Pogba svarer etter hetsen: - Motiverer meg

Paul Pogba ble rasistisk hetset forrige uke. Han lover å kjempe for den kommende generasjonen.

STJERNESPILLER: Paul Pogba. Foto: NTB Scanpix
STJERNESPILLER: Paul Pogba. Foto: NTB ScanpixVis mer

Rasisme i fotballen har lenge vært et problem, og både forrige sesong og denne sesongen har man på nytt sett en oppblomstring i rasehat rettet mot fotballspillere.

Paul Pogba bommet på et straffespark mot Wolverhampton forrige helg, og ble umiddelbart et offer for hatefulle ytringer fra mennesker på sosiale medier.

En samlet fotballverden brukte forrige uke til å fordømme ytringene, men det hadde tilsynelatende lite effekt. Marcus Rashford bommet på straffe mot Crystal Palace i går, og ble gjenstand for liknende, rasistiske ytringer som sin franske lagkamerat.

Nå har Pogba uttalt seg om saken.

MISFORNØYDE: Manchester United tapte 1-2 på overtid for Crystal Palace. Dette hadde supporterne å si om kampen. Klipp: Madeleine Liereng. Reporter og video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Ignorante

26-åringen bruker i dag Twitter til å svare de som sprer rasisme på sosiale medier.

- Mine forfedre og foreldre har lidd for at min generasjon er frie i dag. Frie til å jobbe, til å ta bussen, til å spille fotball. Rasistiske ytringer er ignorante, og kan bare gjøre meg sterkere og motivere meg til å kjempe for den kommende generasjonen.

På bildet holder Pogba sin nyfødte sønn, som kom til verden i januar i år. På veggen bak kan man blant annet se bilde av den amerikanske rettighetsforkjemperen Martin Luther King jr.

- Ikke til å tro

Ole Gunnar Solskjær var ute og forsvarte Paul Pogba etter forrige ukes straffebom. Nordmannen var nådeløs overfor de som gikk til angrep på spilleren, og var like klar da Rashford ble utsatt for det samme i går.

- Vi snakket om dette før helga. Igjen: Det er ikke til å tro. Vi må stoppe dette. Hvis det fortsetter, mister jeg ord. Vi har hatt så mange kampanjer mot rasisme. Folk skjuler seg bak skjulte identiteter på sosiale medier. Det er bare galskap at vi snakker om dette i 2019, sa manageren etter kampen.

Flere fotballprofiler har uttalt seg om rasismen i fotballen den siste uka. Deriblant Phil Neville, som vil boikotte de sosiale plattformen inntil strengere tiltak blir gjort for å stoppe rasismen som florerer.

- Jeg har opplevd dette med mine egne spillere, Premier League-stjerner, spillere i andre divisjoner, og jeg lurer på om vi som fotballfamilie nå må forlate sosiale medier, fortsatte den tidligere Manchester United-profilen.

Flere episoder

Forrige sesong ble det lansert en enorm kampanje, nettopp på sosiale medier, for å si at nok er nok.

Den kom etter en rekke episoder hvor fotballspillere ble utsatt for rasisme - både på banen og på sosiale medier. Her er noen få av episodene:

  • En tilskuer kastet et bananskall i retning Pierre-Emerick Aubameyang etter at han scoret i derbyet mot Tottenham i desember.
  • Raheem Sterling ble rasistisk hetset i kampen mot Chelsea på tampen av året.
  • Watford-spillerne Troy Deeney, Adrian Mariappa og Christian Kabasele fikk alle rasistiske meldinger på sosiale medier.
  • I april mottok Manchester United-spiller Ashley Young rasistiske tilrop fra egne supportere.