KJEMPET OM SEIER: Edvald Boasson Hagen kjempet om seier på 2.etappe i Tour of Britain, men en talentfull tsjekker sørget for at nordmannen ikke nådde helt opp.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KJEMPET OM SEIER: Edvald Boasson Hagen kjempet om seier på 2.etappe i Tour of Britain, men en talentfull tsjekker sørget for at nordmannen ikke nådde helt opp. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Podieplass for Boasson Hagen da Vakoc vant solo

Nervepirrende sekunddrama i Tour of Britain.

(procycling.no): Med et heroisk solobrudd ble Petr Vakoc (Etixx-QuickStep) en imponerende seiersherre på andre etappe i Tour of Britain mandag. Den tsjekkiske landeveismesteren rykket ut av et åttemannsbrudd og holdt unna for et frådende hovedfelt på de siste 20 kilometerne.

Inne på det bratte oppløpet gikk Juan José Lobato (Movistar) etter Vakoc, men spanjolen ventet for lenge og krysset målstreken på andreplass sju sekunder bak. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) satt også langt fremme i spurten og tok tredjeplass ni sekunder bak.

- Det var et veldig hardt ritt i dag og jeg er utrolig glad for denne seieren. Jeg hadde kjempegode bein i hele dag og er utrolig fornøyd med at jeg klarte å holde unna, sier Vakoc i seiersintervjuet.

- Dette er en stor seier meg, en av mine største seire. Dette var spesielt deilig siden jeg lå såpass lenge i front alene, sier 23-årignen - som også overtar ledelsen

- Vil skal definitivt prøve å forsvare ledelsen. Vi har bare seks ryttere på laget, og det er fortsatt seks etapper igjen, men vi skal gjøre vårt beste, sier Vakoc.

Det var et fragmentert frontgruppe som kom inn på oppløpet bak Vakoc. Den 159 kilometer reisen fra Clitheroe til Clone forserte korte og kvasse stigninger i Lancashire, og kun sterke klassikertyper hadde overlevd inn til etappens avgjørende øyeblikk.

Slik gikk det til

Med sammenlagtleder Elia Viviani i sine rekker var Team Sky sitt ansvar bevisst og kontrollerte fronten av hovedfeltet gjennom store deler av etappen. Men det ble fort tydelig det britiske laget ikke var opptatt av italienerens vinnersjanser på denne andre etappen.

Utrettelig arbeid fra Ian Stannard, Andy Fenn og resten av Sky-toget gjorde tingene meget vanskelig for utbryterne. Ruben Zepuntke (TCG), Peter Williams (ONE), Ian Dowsett (Movistar), Koen Bouwman (Team LottoNL-Jumbo) måtte derfor alle nøye seg med korte opphold i rampelyset.

Samtlige tetgrupper ble innhentet på veien over den kategoriserte stigningen Bleara Moor ved 100 kilometers merket. Den bratte hellingen delte også hovedfeltet i to store grupper, med den gule trøyen til Viviani godt synlig på feil side av splitten. Der havnet også de fleste av spruterne, inkludert Mark Cavendish (Etixx-QuickStep).

Ut av tetgruppen ble et nytt brudd dannet. Åtte ryttere kom seg avgårde: Alberto Bettiol (Cannondale-Garmin), Danilo Wyss (BMC), Alex Peters (GBR), Wout Poel (Team Sky), Serge Pauwels (MTN), Ruben Fernandez (Movistar), Pim Ligthart (Lott Soudal) og Petr Vakoc (Etixx-QuickStep).

Bruddet gikk imidlertid i oppløsning da Vakoc satte inn et rytt da 20 kilometer gjensto og avstanden falt til 25 sekunder. Angrepet fra den tsjekkiske landeveismesteren sørget for at Ligthart og Peters måtte kaste inn årene. Med 12.5 kilometer igjen ble også de fem andre spist opp av feltet, mens Vakoc fortsatte solo.

Den 23 år gamle Etixx-rytteren la ned en heroisk innsats på egenhånd da han økte ledelsen med 10 sekunder. Og til tross for at Lotto Soudal supplerte lagene i front av feltet var det ingen som klarte å innhente den temposterke tsjekkeren.