<strong> TAR UT TROPP DENNE UKA:</strong>  Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har fått tre nye spisskandidater å vurdere. Mandag scoret både Daniel Braaten (nede t.v.), Alexander Søderlund og Adama Diomande (t.h.). Foto: NTB Scanpix.
TAR UT TROPP DENNE UKA: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har fått tre nye spisskandidater å vurdere. Mandag scoret både Daniel Braaten (nede t.v.), Alexander Søderlund og Adama Diomande (t.h.). Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Plutselig har Høgmo fått et hyggelig problem i fanget

Tippeliga-spisser som scorer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEKKESTUA/SANDEFJORD (Dagbladet): Landslagstrener Per-Mathias Høgmo satt på tribunen da Rosenborg slo Stabæk 3-2 på Nadderud i går kveld. Der fikk han se Tippeligaens to toppscorere - Alexander Søderlund og Adama Diomande - score henholdsvis to og ett mål.

Søderlund har nå 12 mål i serien, mens Diomande har åtte. Og ekstra hyggelig for landslagssjefen: Begge har norsk pass. I tillegg meldte veteranen Daniel Braaten seg på med en lekker, frekk scoring for Vålerenga i Sandefjord.

Torsdag tar Høgmo ut troppen som skal møte Sverige i treningskamp 8. juni, og Aserbajdsjan i EM-kvaliken fire dager seinere. Får vi se Søderlund, Diomande eller Braaten der?

Plikt For en landslagstrener er det ikke uvanlig å ta ut formspillere fra Tippeligaen. Og når norske spillere scorer mål over tid, er det nærmest et krav.

Når det kommer til å ta ut en førsteellever, blir det imidlertid en avveining: Skal han satse på kjente travere med spilletid i utlandet? Eller kan en Søderlund/Diomande fortsette suksessen inn på landslaget?

Dette er den hyggelige problemstillingen Høgmo må finne svar på den nærmeste tida.

- Det betyr ikke noe at jeg scorer mål. Det er laget som teller, at vi vinner, sier Søderlund, som ikke ville snakke opp sitt kandidatur i pressesonen på Nadderud i går.

Heller ikke Diomande ville snakke seg inn. Han har to pass - spissen kan spille både for Norge og Elfenbenskysten - og vil bestemme seg når/hvis han får et tilbud her eller der.

Ingen tippeligaspillere Norge ligger på 3. plass i gruppe H i EM-kvalifiseringen. Vi har scoret sju mål, men ingen av dem er ekspedert av en tippeligaspiller.

Våre seks målscorere er Joshua King (2), Mats Møller Dæhli (1), Tarik Elyounoussi (1), Håvard Nielsen (1), Håvard Nordtveit (1) og Alexander Tettey (1).

Spørsmålet er om Søderlund og Diomande er så gode at de også kan lykkes på den internasjonale scenen.

- Søderlund er strålende i Tippeligaen, men har ennå til gode å være den spissen vi tror det kommer mål fra når Norge spiller, skriver fotballkommentator Morten Pedersen i Dagbladets papiravis i dag.

Han fortsetter:

- Diomande har kraft og tilstedeværelse vi ikke har sett av en norsk spiss siden John Carew spilte på topp.

Pedersen er ikke overrasket om begge er med i den kommende landslagstroppen.

På TV 2's fotballkveld søndag var ekspertpanelet med Ole Martin Årst og Jesper Mathisen ikke i tvil:

- Ta med begge gutta!

Tror på Braaten I Sandefjord fikk hjemmelaget juling av Vålerenga. Fem VIF-spillere er aktuelle for landslagstroppen til møtene med Sverige og Aserbajdsjan. VIF-kaptein Christian Grindheim (31) tror Per-Mathias Høgmo overrasker og tar ut 33 år gamle Daniel Braaten.  

- Jeg tror Per-Mathias tar ut Braaten. Han er en type vi ikke har andre av i Norge. Hvis du skal ligge lavt og ha et uromoment på topp, er han perfekt. Det vil kanskje være et overraskende valg for mange, men ikke for meg, sier Grindheim til Dagbladet.

Var klubbløs Braaten, som scoret ett mål på sin egen 33-årsdag i 3-0-seieren over Sandefjord i går, spilte sin siste landskamp borte mot Frankrike i mai i fjor.

Før det oppgjøret gikk han ut av kontrakt med danske F.C København og var klubbløs helt til han signerte med Vålerenga i februar i år. Grindheim mener likevel at Braaten er like god nå som i tiårsperioden hvor han fikk 52 landskamper.

- Jeg vet at Per-Mathias har et godt øye til ham, og det skjønner jeg godt. Han er en uortodoks spiller som kan binde opp et helt forsvar. Han har fremdeles det høyeste nivået sitt inne, det er bare et tidsspørsmål før vi ser det for fullt, sier Grindheim.

Braaten er klar Mot Sandefjord fikk Braaten spille midtspiss, og brukte bare 14 minutter på å sende Vålerenga i ledelsen på elegant vis. Samtidig jobbet og slet han på topp gjennom samfulle 90 minutter på en måte som viste at kampformen er på plass igjen.

Overfor Dagbladet legger heller ikke Braaten skjul på at han er fristet av et landslagscomeback.  

- Det er selvfølgelig stort å få være med. Alle har lyst til å spille med flagget på brystet. Og så har jeg hørt at det har kommet nye drakter nå, sier Braaten og smiler, før kraftpluggen legger spøkefullt til:  

- Bamsefar er klar om han trengs.

Får skryt Vålerenga-trener Kjetil Rekdal var glad og lettet etter at han fikk se Braaten, Kjetil Wæhler (39) og Daniel Fredheim Holm (29) sikre tre nye poeng med hver sin scoring i går kveld. Sammen med Grindheim og Ghayas Zahid (20) er samtlige aktuelle til landslagssamlingen neste måned.

Rekdal vil ikke legge seg opp i Høgmos valg, men skryter samtidig av spillerne sine.  

- Vi har mange som kan være med. Daniel (Braaten) er en av dem. Han er i fin utvikling om dagen. For hver kamp blir han litt bedre og orker litt mer. Nå scoret han mål også, så han har hatt en fin stigning den siste tiden, sier Rekdal til Dagbladet.    

To andre jokere Etter kampen kom Braaten tuslende ut til pressesonen sammen med bestekompisen Fredheim Holm. Sistnevnte er kanskje i sitt livs form om dagen, og er også lysten på en landslagsplass.  

- Men jeg kan ikke gjøre mer enn å jobbe hardt og stå på, så får vi se. Vi har mange aktuelle. Ghayas burde jo for eksempel vært med for lenge siden, sier Fredheim Holm til Dagbladet.  

Med straffescoringen rett før slutt bidro han til at Vålerenga ligger på 3. plass i Tippeligaen, men nå venter flere tøffe tester i kampene som kommer. Først ut er et annet formsterkt lag i Viking førstkommende lørdag, før Rosenborg og Molde står for tur de neste rundene.

Må vinne Norges landskamp mot Sverige 8. juni teller ingenting - annet enn prestisje - men det er naturligvis viktig å spille på seg en god opplevelse fire dager før det gjelder.

Aserbajdsjan er normalt et lag vi skal slå på Ullevaal. Vi vant 1-0 i Baku, og har neppe råd til poengtap dersom vi skal sikre oss minst 3. plass i gruppa.

De to beste lagene går direkte til EM i Frankrike neste år. Det samme gjøre beste treer av samtlige grupper, mens de andre treerne møtes i playoff.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer