Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Plutselig forsvant seks spillere. Det fikk spekulasjonene til å rase: «Hva skjedde med russerne?»

Dopingdebatt etter at sentrale U21-spillere er vraket.

FIKK IKKE SPILLE: Aleksei Miranchuk (t.h.) er en av Russlands store fotballtalenter som plutselig ikke fikk være med U21-landslaget nylig. Det får russisk presse til å spekulere. Her er han på kamp med A-laget fra i fjor sommer med Aleksandr Kerzhakov og Oleg Shatov. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov
FIKK IKKE SPILLE: Aleksei Miranchuk (t.h.) er en av Russlands store fotballtalenter som plutselig ikke fikk være med U21-landslaget nylig. Det får russisk presse til å spekulere. Her er han på kamp med A-laget fra i fjor sommer med Aleksandr Kerzhakov og Oleg Shatov. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Russlands U21-landslag i fotball er ille ute i EM-kvalifiseringen og er nest sist i gruppe 7 med bare fire poeng. Laget er oppsiktsvekkende svake og bare Færøyene er bak på tabellen.

I påsken spilte laget 2-2 mot Aserbajdsjans U21-landslaget, men det var ikke selve resultatet som fikk debatten til å rase i russisk sportspresse.

Ifølge Sport Express var seks av lagets spillere plutselig utelatt fra kamptroppen - dagen før kampen: Aleksei Miranchuk (fra Lokomotiv Moskva), Alexander Selikhov (Amkar Perm), Alexander Kleshenko (Kuban), Kamil Mullin (Rubin), Artyom Timofeev (Spartak Moskva) og Alexey Gasilin (Schalke).

Spesielt Miranchuk og Selikhov regnes som to av lagets mest framtredende spillere. Alle seks trente som normalt dagen før. Det fikk avisa til å stille seg følgende spørsmål: «Hva skjedde med de russiske spillerne?»

Den russiske idrettsminister Vitalij Mutko ga pressen følgende svar:

- De har pådratt seg sykdom. Det er hva landslagslegen sa til meg, sa Mutko til Sport Express.

På direkte spørsmål om spillerne er utelatt fra troppen på grunn av doping, svarer Mutko:

- Å nei, sa idrettsministeren.

- Interessant Færøyenes U21-landslagssjef, Bill McLeod Jacobsen, forteller til Dagbladet at han ikke er kjent med de alvorlige beskyldningene hos grupperivalen.

- Jeg kjenner ikke noe til spekulasjonene. Men det er et interessant spørsmål. Det eneste jeg kan si er at Russland ikke har vært gode i denne kvalifiseringen, sier Jacobsen til Dagbladet.

- Hvordan opplever du det russiske laget?

- Det har vært mye uro der. De fikk en trener som ville satse ungt og tok med seg nesten hele U19-landslaget opp. Så fikk han sparken. Hva som skjer innad i laget nå har jeg lite kjennskap til, sier Jacobsen.

Klubbene nekter Journalistene i den russiske avisa Sport Express nøyer seg derimot ikke med svaret fra idrettsminister Mutko, og tok kontakt med klubbene til de aktuelle spillerne. Det førte til ulike svar:

Pressetalsmann Andrei Bodrov i Lokomotiv Moskva fortalte at de har henvendt seg til det russiske landslaget for å vite hva som feilet Aleksei Miranchuk. Svaret de fikk var at Miranchuk var syk og isolert fra resten av troppen.

Pressetalsmann Vyacheslav Ivanov i Kuban ble rasende etter spørsmål om Alexander Kleshenko fravær:

- Dette er tull. I Kuban er det uakseptabelt med meldonium. Kleshenko ble syk tirsdag (i forrige uke). All snakk om doping er tøv, sier pressetalsmannen i Kuban.

Sportsdirektør i Amkar Perm, Viktor Zasulsky, sier han ikke vet hva som eventuelt feiler målvakten Alexander Selikhov, men at han trolig er blitt forkjølet på grunn av temperaturforskjellene i byen Perm ved Uralfjellene og i hovedstaden Moskva. Zasulsky forteller videre at han er «100 prosent sikker på at det ikke er brukt meldonium og at keepere ikke drar nytte av det».

Innrømmer dop Dmitry Khomukha, tidligere U21-landslagssjef for Russland forteller:

- Jeg jobber ikke tett på laget nå, men all snakk om doping i denne forbindelse er tull, sier Khomukha, som likevel kommer med en innrømmelse:

- Da jeg var spiller brukte vi det (meldonium). Da var det ikke et ulovlig dopingmiddel. Det hjalp meg for å komme tilbake.

Dmitry Khomukha er født i Sovjetunionen og var aktiv fotballspiller fra 1985 til 2005. 46-åringen spilte i en rekke klubber fra Russland.

I går tapte russernes U21-landslaget 0-2 hjemme mot Tyskland. Én av frafallene fra Aserbajdsjan-møtet var tilbake: Alexey Gasilin fra Schalke spilte 75 minutter for russerne. De fem øvrige spillerne var ikke med.

123 positive prøver Nylig opplyste en talsmann for Verdens Antidopingbyrå (WADA) at 123 idrettsutøvere har testet positivt for meldonium siden stoffet ble forbudt 1. januar i år.

- For øyeblikket har 123 testet positivt for meldonium, sa Ben Nichols, ifølge AFP.

Meldonium brukes til å behandle hjertesykdommer. Stoffet bedrer blodsirkulasjonen, noe som påvirker prestasjon og restitusjonstid. Tennisstjernen Maria Sjarapova er én av utøverne som har testet positivt.

SKYLDER PÅ SYKDOM: Den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev
SKYLDER PÅ SYKDOM: Den russiske idrettsministeren Vitalij Mutko. Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev Vis mer

Idrettsministeren i Russland, Vitalij Mutko, sa videre at 27 russiske utøvere har testet positivt på meldonium siden 1. januar.

- Men det kan komme en endring i tallene, la Mutko til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!