Bildet avslører vending

Plutselig snudde alt: - Hva skjedde?

Kort tid før Magnus Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup, spilte han og Hans Niemann inn en promovideo i Miami. Hva skjedde i etterkant?

STRANDLØVER: Magnus Carlsen, Hans Niemann og Anish Giri kikker ned på et sjakkbrett. Foto: Champions Chess Tour
STRANDLØVER: Magnus Carlsen, Hans Niemann og Anish Giri kikker ned på et sjakkbrett. Foto: Champions Chess Tour Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildet øverst i saken har Dagbladet fått bruke av Champions Chess Tour, som arrangerte turneringen FTX Crypto i Miami mellom 15. august og 21. august.

I en video fra turneringens første dag blir det vist en video av hvor flere av utøverne nyter strandlivet i den amerikanske kystbyen.

I videoen sitter blant annet Carlsen og Niemann rundt et sjakkbrett på stranda og spiller et parti.

Arne Horvei, turneringssjef i Champions Chess Tour, bekrefter overfor Dagbladet at bildet er tatt i forkant av turneringen, og at begge to var med på en liten seanse for å ha klippebilder til sendingene.

SJAKKDRAMA: Sjakkspiller Hans Niemann er i hardt vær etter å ha blitt anklaget for juks. Magnus Carlsen valgte å trekke seg fra turnering hvor Niemann var motstander. Vis mer

Ny utvikling

Bildet av de to sammen ble altså tatt under en måned før Sinquefield Cup, og få dager etter spilte også Niemann og Carlsen et parti under Miami-turneringen.

Dette var altså i overkant av to uker før Carlsen trakk seg etter å ha tapt mot samme mann.

Hvordan kunne det gå fra at Carlsen tolererte å sitte på stranda og promotere sjakk med Niemann i midten av august, til at han trakk seg og nektet å spille mot ham en liten måned seinere?

Den store forandringen etter Miami-turneringen får den amerikanske superstjerna Fabiano Caruana, som er rangert som nummer ni i verden, til å reagere i podkasten C-Squared.

- Magnus var villig til å gjøre promo sammen med Hans i Miami, mens nå har han svartelistet Hans. Ting forandret seg. Hva skjedde mellom Miami og Sinquefield Cup? spør han i podkasten.

NOE HAR SKJEDD: Mener Fabiano Caruana. Foto: NTB
NOE HAR SKJEDD: Mener Fabiano Caruana. Foto: NTB Vis mer

Caruana er et kjent navn for norske sjakkinteresserte. I 2018 barket amerikaneren sammen med Carlsen i VM. De to spilte tolv remis før Carlsen var nådeløs og sikret VM-tittelen etter tiebreak.

- Store mistanker

Programleder Cristian Chirilan sier i podkasten at det er blitt spekulert i at Carlsen ble vist noe av Chess.com-teamet mellom de to turneringene, og at han tok avgjørelsen basert på det.

Tidligere i podkasten hevder Caruana at den norske verdenseneren vurderte å trekke seg fra Sinquefield Cup lenge før han tapte mot Niemann. Amerikaneren skulle egentlig ikke spille prestisjeturneringen i St. Louis, men ble hentet inn i siste liten fordi en annen spiller trakk seg.

- Det er interessant, for det var få dager mellom de to turneringene. Hva skjedde i de dagene? Det er det ingen som vet. Jeg tror at han har vært mistenksom lenge, og at noe med de tre første kampene i Sinquefield Cup gjorde han ekstra mistenksom.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Magnus Carlsens pappa og manager Henrik, så langt uten svar.

- Litt pussig

Sjakkekspert Torstein Bae bildene fra promovideoen på følgende måte:

- Det er tydelig at forholdet til Hans Niemann eksploderte nokså plutselig, skriver Bae til Dagbladet.

Han understreker at Carlsen tapte mot Niemann i Miami også, men at det ikke kom noen offentlig reaksjon da.

- I ettertid kan man synes det er litt pussig, siden den sterke reaksjonen nå delvis er begrunnet i juks som har vært kjent i lang tid. Begeret var tydeligvis fullt i St Louis, skriver sjakkeksperten videre.

EKSPERT: Torstein Bae. Foto: Erik Johansen / NTB
EKSPERT: Torstein Bae. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer

-Støtter Carlsen

Den amerikanske stormesteren har forståelse for at nordmannen tok valget han tok, men han kaller det en emosjonell avgjørelse, som sannsynligvis ikke var den riktige måten å løse det på.

- Dette er ikke en egoistisk avgjørelse, han tar et klart standpunkt for noe han tror på. Har han riktig så har han gjort noe som skader omdømmet sitt for å hjelpe sjakken. Tar han feil, har han ødelagt karrieren for en annen person. Han tror virkelig at noe er galt, sier Caruana i podkasten.

Hans Niemann har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer