Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martine Ek Hagens comeback

Plutselig forsvant Martine Ek Hagen fra alle lister. Nå gjør hun comeback

«Did not start» står bak de 12 skirennene Martine Ek Hagen skulle gå i 2017. Over et år etter forrige skirenn - og tre år etter at hun var på pallen i verdenscupen - gjør 26-åringen nå comeback under ski-NM denne uka.

TILBAKE: Fredag går Martine Ek Hagen sitt første viktige skirenn på over ett år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Fredag går Martine Ek Hagen sitt første viktige skirenn på over ett år. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Martine Ek Hagen (26) tok steget opp i verdenseliten sammen med tremenning og bestevenninne Heidi Weng (26) og kapret en 2. plass som best i verdenscupen i Rybinsk i januar 2015.

Det ga henne VM-billett til Falun noen måneder seinere, men så ble det stille.

Veldig stille.

2016 ble et marerittår uten sidestykke for skiesset fra Ytre Enebakk, som fikk både 2015/16 og 2016/17-sesongen spolert av sykdom, skader og usannsynlige uhell. Etter at hun meldte forfall til forrige sesongs utgave av Tour de Ski, har ikke Ek Hagen gått noen viktige skirenn, verken i verdenscupen, skandinavisk cup eller i norgescupen.

På Ek Hagens liste over FIS-renn hun skulle ha gått, står «Did not start» bak 12 av de rennene hun etter planen skulle gå i 2017.

Plutselig - uten at landslagsjentene visste noe som helst - kom i stedet nyheten om at Ek Hagen skulle delta på «Farmen Kjendis». Det skapte ny forvirring: Hvorfor gjorde hun det før en OL-sesong? Ga Ek Hagen opp langrennskarrieren på toppnivå?

- Jeg er klar for comeback

Etter at 26-åringen forsvant inn på gården med en rekke andre kjendiser, har hun ikke vært å se med startnummer på brystet. Det er over ett år siden Ek Hagen sto på startstrek i et skirenn av betydning. Hva nå?

NYTT LIV: Langrenn ble byttet ut med et opphold på Farmen for Martine Ek Hagen i sommer.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYTT LIV: Langrenn ble byttet ut med et opphold på Farmen for Martine Ek Hagen i sommer. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke gått noen skirenn denne sesongen og knapt nok i forrige sesong heller, men nå er jeg klar for comeback, forteller Martine Ek Hagen til Dagbladet

Overfor Dagbladet opplyser Ek Hagen at hun denne uka stiller på startstrek med verdens beste skijenter igjen under ski-NM.

Ek Hagen er klar for comeback og skal gå både 10 kilometer fristil og 15 kilometer fellesstart med skibytte.

- Planen er at jeg går både fredag og lørdag i hvert fall. Det blir høye skuldre og sesongåpning for meg, så det blir spennende. Jeg stiller til startstrek med en plan om å gå fort, som alltid på skirenn, men jeg aner ikke hva jeg kan forvente meg av resultater. Det er heller ikke fokuset mitt, sier Ek Hagen.

- Jeg har aldri vært så spent før et skirenn, egentlig. Det har vært så mange avbrekk, både med Farmen og sykdomsopphold, og jeg har hatt lite matching fra de beste den siste tiden. Derfor er det vanskelig å si hvor jeg står, så det blir veldig spennende å se.

- OL-toget har trolig gått

Drømmen om å komme til OL i Pyeongchang er svært usannsynlig. Det forstår Ek Hagen godt når hun ikke har gått skirenn i en periode hvor lagvenninnene på landslaget har herjet i verdenscupen.

- Jeg innser at OL-toget trolig har gått for lenge siden. Når Norge vinner femdobbelt i et verdenscuprenn før jul, men bare har fire plasser i OL, ser det mørkt ut for meg som sitter syk hjemme, sier Ek Hagen.

SATSER VIDERE: Martine Ek Hagen gir ikke opp langrennssatsingen til tross for flere vanskelige sesonger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SATSER VIDERE: Martine Ek Hagen gir ikke opp langrennssatsingen til tross for flere vanskelige sesonger. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Marit Bjørgen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga og Astrid Uhrenholdt Jacobsen er allerede OL-klare, men Norge har to plasser til. Kathrine Harsem er favoritten til å ta plass nr. 7, mens den siste OL-plassen er mer åpen. Her kan det være en åpning for den av jentene som måtte slå til under NM, for eksempel Martine Ek Hagen om alt går etter planem.

- Ja, det er sant, men selv om jeg kommer med som åttende jente, vil jeg da neppe få gå noen skirenn i OL. Jeg drømmer ikke om å reise til OL som statist. Jeg vil gå skirenn, ikke være statist. Samtidig må man jo gripe sjansen om jeg får den, men det får vi eventuelt ta om det blir aktuelt. Nå handler alt om NM for min del, sier Ek Hagen til Dagbladet.

Det store spørsmålet er hvordan Ek Hagen ligger an sammenliknet med resten av norges- og verdenseliten. Det er det ingen som vet, ikke engang hun selv, men 26-åringen er trygg på treningsarbeidet hun gjorde i forsesongen.

Ek Hagens liv etter Farmen

Dessverre ble hun - symptomatisk nok - syk i forkant av sesongåpningen på Beitostølen, som er årsaken til at hun ikke gikk noen skirenn før jul.

- Treningsmessig går det veldig bra. Jeg fikk selvfølgelig influensa før sesongåpningen på Beitostølen og ble satt kraftig tilbake der etter en god treningshøst. Det har tatt veldig lang tid å bli helt frisk etter det, forteller Ek Hagen.

- Derfor har jeg vært forsiktig og holdt meg unna skirenn før jul, klok av skade. Jeg vil ikke gå i den samme fella og konkurrere for tidlig etter sykdom og har derfor vært tålmodig og bygd meg opp igjen med mye rolig trening.

OL er ikke i hennes tanker i comebacket. Det er skigleden som står i sentrum.

- Først og fremst er jeg glad for at jeg er i stand til å gå skirenn igjen. Målet er at jeg kan finne tilbake gleden med skigåing og stille til startstrek og få gode opplevelser. Det er viktig å få tilbake følelsen av at det er gøy å gå skirenn igjen, så får vi se hva det holder til, sier Ek Hagen.

- Hvordan har du trent etter «Farmen»?

- Jeg har trent normalt etter oppholdet på «Farmen». Høsten var veldig bra treningsmessig, og de fysiske testene jeg har gjennomført, har vært veldig gode. Dessverre er det sånn at når jeg først blir syk, blir jeg veldig satt ut. Derfor kom influensaen før Beitostølen svært ubeleilig. I siste del av desember har jeg imidlertid fått trent veldig bra igjen, så nå gleder jeg til å gjøre comeback.

Har knapt sett Heidi Weng

Ek Hagen har ikke matchet seg med de norske landslagsjentene i sesongoppkjøringen.

- Jeg har sett veldig lite av landslagsjentene i høst. De har vært på sine samlinger, mens jeg har vært på mine, forteller hun.

- Har du ikke trent med Heidi engang?

- Nei, Heidi er omtrent den jeg har sett minst, men vi har i hvert fall ringt hverandre mye. Hun har vært så mye ute og reist. I tillegg jobber samboeren i Oslo. Heidi er også sånn at hun trener veldig hardt på samling, men liker å koble helt av når hun er hjemme. Jeg har møtt Heidi, men ikke trent noe med henne.

- Har du hatt noen dialog med landslagstrenerne i det siste?

- Jeg har ikke hørt noe fra landslagsledelsen, men det skjønner jeg godt. De må fokusere på dem som går skirenn på det høyeste nivået. Jeg må først og fremst fokusere på å finne tilbake gleden ved å gå på ski og få noen gode opplevelser.

Derfor sa hun ja til «Farmen»

Motivasjonen kom tilbake gjennom oppholdet på «Farmen Kjendis» for Ek Hagen.

- Jeg takket ja til «Farmen» fordi jeg var usikker på hva jeg ville gjøre kommende sesong. Først takket jeg nei da jeg ble spurt etter Tour de Ski, da jeg dro hjem med sykdom. Etter hvert ombestemte jeg meg og sa ja likevel, fordi jeg manglet motivasjon til å ta opp treningen for fullt igjen, forteller hun.

- Hva har «Farmen-oppholdet» å si for langrennskarrieren din?

- Å være i bobla som langrennsløper er veldig bra i gode tider, men tungt når man møter mye motgang. Derfor var det godt å komme seg ut av denne bobla etter alle problemene jeg har møtt den siste tiden. Det var et etterlengtet mentalt avbrekk med nye impulser og utfordringer, forteller 26-åringen fra Ytre Enebakk.

- Jeg begynte å trappe opp treninga igjen i april, da de andre roet ned. Nå er motivasjonen på topp igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!