SKIKONGEN SLITER: Det er ikke bare den mangeårige langrennskongen Petter Northug som foreløpig er langt unna toppnivået. Det samme gjelder fjorårets skikonge Sergej Ustjugov, her fra sprinten i Drammen i mars. Foto: Bjørn Langsem
SKIKONGEN SLITER: Det er ikke bare den mangeårige langrennskongen Petter Northug som foreløpig er langt unna toppnivået. Det samme gjelder fjorårets skikonge Sergej Ustjugov, her fra sprinten i Drammen i mars. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Sergej Ustjugovs formsvikt

Plutselig er ikke Ustjugov til å kjenne igjen. Dette har skjedd

Etter å ha skrevet historie med sin dominans under både Tour de Ski og VM i Lahti, har Sergej Ustjugov åpnet sesongen som en skygge av seg selv. Problemene startet i september.

(Dagbladet): Sergej Ustjugov (25) vant utrolige fem medaljer under VM i Lahti, nærmere bestemt to gull og tre sølv, og ble mesterskapets ubestridte konge med en medaljefangst som fikk ham inn i historiebøkene.

Også under Tour de Ski skrev russeren historie da han hadde den enestående resultrekka 1-1-1-1-1-1-2-1 og naturligvis vant touren sammenlagt med god margin etter å ha herjet fra første til siste dag.

Til slutt sto Ustjugov igjen med ni seire og fire andreplasser i de 15 viktigste rennene han gikk under VM og Tour de Ski. 25-åringen hadde - til tross for noen variable resultater ellers i sesongen - aldri en dårligere plassering enn 2. plass i de rennene han satset på.

- Det har vært et eventyr, mer enn jeg kunne drømme om før sesongen. Jeg må takke Norge for gullene. Fallene i VM gjorde det enklere. I tillegg har jeg trent mye i Norge i år og deltatt i NM. Jeg liker Norge, sa Ustjugov til Dagbladet etter drømmesesongen.

Denne sesongen har han imidlertid ikke vært til å kjenne igjen. Ustjugov startet verdenscupsesongen med å bli nr. 57 i prologen i Ruka i Kuusamo. På 15 kilometer klassisk endte han på 17. plass, før Ustjugov sprakk på den avsluttende jaktstarten. Langrennskongen ble dermed nr. 23 sammenlagt i minitouren i helga.

Mysteriet: Hva har skjedd med skikongen?

KONGEN: Sergej Ustjugov herjet under Lahti-VM, her etter gullet på skiathlon foran Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KONGEN: Sergej Ustjugov herjet under Lahti-VM, her etter gullet på skiathlon foran Martin Johnsrud Sundby og Finn-Hågen Krogh. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Ustjugov så heller ikke sterk ut under den svenske åpningen i Gällivare i helga med rekka 2-14-15 i de tre rennene der, uten konkurranse fra blant annet nordmenn.

Spørsmålet er: Hva har skjedd med Sergej Ustjugov? Hvorfor er han så ekstremt langt unna den formen han viste i fjor? Stemmer ryktene om at russeren har slurvet med treningsarbeidet?

Overfor Dagbladet forteller Russlands tyske landslagssjef Markus Cramer nå hva som har skjedd.

- Årsaken til at Sergej ikke er i god form nå, er at han har trøblet med en skade siden september. Han slet stort i både september og oktober. Skaden gjorde at han ikke klarte å løpe og gikk på bekostning av treningen vi ville at han skulle gjennomføre, forteller Markus Cramer til Dagbladet.

- Hvilken skade har han slitt med?

- Det er en skade i knehasen. Det er en belastningsskade som kom på grunn av overbelastning etter for mye løping. Derfor er ikke Sergej i den formen han helst skulle ha vært i, men han er frisk igjen og på riktig spor nå.

Ustjugovs plan

FORBANNET: Sergej Usjtugov bekrefter Petter Northugs observasjoner om at han var rasende på medaljeseremonien i går. Da han kom hjem, fikk han en gladmelding og et tips fra en eks-doper. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen Vis mer

Ustjugov vil nå matche seg forsiktig i gang og ikke ta noen sjanser. Han tenker langsiktig inn mot det første sesongmålet Tour de Ski og ikke minst hovedmålet OL i Pyeongchang.

Når verdenscupsirkuset ankommer Lillehammer denne helga, kommer Ustjugov bare til å gå ett av rennene, nemlig sprinten.

- Sergej vil ta det med ro og står over skiathlon på søndag. Det er for å spare krefter og matche seg forsiktig etter skaden, opplyser Cramer til Dagbladet.

Planen er videre å gå to renn både i Davos og Toblach, hvor Ustjugov håper på jevn formstigning inn mot det første delmålet i sesongen, Tour de Ski.

- Målet er å være i god form da og enda bedre form i OL. Forhåpentligvis kan Sergej klare å bli mesterskapskongen igjen, men alt må klaffe om det skal skje, mener Russland-sjefen.

Ustjugov og Cramer ser at konkurransen er i ferd med å bli enda tøffere enn forrige sesong. Johannes Høsflot Klæbo har tatt et nytt steg siden i fjor og vil trolig gi Ustjugov helt nye utfordringer denne sesongen.

