Polen-tap vil koste 30 millioner

TRONDHEIM: Norges fotballforbund kan tape 30 millioner kroner hvis Norge taper lørdagens VM-kvalkamp mot Polen.

I realiteten er inntektstapet større, for ryker Norge ut av VM-kvalifiseringen synker også vår status som sparringpartner for andre nasjoner, skriver Adresseavisen. Dermed går det ut over inntektene ved framtidige privatkamper på Ullevaal stadion.

Dessuten vil interessen for de siste hjemmekampene i kvalifiseringen synke den dagen laget er utslått. Toppfotball-leder Svein Rustad i NFF sier følgende:

- Ser vi på de to siste mesterskapene, VM i 1998 og EM i 2000, satt vi igjen med 12-13 millioner netto etter hvert mesterskap. Brutto tjente vi snaut 30 millioner for å delta i EM-sluttspillet.

NFF er forberedt på en nedtur og har redusert anslaget for hvor mange billetter som vil bli solgt til de gjenstående kvalkampene mot Hviterussland og Tyrkia. Det er budsjettert med 15.000 tilskuere mot Polen, mot 11.000 og 12.000 i de to siste kampene.

Spillerne taper

En nedtur for landslaget får ingen umiddelbare dramatiske konsekvenser for fotballforbundets økonomi, de ekstraordinære inntektene fra sluttspill har aldri vært en del av budsjettet. Fjorårets EM-overskudd ble brukt til ekstraordinære tiltak på anleggssiden.

- Av de 12-13 millionene vi satt igjen med etter EM, er sju satt av til eliteserieklubbenes opprusting av arenaer. Tre millioner skal brukes til kunstgressbaner i Oslo øst. Det som blir igjen er avsatt til jubileet neste år, opplyser Rustad.

Overskuddet etter VM i Frankrike ble brukt på samme måte og gikk heller ikke inn i driften av fotballforbundet.

- Vi budsjetterer veldig forsiktig for å unngå at vi bruker penger vi ikke har, sier Svein Rustad.

Også spillerne taper mye hvis Norge ryker ut. Etter EM fikk de snaut 8 millioner bonuskroner på deling. Det er ingen bonus hvis laget taper kvalifiseringskamper, og et uavgjort resultat gir småpenger i forhold til hva de fleste er vant til fra sine arbeid sgivere.

- Vi gleder oss ikke over at vi sparer penger på bonusutbetalingene. Vi er mer bekymret for det sportslige enn økonomien.

(NTB)