NY KARRIERE: Lars Nelson la langrennskia på hylla, 29 år gammel. Nå jobber han som programmerer, og har en liten grunder i magen. Foto: Bildbyrån
NY KARRIERE: Lars Nelson la langrennskia på hylla, 29 år gammel. Nå jobber han som programmerer, og har en liten grunder i magen. Foto: BildbyrånVis mer

Plutselig forsvant OL-helten. Dette gjør han nå

Etter en verst tenkelig start, tok Lars Nelson stafettgull med Sverige i Sotsji-OL. Så ble det helt stille. Nå er han tilbake, og kommer med skepsis til norsk langrenn.

Mange nordmenn vil nok se tilbake på OL i Sotsji med blandede følelser. Norge gikk på flere smørebommer, ble preget av et dødsfall og den russiske dopingskandalen har skitnet til ryktet så mye at ingen kjerringråd kan vaske det rent.

En av dem som fikk nyte godt av norsk nedtur, var svenske Lars Nelson. Han var, sammen med Daniel Rickardsson, Johan Olsson og Marcus Hellner, en del av stafettlaget som tok gull i Sotsji.

Og det etter en verst tenkelig start.

For bare minutter inn i stafetten mistet svensken de ene skia. Svenske kommentatorer skrek i sjokk: «Er det over allerede?»

Det var det absolutt ikke. Nelson satt opp en voldsom marsjfart, og vekslet først av alle. Han var for eksempel 26 sekunder foran Norges Eldar Rønning.

Etappen gjorde at det svenske laget kunne feire gull. I mål var de over minuttet foran Norge.

- Hva skjedde? Jeg er 26 sekunder etter Lars Nelson, sa Rønning i pressesonen etter den første etappen.

GULLFEST: Det svenske gullaget fra OL-stafetten i Sotsji. Fra venstre: Marcus Hellner, Johan Olsson, Daniel Rickardsson og Daniel Nelson. Foto: Bildbyån
GULLFEST: Det svenske gullaget fra OL-stafetten i Sotsji. Fra venstre: Marcus Hellner, Johan Olsson, Daniel Rickardsson og Daniel Nelson. Foto: Bildbyån Vis mer

Ble helt stille

Det var Nelsons store internasjonale gjennombrudd, men plutselig ble det helt stille.

Ett år etter OL-gullet, gjorde Nelson det mange vil se på som merkelig: Han la opp, 29 år gammel.

- Jeg visste at det var siste sesongen som jeg orket å gjøre jobben som må til. Jeg ville gå videre med livet, sier Nelson til Expressen, som møtte ham denne uka.

Allerede under karrieren som skiløper, hadde han begynt å kode. Etter at han la opp som skiløper, har Nelson fått en jobb som programmerer, og pendler nå mellom Umeå og Hudiksvall.

I tillegg har han en liten gründer i magen:

- Jeg er ingen Reodor Felgen, men jeg tenker mye, sier Nelson til Expressen.

Av ideer han selv har laget, eller vurderer å sette til livs, har vi: En solcelledrevet værstasjon som rapporterer via mobilnettet og langrennsski i karbon.

- Drømmescenarioet er at jeg skaper et produkt jeg kan livnære meg på.

Svensken går også på ski fortsatt, og deltok seinest i det svenske mesterskapet i mars.

Raser mot Russerne

Til tross for at OL i Sotsji var hans høydepunkt i karrieren, har russisk statsdoping tuklet med de gode minnene til Nelson.

- Jeg har fulgt med på hva som har skjedd etter Sotsji, og har lest mye om McLaren-rapporten. Det første jeg fikk kjenne på som langrennsutøver var en sak jeg følte ble helt glemt, sier Nelson til Expressen, og referer til russernes bruk av Zenon-gass.

Det var i programmet «Sport inside» på den tyske tv-kanalen WDR det ble satt fram en påstand om at russiske idrettsfolk i flere år stimulert produksjonen av erytropoietin (EPO) ved å inhalere edelgassen xenon. Det overrasker også ekspertene, og Nelson innrømmer at han også ble irritert:

- Jeg reagerte sterk. Jeg hadde innbilt meg at alle var rene, selv om det selvfølgelig var umulig at alle var det.

Samme vår ble gassen satt på WADAs liste over forbudte stoffer.

Skeptisk til norsk langrenn

Det er ikke vanskelig å forstå at Nelson er irritert på russisk langrenn, men i intervjuet med Expressen, innrømmer Nelson at det er flere han er usikre på.

Astmadebatten i langrenn har gjort at han er skeptisk til norsk langrenn.

- Det er trist når du begynner å tenke, og det gjør at jeg blir litt skeptisk til hva nordmennene egentlig gjør. Ta astmamedisinene som eksempel: Det er kanskje ikke sånn at alle konkurrere med like vilkår likevel? Det er ikke kult å tenke på, sier han til Expressen.