Plutselig slår han i løse lufta

Bokser døde etter tittelkamp: - Jeg kan forstå at publikum og andre syns det ser rart ut.

FORVIRRET: Bokseren Simiso Buthelezi døde etter en boksekamp i Sør-Afrika. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert

Det var noen rystende scener som utspilte seg under en boksekamp i Sør-Afrika nylig.

Simiso Buthelezi (24) møtte landsmann Siphesihle Mntungwa i en tittelkamp i lettvekt søndag, og i den tiende runden ble kampen stoppet. Like før dommeren grep inn, sto Buthelezi og slo ut i løse lufta, med ryggen til motstanderen.

- Jeg tenker at han har pådratt seg en hodeskade, som gjør ham desorientert. Blødningen er ikke så stor at han ikke klarer å holde seg på beina, sier Ingunn Rise Kirkeby til Dagbladet om hendelsen.

Kirkeby er hjernekirurg og spesialist i nevrokirurgi. Hun jobber som overlege ved nevrokirurgisk avdeling på Rikshospitalet i Oslo.

Etter kampen kollapset Buthelezi, ifølge blant andre engelske BBC. Han ble fraktet i hui og hast til sykehus, men livet hans sto ikke til å redde.

- Han er tydelig desorientert, for han vet ikke hvor motstanderen er. Han bare fortsetter i samme retning. Han var allerede litt ustø med en gang. Hvis du ser på hvordan han så ut tidligere, så var han allerede ustabil, han hang i tauene, sier Kirkeby og fortsetter:

- Det skjedde ikke der og da, det er noe han allerede hadde, som til slutt ble så stort at det ikke var plass til mer i skallen.

- Ikke så overraskende

Overlegen har blant annet holdt foredrag om «hjerneskader ved proffboksing» og har sett liknende hendelser tidligere.

Dommeren avbryter gjerne kampen før boksere blir så desorientert som i dette tilfellet.

- For meg var det ikke så overraskende at han døde av en blødning, sier Kirkeby og fortsetter:

- Jeg kan forstå at publikum og andre syns det ser rart ut. Han forsøker å fortsette å gjøre det han holder på med, til han ikke klarer mer eller noen stopper ham.

Skal undersøkes

Det sørafrikanske bokseforbundet har sammen med familien til avdøde kommet med en uttalelse, der de hyller Buthelezi som «en fantastisk bokser som var eksemplarisk både i og utenfor ringen».

Nå skal dødsfallet undersøkes nærmere, for å finne ut nøyaktig hva som skjedde.

- Det bør de gjøre. Det mest sannsynlige er at det skjedde på grunn av boksingen. Vi har ikke sett tidligere runder i kampen, men det er det mest sannsynlige, sier Kirkeby, som mener hendelsen er trist.

Buthelezis trener, Bheki Mngomezulu, skal ha uttalt at bokseren var ved god helse før han gikk i ringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer