ANERKJENT: Etter lang tids kamp er pole sport anerkjent som en idrettsgren av et internasjonalt idrettsforbund. Her konkurrer Candice Jabur på det 5. årlige US Pole Dance Championship i New York i mars. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
ANERKJENT: Etter lang tids kamp er pole sport anerkjent som en idrettsgren av et internasjonalt idrettsforbund. Her konkurrer Candice Jabur på det 5. årlige US Pole Dance Championship i New York i mars. Foto: AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARYVis mer

Pole Sport anerkjent som idrett

Pole-dancing anerkjent som idrett: - Vil bli kvitt fordommene

Kan få OL-status etter å ha blitt akseptert som sport.

(Dagbladet): Pole sport, bedre kjent som pole dancing, kan bli en olympisk idrett i framtida, etter at sporten for første gang har blitt anerkjent av det internasjonale forbundet for idrettsforbund som en sport.

Pole sport har blitt gitt «observasjonsstatus», noe som betyr at de at midlertidig anses som sportsgrener, ifølge The Global Association of International Sports Federations (GAISF). Det vil si at GAISF gir det internasjonale polesportforbundet muligheten til å få medlemmer i nok nasjonale idrettsforbund til å bli et permanent medlem.

Styreleder i det norske polesportforbundet, Aleksandra Matusiak, sier til Dagbladet at observasjonsstatusen har mye å si for sportsgrenen hennes.

- Det har mye å si. At GAISF har endret sin policy slik at IPSF (det internasjonale polesportforbundet, journ.anm.) får sjansen til å få de førti medlemmene i nasjonale idrettsforbund har alt å si for sportsdelen av pole, sier Matusiak.

Matusiak sier at hennes forbund nå vil legge ned en større innsats for å selv bli medlem av Norges idrettsforbund.

- Slik situasjonen har vært tidligere har ikke vi i Norges Pole Sport Forbund prioritert å jobbe veldig mye for å komme inn i NIF, for etter å ha snakket med dem forsto vi at det kom til å bli veldig vanskelig å få innpass.

VIKTIG: Styreleder i Norsk Pole Sport Forbund, Aleksandra Matusiak sier at anerkjennelsen har mye å si for pole sport. Foto: Privat
VIKTIG: Styreleder i Norsk Pole Sport Forbund, Aleksandra Matusiak sier at anerkjennelsen har mye å si for pole sport. Foto: Privat Vis mer

- Nå er planen å jobbe med det, men vi har noen steg vi må gå gjennom før vi offisielt søker. Det er mye forberedelser, men det er på agendaen for oss å jobbe for en NIF-søknad, sier Matusiak.

Først og fremst vil et medlemskap bety at utøverne av polesport vil få en bedre treningshverdag og kan satse på idretten på et høyere nivå enn hva som er mulig i dag.

- Vi forstår at det kan litt tid, men på sikt håper vi på å få støtte. Når vi arrangerer NM og sender utøvere til internasjonale mesterskap så er det basert på dugnad og egenfinansiering, sier Matusiak.

- Det gjør det vanskelig å få trent nok og få fram gode nok utøvere. Med støtte kan vi ha noe å stille opp med i internasjonale mesterskap.

Mindre fordommer

NIF har som krav for medlemskap i det norske idrettsforbundet at man har over 2000 medlemmer i forbundet. Pole-forbundet har foreløpig om lag 300 medlemmer opplyser Matusiak. Hun ser et stort vekstpotensial i idretten, om det blir lagt bedre til rette for at man får rekruttert yngre medlemmer.

- Jeg tror at om man får med barn har idretten et kjempepotensial. Jeg dømmer konkurranser i utlandet og jeg ser at land hvor de har begynt med barn vokser idretten voldsomt.

- For barn finnes det heller ingen fordommer som voksne har til idretten, så for dem minner det mer om sportsgrener som dans og turn.

Matusiak, som også er daglig eier av Sometimes Pole Studio i Oslo, sier at pole sport møter mindre fordommer og referanser til stripping enn hva hun opplevde for bare få år siden.

- Før spurte folk om jeg drev strippeklubb, men nå forstår flere og flere hvor sterk man må være for å holde på med idretten. Det har blitt kjempemye bedre på de siste to-tre årene, men det er særlig det at vi vil ha med barn fra starten som gjør det vanskeligere og hvor fordommene henger igjen.

Matusiak sier at de nå jobber med å opprette klubber rundt om i landet for å øke medlemstallet og få opp oppmerksomheten for idretten, også blant yngre.

Jobber mot OL

Idretten, som beskrives som en atletisk og akrobatisk sport utført på en vertikal stang, jobber nå hardt for å oppnå høyere status. Langt fremme i distansen skinner OL som et soleklart mål.

- Det er det IPSF jobber mot. De sier ikke hvis, men når. Det skal jobbes kjempehardt mot det og alle forstår at det vil ta tid, men det er det langsiktige målet, sier Matusiak.

Britiske Katie Coates er både utøver og president av International Pole Sports Federation (IPSF), og har ledet an i kampanjen for at aktiviteten nå endelig er akseptert som en sportsgren.

- Det føles som vi har fått til det umulige, alle sa til oss at vi aldri ville klare å få pole sport til å bli anerkjent som idrett, sa Coates til the Daily Telegraph.

- Vi ønsker varmt velkommen til våre nye observasjonsmedlemmer, sier GAISF-president Patrick Baumann i en pressemelding.

- Dette er en spennende tid for dem og for oss og vil gjøre alt innenfor vårt ansvarsområde for å hjelpe dem å realisere deres fulle potensial som internasjonale foreninger innen den globale idrettsfamilien, og muligens en dag, bli en del av det olympiske programmet, avslutter Baumann.

Det var ikke bare forbundet til pole sport som ble angitt observasjonsstatus av GAISF. Også forbund for poker, footgolf, kanonball og håndbak fikk det midlertidige anseelsen som sportsgrener.