Podolski herjet med fødelandet

Tyskland imponerte mot Polen.

(Dagbladet.no): Tyskland - Polen 2-0

Det ble en spesiell kveld for den tyske spissen Lukas Podolski i EM-åpningen i Klagenfurt. 23-åringen er født i Polen, men flyttet til tyske Köln to år gammel.

I kveld herjet han med sine gamle landsmenn, scoret to flotte mål og sørget for at Tyskland fikk en perfekt start på EM.

Rivaler

Det er ikke «bare» en fotballkamp når Tyskland står ansikt til ansikt med Polen.Et historisk svært brokete naboskap legger en ekstra ramme rundt oppgjøret og oppkjøringen til slaget i Klagenfurt har vært preget av gjensidig skittkasting og stadig mer vulgære virkemidler.

Selve fotballkampen ble derimot en svært hyggelig affære.

Første omgang viste fotball-Europa et vågalt Polen som etterlot seg et stort bakrom for et Tyskland som periodevis så ut som en potensiell EM-vinner.

Før det var spilt fem minutter hadde begge lagene spilt seg til feite scoringsmuligheter og da vi var knappe midtveis i omgangen ble måltyven Miroslav Klose spilt fri. Bayern München-spissen vaket på offsidegrensa og ble spilt perfekt igjennom av kaptein Ballack. Alene med keeper Artur Boruc trillet Klose uselvisk ballen til spissmakker Lukas Podolski.

TOOOOOOOOOOR: Lukas Podolski scorer sitt og Tysklands andre mål for kvelden. Foto: Albertp Pizzoli/AFP
TOOOOOOOOOOR: Lukas Podolski scorer sitt og Tysklands andre mål for kvelden. Foto: Albertp Pizzoli/AFP Vis mer

Fra kloss hold hadde 23-åringen en enkel jobb med å sende favoritten i føringen.

Både Klose og Podolski er av polsk avstamming og spesielt Podolski hadde en svært behersket feiring av det viktige førstemålet.

Etter scoringen bølget kampen fram og tilbake i høyt tempo og begge lag kunne og burde scoret igjen før sidebytte.

Ti minutter før hvilen møtte Zurawski er perfekt innlegg fra dødlinja, men ballen skled av foten til spissen og gikk en meter til side for målet hvor en kamprusten Jens Lehmann sto.

Mario Gomez misbrukte en nærmest identisk mulighet to minutter senere da han møtte innlegget fra høyrekant Clemens Fritz. Også Gomez avsluttet til side for mål.

Polen kjørte for utlikning

Polens nederlandske trenerlegende Leo Beenhakker kastet innpå driblefanten Roger Guerreiro ved sidebytte.

Det satte fart i rødtrøyene.

Podolski herjet med fødelandet

Guerreiro utfordret stadig langs høyrekanten og Polen skapte målsjanser. Laget som aldri hadde slått storebror Tyskland i fotball fortjente å utlikne.

Og så gikk det som det så ofte gjør.

Tyskland-sjefen Joachim Löw erstattet Fritz med Schweinsteiger og fikk raskt bekreftet at det gylne triangelet fra VM på hjemmebane i 2006 - Schweinsteiger, Lahm og Ballack - fortsatt kunne herje en langside.

Dobbel Podolski

Med knappe tjue minutter igjen spilte Ballack til Schweinsteiger. Bayern München-kanten slo inn til en Klose som skjøt hull i lufta. Ballen landet på venstrebeinet til Lukas Podolski som klinket ballen opp i krysset - totalt utagbart for den polske målvakten Boruc.

Tyskland fikk dermed en oppskriftsmessig god start på mesterskapet og har fortsatt aldri tapt for Polen.

Denne gangen ble de polske krigerne fortjent senket av en sine egne.

<B>SENKET FØDELANDET:</B> Miroslav Klose og Lukas Podolski er begge født i Polen og var svært delaktig da Tyskland vant 2-0 i kveld.
<B>KLARTE SEG BRA:</B> Tom Henning Øvrebø klarte seg meget bra som dommer i det tøffe oppgjøret.