av det russiske trenerteamet siden 1988 og i perioder vært utestengt fra sporten. Likevel har han fått innpass til å være en del av det russiske laget i OL i Pyeongchang, til tross for at han motstrider IOC-kriterier for invitasjon. Foto: Svein Lindwall / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Man skulle tro den internasjonale olympiske komité (IOC) var konsekvente og fulgte egne kriterier om hvilke russere som fikk spesialinvitasjon til å delta under «Olympic Athletes of Russia».

IOC utelukket tidlig russere med dopinghistorikk eller de som er nevnt i McLaren-rapporten å få invitasjon til vinter-OL i Pyeongchang. Det gjelder både utøvere, trener og ledere.

Selv utøvere uten dopinghistorikk og som ikke er nevnt i McLaren-rapporten - som Sergej Ustjugov og Nikita Kriukov - fikk ikke invitasjon til vinterlekene i Sør-Korea.

Men det finnes et unntak som ryster langrennsverden.

Midt under herrestafetten på søndag, ble den russiske skandaletreneren Jurij Tjarkovskij observert og fotografert av Expressen utenfor smøreboden på langrennsstadion i Pyeongchang.

Rystet og oppskaket

Bildet ovenfor er bildet som langrennsmiljøet ikke vil se.

UHELDIG LYS: De unge russiske langrennsløperne starter OL med blanke ark, men Jurij Tjarkovskijs tilstedeværelse skaper harme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UHELDIG LYS: De unge russiske langrennsløperne starter OL med blanke ark, men Jurij Tjarkovskijs tilstedeværelse skaper harme. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hva i all verden gjør Tjarkovskij her? Hvorfor har han fått invitasjon fra IOC?

- Jeg ble veldig oppskaket og rystet da jeg så ham med akkreditering her på stadion i OL. Jeg kan virkelig ikke forstå hvorfor IOC har invitert ham her. Ingen andre russiske ledere som var med i Sotsji, fikk invitasjon hit. Og hvorfor da han får være her - med tanke på hans bakgrunn - er veldig spesielt, sier Expressen-kommentator Ludvig Holmberg til Dagbladet.

Det unge russiske laget med Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov, Maksim Tsjervotkin, Julija Belorukova og Natalja Neprayeva i spissen har fått gå inn i OL med blanke ark, all den tid de var for unge til å være en del av det statsstyrte dopingregimet under OL i Sotsji i 2014.

- Ubegripelig

Men med Tjarkovskij bak spakene også i OL i Pyeongchang, blir de unge russiske løperne satt i et langt dårligere lys.

- Det er trist, fordi laget OAR har her, er et lag jeg stoler på. Jeg stoler like mye på dem som Charlotte Kalla. Men når Tjarkovski dukker opp, forstyrres det bildet. Det gir meg en veldig dårlig følelse, sier Holmberg.

- IOC gikk jo selv ut med egne kriterier hvor de slo fast at russere med dopinghistorikk aldri ville få invitasjon?

- Det er det som er ubegripelig, fordi det var Tjarkovski russerne pekte på i dopingskandalen i 2009. Jeg synes det er veldig merkelig at han får være til stede på verdenscuprenn og enda verre at han får være her i OL, men den standarden IOC har satt ellers, sier langrennsjournalisten- og kommentatoren.

IMPONERENDE: - Hun har dominert skisporten i så mange år. Det er så imponerende at hun stadig utvikler seg, sier den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla dagen før lagsprint i vinterlekene. Video/reporter: Øyvind Godø Vis mer

- Han er her som teamleder, men russerne omtaler ham som nr. 1 i laget. Neprayeva takket ham i russiske medier tidligere i OL.

Selv Cramer er overrasket

75 år gamle Jurij Tjarkovskij har i tillegg til koblingene til Sotsji-skandalen i 2014, blitt utestengt selv fra det russiske landslaget i 2009, etter at Julia Tsjepalova og Jevgenij Dementjev testet positivt for EPO.

Sveriges langrennssjef Rikard Grip synes det er merkelig.

- Han har vært med i lang tid. Finnes det et regelverk, skal alle følge det, sier Grip til Dagbladet.

- Det er klart at det finnes en historie der. Han har vært med i det systemet der lenge og har vært en del av det.

Selv Russlands landslagstrener Markus Cramer er overrasket over at Tjarkovski har fått invitasjon.

- Vi forstår ikke hvordan IOC jobber, men alle ledere som var med i Sotsji har blitt stoppet fra å delta i OL. Alle utenom én, sier Cramer til Expressen.

- Tjarkovski?

- Ja, akkurat. Jeg trodde ikke at han skulle få invitasjon, men det har han åpenbart fått, sier Cramer.

Cramer opplyser videre at Tjarkovski er i OL som lagleder.

Var det en de fleste var sikre på at ikke ville få akkreditering og invitasjon fra IOC, var det nettopp Tjarkovski.

Sjokkert

Før OL-starten skrev Johan Esk, kommentator i Dagens Nyheter, følgende:

- En del russiske skiløpere har gjennom årene blitt tatt i doping, styrt av en mannen jeg kommer til å kikke etter i OL: Jurij Tjarkovskij. Han har vært i det russiske langrennslandslaget siden 1998, blitt utestengt, men alltid kommer tilbake under en ny tittel.

- Han kommer ikke til å få noen akkreditering i OL, konkluderte Esk.

Men i OL er han nå en del av det russiske støtteapparatet under tittelen «lagleder».

Ifølge russiske langrennsløpere som Dagbladet og Expressen har vært i kontakt med - som Julija Belorukova, Natalja Neprayeva og Andrej Larkov - har Tjarkovski en nøkkelrolle i laget.

Han beskrives som nr. 1 i det russiske trenerteamet.

- Helt sykt

Johan Esk er rystet over at han er på plass her i OL, ikke minst etter kriteriene som IOC satt på forhånd.

- Jeg synes det er helt sykt. Han har vært koblet til og utestengt for doping så lenge, og nå skal han plutselig være en del av det nye russiske laget som prøver å få en ny start. Det e rikke slik IOC har sagt at de skal jobbe mot Russland, mener Esk.

Dagbladet har spurt IOC hvorfor Tjarkovski er på plass i Pyeongchang, men har ikke fått svar på forespørselen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!