NRK-EKSPERT: Anders Jacobsen er på plass i Lahti for å følge hopprennene i VM. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
NRK-EKSPERT: Anders Jacobsen er på plass i Lahti for å følge hopprennene i VM. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

Ski-VM i Lahti

Plutselig gikk det opp for hopperne hva rivalene hadde gjort med utstyret. Jacobsen reagerer

Mener Norge har «sovet i timen» i utstyrskampen.

LAHTI (Dagbladet): Trener Alexander Stöckl innrømmer at de norske hopperne ble tatt på senga i kampen om det beste utstyret. I kulissene har de jobbet intenst de siste ukene. Det har vært en kamp mot klokka for å utlikne forspranget til VM.

Lørdag klokka 16.30 er det duket for renn i normalbakken i Lahti. Dette er en øvelse Norge har vunnet to mesterskap på rad ved Anders Bardal og Rune Velta. Nå jakter Daniel-André Tande og co. trippel. Og det skal ikke stå på utstyret.

- Vi har brukt de siste ukene godt, sier Stöckl til Dagbladet. Assistenttrener Magnus Brevig utdyper:

- Vi har prøvd å utvikle hoppdresser med bedre bæreflate i lufta. Vi føler at vi nærmer oss konkurrentene, eventuelt er like gode. Nå vil teknikken avgjøre hvordan våre hoppere gjør det.

- Det er tydelig at teknikk og oppsett av utstyr ikke har stemt for flere, sier NRK-ekspert Anders Jacobsen, som mener det er åpenbart at nordmennene burde kommet tidligere i gang.

Magebelte

Utfordringen denne sesongen har vært det nye magebeltet. Hensikten med regelen om magebelte har vært å unngå at hoppere drar dressen i skrittet for å øke bæreflaten.

ANALYSER: Trener Alexander Stöckl og assistent Magnus Brevig mener Norge stiller med like bra hoppdresser som konkurrentene i VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ANALYSER: Trener Alexander Stöckl og assistent Magnus Brevig mener Norge stiller med like bra hoppdresser som konkurrentene i VM. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Mens nordmennene fortsatte med den samme dresscuten som i fjor, tok utlendingene grep. De utviklet dresser med utgangspunkt i magebeltet. Til Dagbladet forteller Stöckl:

- Vi trodde vi kunne jobbe med den samme cuten vi hadde inn mot vinteren. Men i starten av sesongen skjønte vi at det hadde skjedd noe. Vi ble tatt litt på senga. De siste ukene har vi klart å være fleksible. Vi har brukt tida godt og føler vi stiller forberedt i VM.

Kreative løsninger

Med «fleksibel» sikter Stöckl til jobben som er blitt gjort av folkene i teamet. Assistenttrener Magnus Brevig har sammen med Andreas Wilberg og Roy Erland Myrdal jobbet knallhardt for å utvikle hoppdresser som er bedre tilpasset den enkelte utøver.

- Vi hadde en sterk sommer og opplevde at vi var i rute. Etter hvert så vi at det var rom for en ny prosess med å finne enda mer kreative løsninger, forteller Brevig.

- Vi har filmet konkurrentene og analysert bilder på nettet. Det har gjort at vi har endret på malene som er utgangspunkt for dressene til hver enkelt utøver.

Brevig tilføyer:

- Jeg opplever at arbeidet med dette har vært tøffere enn å reise rundt i verdenscupen. Målestokken på om vi har lyktes vil være lagkonkurransen i VM.

KLAR FOR VM: Daniel-André Tande. Foto: NTB Scanpix
KLAR FOR VM: Daniel-André Tande. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NRKs hoppekspert Anders Jacobsen mener nordmennene har «sovet i timen». Og muligens er dette enkelt å lese av resultatlistene. Bare Daniel-André Tande har levert på jevnt høyt nivå.

- Det har gått bra for Tande. Men det er tydelig at teknikk og oppsett av utstyr ikke har stemt for flere. Jeg vet at det er blitt jobbet knallhardt for å få til en perfekt «set up».

Annen strekk

Jacobsen - som er i Lahti - fortsetter:

- Jeg kikket på det i går. Det er en helt annen strekk i dressene nå. Det som har skjedd er at nordmennene har prøvd å kopiere framfor å revolusjonere. Jeg er sikker på at det vil bli tatt grep neste år.

Østerrike er nasjonen som ligger i tet på utstyrsfronten. Men også Tyskland og Polen ligger langt framme, opplyser Stöckl.