Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Spansk stjernerytter:

– Podiedamene brukes som objekter

Norsk arrangør forstår kritikken. 

KRITISK: Mikel Landa har tatt noen store seiere i sin karriere, men er ikke komfortabel med podiedamene under premieseremonien. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) 
KRITISK: Mikel Landa har tatt noen store seiere i sin karriere, men er ikke komfortabel med podiedamene under premieseremonien. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)  Vis mer

(procycling.no): Beslutning til Tour Down Under-arrangøren om å fjerne podiedamene bør være et eksempel til etterfølgelse, mener Team Skys Mikel Landa.

Det var regionale myndigheter i Sør-Australia, en av WorldTour-rittets viktigste økonomiske støttepartnere, som ønsket ordningen med kvinnelige premieutdelere fjernet fra årets ritt.

– Dette er linjen vi bør ligge på. Podiedamer er en gammel tradisjon og behandler damene som objekter, det er nedverdigende, sier Landa til den spanske avisen El Correo.

– Dette er en sedvane med lange røtter og ingen tør å stille spørsmål ved den. Man må innrømme at damene står der oppe fordi de er vakre og har flotte figurer, og et slik image bør kan kanskje ikke projisere, sier baskeren.

Bruken av podiedamer har blitt ett stadig mer aktuelt og likefult omstridt tema i sykkelsporten de siste årene. Giro d’Italia, der fokuset på vakre premieutdelere ofte er større enn andre steder, er bare et av flere ritt som har fått kritikk fra publikum via sosiale medier.

Reaksjonene var imidlertid større da Flanders Diamond Tour brukte bikinikledde damer i forbindelse med sin premieutdeling i 2015. Kritikken ble etter hvert så stor at arrangøren bak damerittet så seg nødt til å beklage hendelsen offentlig.

Blant de norske UCI-rittene holdes podiedame-tradisjonen i livet. Tour of Norway, Arctic Race og Tour des Fjords har alle sine kvinnelige premieutdelere i aksjon. Et slags unntak er WorldTour-rittet Ladies Tour, som bruker mannlige premieutdelere i forbindelse med sitt arrangement.

– Vi prøver å jo å bygge opp et internasjonalt kvinneritt, og da er det greit å gjøre det på jentenes premisser. Det er en symbolverdi at vi gjør det på den måten, ettersom menn har hatt podiumjenter i så mange år, sa rittdirektør Roy Moberg da ordningen ble innført.

Podiedamer med kulturell vri

Rittdirektør i Tour des Fjords, Roy Hegreberg, sier at de ikke har fått noen reaksjoner på sin premieseremoni. Likevel valgte arrangøren i 2015 å gjøre en vri på den fastgrodde sykkeltradisjonen.

– Vi har ikke fått noen negative reaksjoner, nei. Men for to år siden valgte vi å ha bunadskledde damer. Vi følte det var mer en verdig måte å gjøre det på, og det har vi fått skrytt for, sier Hegreberg til procycling.no.

– Vi ser at det kan bli tolket feil når det dreier seg om damer i korte kjoler, og det representerer et fokus vi ikke ønsker. Derfor har vi valgt en litt annen profil. Og vi syns det var mer hensiktsmessig at de som styrer logistikken i premieutdelingen også fremmer norsk kultur, og ikke spiller på andre ting.

– Jeg skjønner det (at ordningen virker for mange utdatert og gammeldags). Det er forskjell blant rittene på premieutdelingene. Noen ganger står de bare der og klapper. Hos oss har en funksjon og styrer logistikken på premieutdelingen, sier Hegreberg – som sier at podiedamene har arbeidsoppgaver før og under rittet.

Denne artikkelen ble levert av procycling.no!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling