Polen raser

Medier og fans mener hjemmehelten Dawid Kubacki (32) ble frarøvet seieren da Halvor Egner Granerud (26) gikk til topps i Zakopane. - Det er ikke sånn du har lyst til å vinne hopprenn, sier Granerud til Dagbladet.

TIL TOPPS: Halvor Egner Granerud. Foto: AP / NTB
TIL TOPPS: Halvor Egner Granerud. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvor Egner Granerud holder på den sensasjonelle formen fra Hoppuka. Nordmannen vant verdenscuprennet i hoppmekkaet Zakopane søndag.

Den polske stjerna og verdenscuplederen Dawid Kubacki kom 1,1 poeng bak på andreplass.

POLSK HELT: Dawid Kubacki måtte ta til takke med en sur andreplass. Foto: AP / NTB
POLSK HELT: Dawid Kubacki måtte ta til takke med en sur andreplass. Foto: AP / NTB Vis mer

Det var utfordrende vindforhold i et elektrisk Zakopane. Etter første omgang var Kubacki hele 15,8 poeng foran Granerud, som lå på delt tredjeplass med Marius Lindvik. Polakken skulle bare jubles inn på det siste hoppet, men så fikk han elendige forhold og 20,1 poeng i vindkompensasjon.

- Kubacki ble frarøvet seieren. Juryen gjorde narr av alle. Det er helt utrolig, skriver den polske storavisa Super Express etter rennet.

Avisa melder at polske fans er rasende:

- Nok en gang er det vanskelig å forstå hvorfor juryen ikke ventet minst et halvt minutt før de slo på det grønne lyset, heter det i referatet etter rennet.

HEKSEGRYTE: Halvor Egner Granerud svever forbi folkemassene i Zakopane. Foto: AP / NTB
HEKSEGRYTE: Halvor Egner Granerud svever forbi folkemassene i Zakopane. Foto: AP / NTB Vis mer

Granerud var mer heldig med forholdene i det andre hoppet. I seiersintervjuet med rettighetshaver Viaplay brukte han mye tid på å føle med Kubacki.

- Det ble ganske stille i bakken, bemerket Viaplays reporter på sletta, Brede Bleiklie Thomassen, etter Kubackis hopp.

- Ja, det ble det. Jeg føler med Dawid i dag. De forholdene han får i andre omgang burde ikke skje. De sender ut han som leder etter første omgang med dårligst forhold, påpekte Granerud.

- Hva skal de gjøre?

- De burde tatt ham av og ventet - og kjørt noen prøvehoppere.

LETTET OG GLAD: Halvor Egner Granerud var fornøyd med det andre hoppet og jublet på sletta. Foto: AP / NTB
LETTET OG GLAD: Halvor Egner Granerud var fornøyd med det andre hoppet og jublet på sletta. Foto: AP / NTB Vis mer

Til Dagbladet sier Granerud:

- Det ble en rar stemning. Det er ikke sånn du har lyst til å vinne hopprenn. Men det er ikke noe jeg får gjort noe med.

At Granerud vinner nok et renn etter seieren i Hoppuka, er som om Erling Braut Haaland fortsetter å score mål. Hoppuka var en enorm utladning, men Asker-hopperen dundrer på videre.

- Jeg hadde ikke troen på at det skulle bli renn da jeg våknet i dag. Det hørtes ut som om hotellet skulle ta av, sier han om vinden som pisket rundt veggene.

- Men jeg stakk en tur i bakken i 11-tida. Da fikk jeg troen på at det var mulig å gjennomføre renn likevel. Det ga meg ro i kroppen, forteller Granerud til Dagbladet.

- Fra da kunne jeg begynne å jobbe med de tekniske tingene. Jeg slo skiene litt borti hverandre i første omgang og det gjorde at jeg tapte en del poeng.

Han fortsetter:

- Andrehoppet kjentes bra ut. Samtidig hadde jeg litt flaks med forholdene.

- Hvordan klarer du å holde koken, til tross for utladningen du må ha fått etter Hoppuka?

- Jeg har kjent litt på det denne helga, at det foregikk mye i forrige uke. Men jeg ble bedre og bedre gjennom helga. Hodet kom mer på. Det var godt for selvtilliten lørdag at jeg fikk den høyeste individuelle poengsummen i lagkonkurransen. Jeg følte meg litt heldig som vant i dag. Men det er ikke helt tilfeldig at jeg var i posisjon til å gjøre det.

TOPP TRE: Halvor Egner Granerud vant foran Dawid Kubacki og Stefan Kraft. Foto: AP / NTB
TOPP TRE: Halvor Egner Granerud vant foran Dawid Kubacki og Stefan Kraft. Foto: AP / NTB Vis mer

At Granerud viser muskler på enorme hoppscener som i Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck, Bischofshofen og Zakopane viser at han er en utøver helt utenom det vanlige.

Norge har ikke vært bortskjemt med stabile skihoppere som leverer helg etter helg. Det er nettopp det Granerud gjør nå - og har gjort - som da han vant verdenscupen i 2021. At Marius Lindvik, som kom på åttendeplass, også ser ut til å være på gang, gleder sportssjef Clas Brede Bråthen.

Lindvik er en råtass og har et enormt potensial. Men etter OL-gullet har det vært litt labert.

RINGSIDE I ZAKOPANE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
RINGSIDE I ZAKOPANE: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Om den elleville søndagen i Zakopane påpeker Bråthen:

- For oss som er glade i den norske nasjonalsangen var det et episk øyeblikk. Hvis du ser historisk på det, er det ikke veldig lett å vinne første renn etter Hoppuka. I mellomtida er Halvor blitt norsk mester også.

Sportssjefen fortsetter:

- Halvor var ikke spesielt heldig med forholdene i noen av hoppene. Men det er fort sånn at de beste er best - uansett. Flere av våre utøvere var ganske sjanseløse. Likevel var det ei resultatliste som det går an å kjenne igjen fra tidligere. Du kan ikke si at det var bingo heller, noe mange sikkert vil si.

FRA ARKIVET: Etter at Halvor Egner Granerud testet positivt på coronaviruset, ble det kjent at også mediesjef Steinar Bjerkmann må i isolasjon. Video: NTB / Bjørge Dahle Johansen Vis mer

Seieren var Graneruds 18. i verdenscupen. Nå venter renn i Sapporo i Japan neste helg.

- Vi drar til Japan mandag og forbereder renn der fredag, lørdag og søndag, forteller Granerud.

For norsk hoppsport ble det alt i alt en strålende helg, til tross for femteplass og fiasko i lagkonkurransen lørdag. Anna Odine Strøm kom på tredjeplass i verdenscuprennet for kvinner i Japan søndag.

- Denne helga har vært en seier for norsk hoppsport - akkurat som forrige helg, mener Bråthen.

- Vi opplever ordentlig stolthet over det vi presterer. Men vi vet også: I morgen er det ikke så mye annet å gjøre enn å snu lua, spytte i votten, brette opp ermene og gyve løs på utfordringene som neste helg måtte gi.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer