VIKTIGE POENG: Andreas Vangstad (fra venstre), Edvald Boasson Hagen og Truls Engen Korsæth har alle en avgjørende rolle i Norges kamp for å få seks ryttere til start i VM i Richmond. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no
VIKTIGE POENG: Andreas Vangstad (fra venstre), Edvald Boasson Hagen og Truls Engen Korsæth har alle en avgjørende rolle i Norges kamp for å få seks ryttere til start i VM i Richmond. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.noVis mer

Podiet som kan gi Kristoff ekstra VM-hjelp

- Det ser ut som en 50/50-sjanse.

BRUMUNDDAL (procycling.no): De norske kontinentalrytterne og Edvald Boasson Hagen kan skaffe Norge seks plasser til VM i Richmond.

Toppresultater på rekke og rad i første halvdel av sesongen har gjort at Norge i forrige måned var på femteplass på europatourrankingen om man stryker nasjonene som er topp ti i verdenstouren.

De seks beste lagene på europatouren etter at nasjoner som er topp ti på verdenstouren er strøket får seks ryttere på start på fellesstarten i Richmond.

Det kan være avgjørende for Kristoff i ei løype som i utgangspunktet passer 27-åringen som hånd i hanske.

Kristoff får neppe bidra 27-åringen teller ikke på europatouren da den bare gjelder for lag på nest øverste nivå, som MTN-Qhubeka og for lag på kontinentalnivå, som er alle norske lag.

Den eneste måten Kristoff kan bidra på, er ved å nærmest på egenhånd plukke nok poeng til at Norge er blant de ti beste lagene i verdenstouren. Det er mindre sannsynlig enn den skisserte veien gjennom europatouren.

På europatouren er det kun resultater fra ritt på lavere nivå enn verdenstouren som gjelder.

Derfor var torsdagens topp tre i norgesmesterskapet gunstig for den potensielle VM-kvota.

Kappestrid om de siste plassene Topp tre fikk poeng på europatouren, og Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka), Andreas Vangstad (Sparebanken Sør) og Truls Engen Korsæth (Team Joker) er alle blant Norges ti beste på europatourrankingen. Det er kun de ti beste som gjelder for Norges plassering på nasjonsrankingen.

Det skaffer Norge 15 nye poeng, som gjør at nasjonen har 751 poeng totalt. I forrige måned var Norge på femteplass, 95 poeng foran Østerrike på sjuendeplassen. Men etter forrige oppdatering har Ukraina passert Norge, samtidig som Tyskland har kappet kraftig på forspranget. Det gjør kampen om femte- og sjetteplassen bare mer spennende.

Sportssjef i Norges Cykleforbund Hans Falk mener Norge har en realistisk mulighet til å sikre seg seks VM-plasser.

- 50/50-sjanse Det kan være helt avgjørende for jakten på en medalje da fem hjelperyttere har muligheten til å utrette langt mer enn to.

- Det kan fort være at det skiller fem-ti poeng til slutt på om vi får med seks ryttere eller må nøye oss med tre. Alt de klarer å ta av poeng er viktige, for vi kan fort komme i en situasjon der vi er veldig nærme, sier Falk til procycling.no.

- Hvordan ser du på mulighetene for å få med seks ryttere til USA gjennom europatouren?

- Det ser ut som en 50/50-sjanse. Jeg tror vi kan knipe sjetteplassen, men det krever at andre enn Edvald fortsetter å kjøre inn poeng, for han tar nok lite poeng framover da han kjører Tour de France og kanskje andre verdenstourritt.

SPENT: Hans Falk (til høyre) tror Norge har en 50/50-sjanse til å få øke VM-kvota til seks ryttere på fellesstarten gjennom resultatene på kontinentalnivå, hvor blant andre Truls Engen Korsæth (til venstre) kjører. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no
SPENT: Hans Falk (til høyre) tror Norge har en 50/50-sjanse til å få øke VM-kvota til seks ryttere på fellesstarten gjennom resultatene på kontinentalnivå, hvor blant andre Truls Engen Korsæth (til venstre) kjører. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no Vis mer

- Vil en prate med de forskjellige lagene fordi man ønsker at rytterne som er topp ti av nordmenn i europatouren skal ta poengene?

- Det må vi se på etter hvert, og det er avhengig av hvor nære vi er. Om det er noen få poeng det er snakk om, så er det ikke feil å ta en samtale med lagene og si at det er gunstig at de kjører for en rytter med tanke på VM-kvota. Det skal man ikke se bort fra at vi gjør, svarer sportssjefen.

- Kommer av seg selv Sportsdirektør i Sparebanken Sør Atle Kvålsvoll, som har sølvvinner Andreas Vangstad på laget, er skeptisk til slike samtaler.

- Forbundet kan ikke bestemme hvilken taktikk vi skal kjøre. Vi må konsentrere oss om å gjøre en best mulig prestasjon som lag. Vi går ikke inn i ritt med målsetning om at en spesifikk rytter skal ta mest mulig UCI-poeng. Den opptellinga får vi gjøre i etterkant, sier Kvålsvoll til procycling.no konfrontert med Falks utspill.

- Det går an å snakke om det, men jeg tenker at det er noe som kommer av seg selv. Ryttere som er så høyt oppe på rankingen blir ofte naturlig de som skaffer oss best resultater og slik UCI-poeng, forklarer sportsdirektøren.

Av de ti norske rytterne som har flest UCI-poeng 25. juni, har Kvålsvolls lag torsdagens sølvvinner Vangstad inne som bidragsyter for Norge.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.