De nye konkurrentene

Det samme kan hans unge landsmenn, Aleksander Bolsjunov og Aleksej Tsjervotkin, gjøre. Alle disse tre supertalentene ble topp 5 i minitouren i Ruka.

- Det er mange gode unggutter på vei opp nå som vil gi Sergej mer kamp enn i forrige mesterskap. I tillegg blir Martin Johnsrud Sundby, Alex Harvey og flere av de rutinerte også farlige, tror Cramer.

I norsk langrenn ønsker flere, blant annet langrennsdronninga Marit Bjørgen og langrennsprinsen Johannes Høsflot Klæbo, å stå over Tour de Ski for å optimalisere forberedelsene til OL. Ustjugov tenker imidlertid annerledes og i likhet med eksempelvis Petter Northug trenger han mange renn for å konkurrere seg i form.

- Sergej tåler mange renn etter hverandre og trives godt med Tour de Ski-konseptet. Vi tror han vil håndtere både Tour de Ski og OL på en god måte. Han klarte kombinasjonen tour og mesterskap bra i fjor. Det handler om å gjøre det rette i mellomfasen, forteller Cramer.

Skal til høyden

Forrige sesong ladet Ustjugov opp på Sjusjøen på norsk jord før han herjet under Lahti-VM.

25-åringen synes de norske omgivelsene er optimale for å trene, men kommer til å prioritere et lengre høydeopphold før OL. Det kombinerer han med å teste ut løypene i Seefeld, som arrangerer VM i 2019.

- Planen er å lade opp i høyden i Seefeld i Østerrike. Der kan Sergej ligge og få den optimale OL-oppladningen, samtidig som han får studert VM-løypene for 2019, forteller tyskeren.

Mens Ustjugov går ett renn på Lillehammer, står Dario Cologna over begge rennene og lader opp til verdenscuphelga i Davos. Det samme gjør Aleksandr Legkov, som har trent for seg selv i Davos allerede i over en uke og håper å få grønt lys av FIS til å gjøre comeback der.

Snakker ikke med Klæbo

Ser man de siste to sesongene over ett framstår Johannes Høsflot Klæbo og Sergej Ustjugov som de to mest sannsynlige langrennskongene i framtida. Foreløpig har de minimal kontakt

- Jeg har ikke snakket så mye med Ustjugov, bortsett fra at vi har gratulert hverandre når en av oss har vunnet. Men det har ikke vært så mye mer kontakt enn det, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Northug har i mange år visualisert dueller mot Aleksandr Legkov. Gjør du det samme vedrørende Ustjugov?

- Jeg bruker tid på å visualisere på trening, men har ikke noe behov for å si hvem. Men det er en viktig forberedelsesmetode. For min del er det viktig å fokusere mest på mine arbeidsoppgaver, men når vinteren nærmer seg, skrur jeg på konkurransehodet i større grad, forteller Klæbo.

Humørsvingninger

Ustjugov fikk i fjor rykte på seg å være en kontroversiell kruttønne etter en rekke spesielle hendelser:

* I Tour de Ski var han rasende på Marcus Hellner og var klar for å stoppe opp i løypa for å slåss. - Jeg kan stoppe og slåss i løypa om det skulle trengs, sa russeren til Dagbladet.

* I VM i Lahti var han sint under medaljeseremonien og ville helst ikke være der for å motta sin sølvmedalje på sprinten. Northug sa til Dagbladet at Ustjugov hadde mord i blikket på den første medaljeseremonien. Russeren bekreftet dagen etter at han var rasende.

* Sint var han også på FIS' beslutning om å ikke la Aleksandr Legkov og co. få lov til å konkurrere i Lahti. Derfor nektet Ustjugov å bære VM-sølvet etter den avsluttende femmila.

Ustjugov har samtidig veldig mange varme sider. Smilet kan sjarmere alle når Ustjugov først er glad. Latteren varmer. Humoren er lun. Og kjærligheten som den doble verdensmesteren viser i sine gode stunder, overgår de aller fleste.

- Sergej er misforstått. Egentlig, i alle andre situasjoner enn i løypa, er Sergej snill som et lam. Han tar vare på alle rundt seg. Han er et helt andre menneske utenfor løypa enn i løypa, har lagkompisen Nikita Kriukov tidligere fortalt Dagbladet.

- Lun, varm og hyggelig

Kontrastene så vi på den første og tredje medaljeseremonien som Ustjugov foreløpig har vært på i Lahti. Etter VM-sølvet på sprinten var han sint, tok av seg medaljen og forlot stadion før alle andre.

Da han vant gull smilte han fra øre til øre. Latteren satt løst, både overfor konkurrenter og journalist. Så gikk han bort til sine russiske fans og løftet ukjente russiske barn høyt opp i lufta.

- Det er sånn Sergej er som regel. Han er lun, varm og hyggelig med de rundt seg. Sergej er veldig behagelig å være med. Han er nok litt misforstått i andre land, som har hengt seg opp i øyeblikkene hvor han har vært sint og skuffet, mener fire ganger verdens- og olympisk mester Nikita Kriukov.

- Sergej er en typisk vinner. Han er litt besatt av det. Det er kanskje derfor han er best, sier han.

Ustjugov forventer imidlertid ikke å være best allerede på Lillehammer denne helga, men mye tyder på at han vil finne seg selv igjen seinere i sesongen nå som kneskaden er leget. Konkurrentene er herved advart.