Polarstjernene

TROMSØ (Dagbladet): - Vi får jo ikke en eneste spiller fra Sør-Norge til å dra nordover for å spille fotball. Derfor blir jobben å utvikle våre egne talenter. Og der er vi ganske gode, mener Terje Skarsfjord og Bård Flovik. Trenerduoen har ført Tromsø til tabelltoppen.

TIL fortsetter der de slapp ifjor: Med å vinne. Er trener Skarsfjord og spillerutvikler Flovik i ferd med å skape et topplag i en by som knapt nok har grønt gress å tilby før seriestart?

Klubben mangler treningsfelt med kunstgress. Rundt Alfheim ligger fortsatt store snøhauger. Aprilfotball i Tromsø er naturstridig, men TIL lar seg ikke stanse av tøft klima. Snø og kulde knekker ikke samholdet og optimismen på klubbhuset i Tromsø. Dagbladet har bedt de to respekterte trenerne forklare årsakene til Tromsø-suksessen:

Talentfabrikk

SKARSFJORD: - Nordnorsk sjel og identitet er en sterk drivkraft. A-stallen teller 24 mann. 21 av dem er fra Ofoten, Troms og Finnmark. 11 er ekte tromsøgutter. Denne sterke lokale tilhørigheten er vi aleine om i eliteserien. Sånt er viktigere i Tromsø enn i Stabæk og Brann. For oss er det også nødvendig. Å ta vare på landsdelens egne talenter er vår måte å overleve på.

FLOVIK: - Vi vet at de beste, som vanlig, vil forsvinne til mer pengesterke klubber etter en stund. Det nytter ikke å slåss mot det. Vi må i stedet ha «kronprinsene» klare, vi har samtlige unge talenter i Troms og Finnmark på blokka. De beste vil bli hentet hit, om ikke Glimt kommer oss i forkjøpet. Unge talenter står i kø, både på A-lag og juniornivå. Om vi forvalter dette riktig, får vi mange flotte TIL-år.

Kameratgjeng


SKARSFJORD: - Topp-spillere er solgt, men stammen i laget er intakt. Og blandingen av ungt og gammelt er fruktbar. I dag ser jeg hvordan samspilte veteraner viser vei for unggutta. For øvrig har vi vært utrolig solide defensivt. Framover har vi mer å jobbe med. Og vi må holde hodet kaldt nå: Bare 2 av 26 runder er spilt, og det er hyggelig å lese avisa. Men målsettinga om å bli blant de seks beste står fast.

FLOVIK: - TIL knyttes gjerne til høy lagmoral og fysisk fotball. Det er en sentral del av klubbkulturen. Noen tror også at vi «kopierer» RBK. Det er tøv, vi har vår egen spillestil sjøl om 4-3-3-formasjonen er den samme. Oppgavene er tilpasset spillernes ferdighets-nivå. Vi ønsker spill gjennom midtbanen, likevel er vi også ganske gjennombruddshissige.

Rollebytte?


«Skars» (58) kunne vært bestefaren til de fleste TIL-gutta. Han er en farsfigur i miljøet, akkurat som Nils Arne Eggen er det i RBK. TIL har tilbudt adjunkten jobb helt fram til han blir pensjonist.

- Ikke nødvendigvis som trener, men i en annen rolle. Jeg kan ikke holde på i en evighet på toppnivå. Alderen forteller meg at karrieren min ikke er i startgropa, sier Skarsfjord, som mener Flovik er en naturlig arvtaker når han gir seg.

- Har du tid til å vente, Flovik?

- Det tenker jeg ikke på, jeg lever i nuet og har det sabla gøy. Men jeg ønsker meg jo en karriere som hovedtrener. Og jeg legger ikke skjul på at jeg har det som fisken i vannet i en flott klubb, sier Flovik.

<B>SUKSESS:</B> Tromsø-trener Terje Skarsfjord har virkelig fått fart på «gutan» i år. Her er det Abdoulaye M'Baye som får kyndig veiledning.