Pøblene gir «Alt for England»

Hva tenker de engelsk bråkmakerne? Etter slagene i Marseille virker det klart at de ødelegger og slåss for moro skyld, og dekker seg bak fotballen med slagordet: «Kom igjen, gjør det for England».

En rekke engelske adferdspsykologer prøver nå å finne årsakene til at engelske fotballpøbler, som stort sett har vært fraværende på engelske kamper de siste sesong, plutselig har dukket opp igjen i Frankrike.

De fleste eksperter er enige om at så fort bråkmakerne forlater hjemlandet, tar de seg friheter i Englands navn. Slagordene «Rødt, hvitt og blått - disse fargene stikker ikke av», «England faller aldri» og «Kom igjen, gjør det for England» går igjen.

Gryende nasjonalisme og tapte landområder kan være en medvirkende årsak til et engelske «hooligans» føler verden rase sammen.

- Vi regjerte to tredeler av verden, og er vant til å forsvare oss, sa en under bråket.

Etterfølger Waterloo

- Den krigerske forhistorien lever i nasjonens psyke. Du styrer ikke et verdensherredømme fra en liten øy uten å være klar til å krige på kort varsel, kommenterte professor Rogan Taylor ved universitetet i Liverpool. Hans avdeling har spesialisert seg på fotball-bråkmakere, og Taylor mener dagens bråkmakere føler seg som etterfølgerne til engelske krigere som slåss ved blant annet Waterloo og Agincourt.

- De historiske røttene for slike opptøyer går hundrevis av år tilbake. Slikt fester seg i folkesjela, forsatte Taylor.

Det kan virke som om mange av dem er på et gammeldags korstog. På stranden i Marseille kunne verden mandag se engelske bråkmakere som slåss mens en trommeslager slo takten. Nasjonalsangen «God Save the Queen» og kampsangene «Rule Britannia» og «Land of Hope and Glory» runget mens stolseter, flasker og steiner føk gjennom luften.

«Ikke vår skyld»

Engelske fans legger skylden på det franske opprørspolitiet, journalister og kameramenn. Ifølge de samme «hooligans» startet bråket på grunn av andres oppførsel.

Sin egen adferd er de over hodet ikke villige til å diskutere. Til engelskmennenes forsvar skal sies at de alltid er mål for andre lands supportere. Bråkmaker-stempelet henger igjen fra de siste 25 årene, men engelskmenn er heller ikke kjent for å la seg provosere særlig lenge før det smeller.

Professor Eric Moonman er også spesialist på fotball-bråk, og hans analyse er ikke lystig.

- I slike oppløp blir gjerne en liten minoritet svært viktig. Og husk, de har forberedt seg på dette i fire år...

(NTB-Reuters)