Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Plutselig gode nok likevel?

Enda en seier til å lære av. I hvert fall for oss utenfor banen

STERK JOBB: Kaptein Marit Malm frafjord var sentral i den norske forsvarsjobben som snudde kampen mot Brasil. FOTO: NTB scanpix/Lise Aaserud.
STERK JOBB: Kaptein Marit Malm frafjord var sentral i den norske forsvarsjobben som snudde kampen mot Brasil. FOTO: NTB scanpix/Lise Aaserud. Vis mer

NÅR alt som var elendig med både trenerne og jentene på det norske håndballandslaget med ett er blitt fantastisk, er det på tide å tenke seg om. Først og fremst utenfor banen.

For dette laget drar i gang et kollektivt hysteri som gjør ellers fornuftig folk i overkant enkle. I løpet av halvannen uke er det satt spørsmålstegn ved selve tenkningen som har gitt de norske håndballjentene status som verdens beste lag.

Det viste seg å være ganske unødvendig.

FOR da det gjaldt var plutselig både alle jentene, samt Thorir Hergeirsson og Mia Hermansson gode nok. For de som følger internasjonal håndball tett, kan ikke det komme som noen stor overraskelse. Styrken i denne gruppen har jo de siste årene vært evnen til å vinne de viktigste kampene. Det er derfor Norge fortsatt står som regjerende EM, VM -og OL-mester.

Og det med en økt sjanse til å vinne enda et olympisk gull.

FOR selvsagt gjør slike formidable kampvendinger som denne mot Brasil noe med en spillergruppe. Akkurat der har den beske kritikken underveis vært grei nok:

•• Med lysende unntak av Kari Aalvik Grimsbø og Linn-Kristin Riegelhuth Koren har jentene stort sett underprestert gjennom denne turneringen.

En for en har de manglet vanlig trøkk i spillet sitt både i forsvar og angrep. Det beste eksempelet på det var nivåforskjellen i denne kvartfinalen fra den haltende førsteomgangen til opphentingen startet noen minutter etter pause. Da fulgte den perioden som både sikret medaljesjansen og som viste hvor bra dette laget kan være.

TIL OVERMÅL kom denne glimrende perioden mens lagets tre stjernespillere satt på benken. Flere av triumfene de siste årene har vært basert på kvalitetene til Katrine Lunde Haraldsen, Kristine Lunde Borgersen og Heidi Løke. De tre har alle vært verdensledere i sine posisjoner. Akkurat nå er de dessverre ikke det, men desto større er prestasjonen til resten av laget.

Det er der diskusjonen rundt håndballjentene med fordel kan skiftes fra hylekor til analyse. Der vi TV-seerne har all rett til å skrike ut både frustrasjon og glede gjennom de svingningene denne sporten naturlig gir, er det fagmiljøets plikt å kontrollere følelsene.

Vel var Thorir Hergeirsson som utlending et vrient valg å svelge for enkelte da han fikk tillit som Marit Breiviks etterfølger, men dette er for viktig til å bli et spørsmål om person. Det gjelder oppgaven å ta vare på et av de beste kunnskapsmiljøene i norsk toppidrett.

SANNSYNLIGVIS er dette miljøet sterkere på selve lederkvalitetene enn på det isolert håndballteoretiske. Dette til tross for at Thorir i sin tid ble regnet som en viktig teoretisk hjelper for Breivik. Poenget er likevel at nettopp lederkvalitetene fort blir avgjørende i en sport som har ekstremt kjappe vekslinger mellom forsvar og angrep.

I håndball gir en enkeltstående suksess nesten umiddelbart en ekstra mulighet, på samme vis som en enslig fiasko åpner faren for en til. Dermed ligger mye av mulighetene i det å mestre disse vekslingene både mentalt og sosialt.

AKKURAT der slet de norske håndballjentene også mot Brasil helt til Ida Alstad kjempet inn 10 - 15:

_Bare noter, Esten; her kommer målet som sender oss til semifinalen, sa en kollega til meg.

Han hadde tilfeldigvis rett., men ellers er det som skjer på håndballbanen som i all annen toppidrett mer basert på langvarig arbeid enn tilfeldigheter.

Det er derfor hylekoret med fordel kan ta pause ut OL. Håndballjentene vinner ikke nødvendigvis denne turneringen, men norsk håndball vinner uansett på å holde den lederlinja som har gitt alle de sportslige suksessene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media