NUMMER ÉN: Ryoyu Kobayashi leder verdenscupen og vant kvalifiseringen i Engelberg i går kveld. Foto: NTB scanpix
NUMMER ÉN: Ryoyu Kobayashi leder verdenscupen og vant kvalifiseringen i Engelberg i går kveld. Foto: NTB scanpixVis mer

Verdenscup i Engelberg

Plutselig kom hoppsensasjonen med en betroelse til nordmannen

Kometen Ryoyu Kobayashi til Johann André Forfang: - Jeg lærer av deg.

ENGELBERG (Dagbladet): Japaneren Ryoyu Kobayashi (22) er mannen alle vil slå i hoppbakken. Han leder verdenscupen suverent foran de polske stjernene Piotr Zyla og Kamil Stoch.

I går kveld vant han kvalifiseringen i Engelberg i Sveits. Hemmeligheten bak kometkarrieren? Han har lært av sine norske forbilder, Johann André Forfang (23) og Daniel-André Tande (24).

Dette har han betrodd Forfang.

- Han kom til meg for et par sesonger siden og fortalte at han så på måten min å fly på. Han ville lære seg å fly godt. Jeg har hele tida sett at han har tatt det som er essensielt for meg inn i sin egen hopping, sier Forfang til Dagbladet.

- Så akkurat nå er eleven bedre enn læremesteren?

- Ikke dra det for langt. Du kan jo høre med ham selv.

ETTERTRAKTET: Ryoyu Kobayashi i samtale med japanske journalister i Engelberg i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland
ETTERTRAKTET: Ryoyu Kobayashi i samtale med japanske journalister i Engelberg i går kveld. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Det gjorde også Dagbladet etter kvalifiseringen i går kveld.

- Stemmer det at Forfang er idolet ditt?

- Ja, han og Tande.

- Hvorfor?

- Det går på det aerodynamiske. Måten de flyr på.

Kobayashi - som har vunnet tre av fem renn denne sesongen - snakker ikke så godt engelsk. Men en japansk journalist i Engelberg-bakken nikker ivrig når Dagbladet bringer temaet på banen. Hun bekrefter at Forfang og Tande har vært forbilder for Kobayashi.

Japaneren har hoppet verdenscup siden 2016. Da kom han på 42. plass sammenlagt. I 2017 fikk han ingen plassering, mens i 2018 ble han nummer 24 i sammendraget. Denne sesongen har han startet helt vilt. Han leder med 135 poeng på polakken Zyla.

Han er lillebroren til Junshiro Kobayashi (27). Når Dagbladet spør hvorfor han er blitt så god, svarer han: «Jeg vet ikke.» Men det knappe svaret skyldes trolig manglende engelskkunnskaper.

Robert Johansson, som ble nummer tre i kvalifiseringen, utfyller:

- Han hopper fantastisk. Han får tidlig kontakt med skiene og får masse løft ut av hoppkanten. Det er ingen tvil om at han er i kanonform. Han hopper bunnsolid og stabilt.

Forfang sier:

- Kobayashi hopper på en veldig tøff måte. En japaner har aldri herjet sånn i en åpning som han har gjort nå. En herlig fyr. Det er morsomt å se ham hoppe.

Kobayashi er utvilsomt storfavoritt i Engelberg både lørdag og søndag. Johansson ble beste nordmann i kvalifiseringen, mens Forfang ble nummer sju. Sistnevnte ligger på fjerdeplass i verdenscupsammendraget, som beste nordmann.

PS: Rennet i Engelberg starter klokka 16.00 og vises på TV 2.