- Pokaler forgår, men minnene varer evig

Constructors of Peace reiser tilbake til Colombia fra Norway Cup som vinnere uansett.

||| EKEBERGSLETTA (Dagbladet): Med nesten 1400 lag fordelt på 18 klasser, er det bare én ørliten prosent som får oppleve å løfte sølvtøy på Ekebergsletta.

For noen er det imidlertid en seier i seg selv bare å få lov til å ta del i Norway Cup.

Constructors of Peace fra Colombia (COP) kom til Norge med tre lag. Ingen av dem var i nærheten av å kjempe om klasseseirer. Guttelaget COP-Puerto Boyaca tok seg lengst. De sa takk for seg i 1/64-finalene etter 0-4 mot Bærum. Juniorlagene COP-Colombia og COP-Tolima kom seg ikke engang til B-sluttspill.

Likevel er det et femtitalls ungdommer som føler seg som vinnere som om noen dager setter seg på flyet fra Oslo via Paris hjem til Bogota.

- Opplevelsene er mye viktigere enn å vinne Norway Cup. Constructors of Peace kommer nok ikke hjem med pokaler til Colombia, men med 55 ungdommer rike på opplevelser, nye tanker og perspektiver som kan bidra til å skape fred, sier prosjektleder Hugo Florez til Dagbladet.

- Pokaler og medaljer forgår, men minnene varer evig. Jeg er helt sikker på at disse opplevelsene vil hjelpe dem i framtida uansett hva de velger å bli i livet, sier Hugos sønn, Gerson (24).

Ung aktivist
Far og sønn Florez har han gjort det til sin hovedoppgave å gi motløse ofre for geriljaenes, de paramilitæres og narkotikakartellenes herjinger i hjemlandet et lys i hverdagen og troen på at det finnes en framtid.

For å finne begynnelsen på den fantastiske historien om Gerson og Hugo sitt livsverk, må man skru tida 13 år tilbake. Selv om de kom fra fattigslige kår i Bogota, var Hugo Florez opptatt av å ta med sønnen ut på reiser til rurale distrikter i Colombia. På en av disse reisene fikk Gerson flere nye venner, som han spilte fotball og hadde det gøy sammen med.

- Et par uker etter at jeg var kommet hjem til Bogota, så jeg et innslag på nyhetene om at to barn var blitt drept av en landmine mens de spilte fotball. Jeg skjønte raskt at det dreide seg om to av mine nye venner, og at det hadde skjedd der vi hadde spilt fotball sammen noen dager i forveien. Det gikk veldig hardt inn på meg, og der og da bestemte meg for at jeg måtte gjøre noe for å sette landminer og landmineofre på dagsorden, sier Gerson til Dagbladet.

Den gang var han 11 år gammel, og startet med å forfatte en bønn om fred som han kalte «Constructors of Peace» hvor han innstendig oppfordret til at man skulle lytte til barns ønsker og behov.

FN-pris åpnet dører
To år seinere mottok Gerson FN-utmerkelsen «Global Youth Peace and Tolerance Award» for sin kamp mot landminer og mot utnyttelse av barn i disse borgerkrigslignende konfliktene i Colombia. Det skulle bli en døråpner til resten av verden for 13-åringen, som opparbeidet seg et stort internasjonalt kontaktnett, deriblant i Norge, som i 2008 skulle lede til at han kom i kontakt med Norway Cup for første gang.

ILDSJEL: Hugo Florez har sammmen med sin sønn Gerson startet Constructors of Peace, som har til hensikt å gi motløse barn og ungdommer i Colombia et lys i livet.  Sveinung U. Ystad, Dagbladet
ILDSJEL: Hugo Florez har sammmen med sin sønn Gerson startet Constructors of Peace, som har til hensikt å gi motløse barn og ungdommer i Colombia et lys i livet. Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Allerede i 2009 var de på plass med to lag - et guttelag og et jentelag - hvor alle kostnader ved norgesoppholdet ble dekket av arrangøren.

I år har de også fått støtte i form av dekning av deltagerutgifter for en del spillere, og de har også fått velvillig hjelp av den norske ambassaden i Colombia, som har hastebehandlet og utstedt visum til Norge kostnadsfritt. Ellers har sponsormidler og egne midler gått med til å få de tre lagene til Norge.

Tre lag som består av ungdommer med en bakgrunn det er vanskelig å forestille seg for den gjengse nordmann; bakgrunner som barnesoldater, rusmisbrukere, gategutter, gjengmedlemmer. Felles for dem alle er at de har fått en mulighet til å utrette noe med livene sine innenfor et program som vektlegger utdanning, sosiale holdninger og verdier og selvfølgelig også fotball. Det er dem som har utmerket seg innenfor disse områdene som belønnes med en tur til Norway Cup.

- Positivt kultursjokk
Gersons håp og intensjon er at COP-spillerne tar med seg opplevelsene, impulsene og ideene de har fått under sitt opphold i Norge tilbake til Colombia og forsøker å overføre det til hjemlige forhold.

- Dette handler om å ta med seg opplevelsen av Norge tilbake, ikke det at man ønsker å bo her. Jeg håper at dette kan få dem til å jobbe enda hardere for å forandre verden med de små tingene de har mulighet til å utrette. Prosjektet blir større gjennom at de formidler hva de har opplevd og forsøker å påvirke omgivelsene sine når de kommer hjem, sier Gerson og legger til.

- Kultursjokket har vært stort, men i positiv forstand. De har fått et eksempel på hva vi kan klare å få til i Colombia. Norge er et rikt land, der alle har muligheter. Colombia er også rike på naturressurser, men lider under interne stridigheter og urettferdig fordeling. Colombia har muligheten til å bli et I-land, men det krever at vi gjør noe med tankesett, motivasjon og samvittighet. Da kan vi bli et bedre land å bo i, understreker Gerson Florez, som i en alder av 16 år ble nominert til Nobels Fredspris.