Pokalenes herre

Som spiller har Didier Deschamps vunnet alt som er verdt å vinne i fotball. I kveld jakter han sin første store triumf som trener.

Champions League-finalen i Gelsenkirchen i Tyskland er på mange måter blitt mer et spennende oppgjør mellom Monaco-trener Didier Deschamps (36) og Porto-trener Jose Mourinho (41) - enn en kamp mellom klubbene som skal kjempe om det gjeveste troféet i fotball-Europa.

De relativt unge topptrenerne er begge genierklært for å ha ført hver sin klubb til en oppsiktsvekkende og overraskende finaleplass.

Men der stopper likheten:

Utrolig merittliste

Mens Mourinho fikk en håndfull kamper som innbytter i lavere divisjoner med Rio Ave, kan Deschamps se tilbake på en av tidenes lengste merittlister.

I bare sitt tredje år som Monaco-trener - og under ett år etter at klubben fikk beskjed om at de var degradert på grunn av økonomiske problemer, for så likevel få beholde plassen i toppserien - har han nå ført laget til det lille fyrstedømmet til finalen i Champions League.

Selv i gamblerhovedstaden ville du fått gigantiske odds på nettopp det.

Stor ledertype

Men det er noe med Deschamps og store pokaler. Det har vært synonymer i hele hans spillerkarriere.

Som spiller var han sjelden mannen bak de spektakulære tingene. Han scoret få mål og spilte på det sikre. Men med et stort fotballhjerte var han uvurderlig som ustoppelig arbeidshest på midtbanen. Og han var en stor ledertype.

- Jeg kommer fra en familie hvor jeg lærte å verdsette det enkle, hardt arbeid og ærlighet. Det er de samme verdiene som gjelder i dag, sier Deschamps.

Prins Albert av Monaco tror Deschamps suksess som trener ligger nettopp der. At han går 100 prosent opp i fotballen.

- Han har ikke bare tatt med seg sin erfaring og fotballkunnskap til Monaco. Han har også klart å overføre til spillerne den fighting spiriten han var kjent for som spiller.

Deschamps innrømmer at han er besatt av å vinne.

- Å vinne er det eneste som gjelder, innrømmer Deschamps.

- Jeg har mange store minner fra min lange karriere. Men viktigst av alt er alle troféene. Og når jeg kikker i premieskapet kan jeg strengt tatt ikke klage, fortsetter han.

- Største utfordring

Av finalelagenes trenere er det likevel José Mourinho som foreløpig har mest å vise til:

Han førte Porto til topps i UEFA-cupen i fjor, i tillegg til seier i både serie og cup i Portugal. I år førte han klubben til et nytt seriegull, før det ble finaletap mot Benfica i cupen. I kveld blir en av dem trenerkongen av Europa.

På vei til finalen slo Monaco ut blant annet PSV, Lokomotiv Moskva, Real Madrid og Chelsea. Deschamps har likevel stor respekt for kveldens motstander.

- Vi har slått noen gode lag allerede, men Porto vil bli vår største utfordring så langt. De har kanskje ikke samme klangen som Real Madrid, men de har gode individualister som kan vinne kamper.

For å understreke hva Deschamps & Co står overfor:

Porto er ubeseiret i Europa de siste ti kampene!

Før han kan løfte troféet som trener i kveld må han igjen beseire tre portugisiske spillere han som spiller var med å slå i semifinalen i 2000-EM: Vitor Baia, Jorge Costa og Costinha.

Spår lite underholdning

Deschamps lover ingen underholdende kamp på Schalke Arena i Gelsenkirchen i kveld. Han har større tyngde enn de fleste når han spår kamputviklingen.

- Finaler er sjelden spektakulære fordi presset er stort og så mye står på spill. En tidlig scoring kan naturligvis endre det, men som regel spiller man med større forsiktighet og tar færre sjanser enn vanlig.

Deschamps er naturligvis klar over at Monaco har scoret flest mål i årets Champions League og at han i Fernando Morientes (ni mål) og Dado Prso (sju mål) har de to mestscorende spissene i årets turnering.

Holder de tett bak, vet treneren at duoen på topp nærmest kan score på kommando - og sikre den første franske tittelen i Champions League siden Marseille vant i 1993.

DESHAMPION: Monacos trener Didier Deschamps er en finale unna nok en gjev pokal - den første store som trener. Fra før har han skapet fullt fra tida som spiller.