Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Champions League-finalen 2018:

Pokalen som bare vokser og vokser

Vinneren i kveld kan løfte fotballens hellige gral. Men i Champions League vil den største vinneren alltid være konseptet Champions League.

STØRRE? Champions League er og blir en gigantisk suksess. Foto: Morten Pedersen
STØRRE? Champions League er og blir en gigantisk suksess. Foto: Morten Pedersen Vis mer

KIEV (Dagbladet): Statistikken skriker Real Madrid i alle retninger. Hva erfaring og rutine angår har en Champions League-finale aldri vært et råere parti. Men det er egentlig ikke enden på visa – det store klimakset, finalen som spilles i kveld – som er greia med Champions League.

Det er konseptet.

ENKELTE TING, PRODUKTER og begivenheter kjenner ingen grenser. Champions League er et slikt fenomen. En velsmurt pengemaskin til glede for alle. Et ni måneders omstreifende sirkus der alt går i mål den siste lørdagen i mai. Denne gangen i Kiev, en by som på ingen måter er klar for en fotballkamp av slike dimensjoner.

Men været er strålende.

Vennligheten ditto.

Og ølet er kaldt.

Den fjerde lørdagen i mai er det alt en fotballsupporter ber om.

TRAFIKKEN I KIEV er meningsløs alle dager. Den siste uka har den vært direkte blodtrykksfarlig. Men sånn blir det når UEFA kommer til byen. Da blir trange og uframkommelige gater færre og enda trangere. For fotball på dette nivået, eller for å være helt presis, businessen og pengene fotballen på dette nivået genererer, trumfer alt.

Alle Europas fotballbyer står i kø for å få en bit av enden på den årlige gullgruva som heter UEFA Champions League.

Det er som om filmfestivalen i Cannes skulle vært på vandring.

SLIK BLIR OGSÅ Maidan-plassen i hjertet av Kiev selve terskelen til UEFAs gigantiske og kommersielle maskin. Der frontlinjen lå mellom opprørspoliti og demonstranter vinteren 2014, da bildekkene brant, skuddene smalt og blodet rant i den ukrainske hovedstaden, finner man nå supportere fra Real Madrid og Liverpool på hver sin side av fotballens demarkasjonslinje. For selv om også verdens to beste kvinnelag har vært i byen, og fotballkonsept-kongene i UEFA har klart å løfte Women´s Champions League fra ingenting til et stadig bedre og godt voksende produkt, er det fortsatt testosteronets kamp om det gigantiske trofeet som gjelder og er enden på Champions League.

Jeg så ikke så mange franskmenn og tyskere som snudde Kiev sentrum på hodet torsdag ettermiddag.

Før kampen når charterflyene kommer i flokk ned fra himmelen, vil Kiev være Planeten Volleywoods hovedstad.

AT LIVERPOOL-SUPPORTERNE tar vorspielet rundt Maidan-plassen er en tilnærmet enoddser. De har sangene, de har trøkket og de går som kjent aldri alene. Men fra avspark til Champions League-trofeet 2018 skal få sin eier, setter jeg pengene på Real Madrid.

Ja, Liverpool er gode og har gjort en formidabel sesong i Europa.

Men, Real Madrid er Real Madrid.

OG DET ER det siste som er greia. At Real Madrid er Real Madrid, kontinuitetens fotballag. Når Zinédine Zidane leverer lagoppstillingen til UEFA fem kvarter før avspark står det trolig åtte trippelvinnere pluss Cristiano Ronaldo på arket. Han har vunnet fire Champions League-titler. Og setter man den erfaringen opp mot Jürgen Klopps startellever, som uansett hvem han velger vil stille et lag blottet for finaleerfaring fra verdens største klubbturnering, er jeg fristet til å si, bygd på Kjetil Andre Aamodts teori om hvorfor han bare fortsatte å vinne mesterskapsmedaljer, at Real Madrid er foran ved avspark.

Kjetil André Aamodt følte medaljene han hadde i banken ga ham et halvt sekunds forsprang på start.

I motsetning til de som ikke hadde vunnet før og så akkurat den eller den konkurransen som sin store sjanse, kjørte han på ski med lave skuldrer, uten press.

PÅ TOPPEN AV det har du Zinedine Zidanes tre titler, to som trener og en som spiller, opp mot Jürgen Klopps tapte finale i 2013. Det ligger en dose erfaring der også. En vinnerkultur som er iboende i den franske mesteren. Han har jo vunnet alt, Zinédine Zidane. Han er fotballens Midas. Og på toppen av den toppen kommer selvfølgelig Cristiano Ronaldo, mannen som er skapt for slike fotballkamper og som har scoret 120 mål i Champions League.

Derfor lukter det Real Madrid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media