Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Politiet med jernring rundt spillerhotellet:

Politi med hunder tok seg inn på norske håndballjenters hotellrom i skandale­turnering: - Det er så ille her

Norges Håndballforbund kaller turneringen i Serbia «en skandale», etter at vertsnasjonen selv ble kastet ut. Samtidig får ikke de norske håndballjentene lov til å forlate hotellet.

SIKKERHETSKONTROLL: Politiet har satt opp flere sikkerhetskontroller rundt spillerhotellet og arenaene der VM-kvalifiseringskampene spilles. Foto: Nemanja Pancic / Reuters
SIKKERHETSKONTROLL: Politiet har satt opp flere sikkerhetskontroller rundt spillerhotellet og arenaene der VM-kvalifiseringskampene spilles. Foto: Nemanja Pancic / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Siste: Turnering avlyst.

(Dagbladet): De norske U20-håndballjentene har havnet i sentrum av et storpolitisk drama av de sjeldne. Juniorlandslaget, som er i Serbia for å forsøke å kvalifisere seg til VM i sommer, får ikke forlate hotellet mellom kamper. I tillegg har de politieskorte til og fra kampene.

Hele kvalifiseringen var i fare for å ryke - og klokka 13 i dag ble det bekreftet at hele turneringen er avlyst. Det bekrefter Norges Håndballforbund.

Det skjer etter at Norges gruppemotstander Serbia i dag ble kastet ut av kvalifiseringen de selv er vertskap for.

Gårsdagens håndballkamp mellom U20-lagene til Serbia og Kosovo skulle bli det første registrerte sportsmøtet mellom Serbia og den tidligere serbiske provinsen, som erklærte uavhengighet i 2008 og som ikke er anerkjent som en egen stat av serberne, skriver NTB.

Så langt kom man imidlertid ikke. For i stedet ble kampen avlyst av Serbias innenriksminister på grunn av sikkerhetshensyn, dagen etter at flere demonstranter hadde samlet seg utenfor håndballarenaen med bluss og flagg.

VENTER PÅ SVAR: Det norske U20-landslaget i håndball er i Serbia for å forsøke å kvalifisere seg til VM som arrangeres i juli. Foto: Håndballforbundet
VENTER PÅ SVAR: Det norske U20-landslaget i håndball er i Serbia for å forsøke å kvalifisere seg til VM som arrangeres i juli. Foto: Håndballforbundet Vis mer

- Det er så ille her

Toril Fiskerstrand er mor til landslagskeeper Catharina Fiskerstrand Broch, som nå har havnet midt i dramaet. Sammen med foreldrene til seks av de andre spillerne ble hun i går nektet å slippe inn på arenaen for å se dattera spille, til tross for at de hadde fått akkreditering i forkant av kampen - som ble spilt for tomme tribuner.

- Det er så ille her. Det er politisperringer på alle hjørner, og politiet kom inn på rommene til jentene med hunder for å undersøke. Jentene blir selvfølgelig redde, sier Fiskerstrand til Dagbladet og legger til:

- Det er det største sikkerhetsopplegget jeg noen gang har sett ... Og jeg har sett en del.

Foreldregruppa dro ned til Serbia på torsdag, og skulle i utgangspunktet bli til mandag. Nå har Fiskerstrand, som bare får ha kontakt med dattera via mobilsamtaler og tekstmeldinger, bestillt billetter hjem i dag.

- Jeg sier til min datter at dette ikke har noe med dem å gjøre, og at de må prøve å fokusere på neste kamp. De (landslaget) har bare godt av å se og oppleve at ikke alle har det like trygt og godt som dem. De er heldige som får lære. Det er tross alt mye verre det som skjer mellom Kosovo og Serbia, enn at en håndballkamp blir avlyst, sier hun.

Fiskerstrand har imidlertid ikke noe problem med å innrømme at situasjonen oppleves som skremmende for dattera og resten av U20-laget.

- Dette påvirker selvfølgelig jentene. Politiet sto jo utenfor med skjold og hunder. Det var nesten som om det var en terroraksjon på gang.

- Skandale

Det europeiske håndballforbundet (EHF) hadde allerede flyttet kampen mellom Serbia og Kosovo fra Kragujevac til Beograd og bestemt at kampen skulle spilles for tomme tribuner, men kampen lot seg likevel ikke gjennomføre, ifølge serbiske myndigheter.

Avlysningen førte til at det Europeiske Håndballforbundet (EHF) kastet Serbia, som er vertsnasjon for turneringen, ut av gruppen til Norge i kvalifiseringen. Vinneren av kvalifiseringsgruppen skal spille U20-VM i Ungarn i juli.

Det betegner Erik Langerud, generalsekretær i Norges Håndballforbund, som en skandale.

- Jeg vil kalle det en skandale, men jeg skal være forsiktig med å plassere skyld. Det er mildt sagt en håpløs situasjon, sier han til Dagbladet.

Fredagens kamper var de første i kvalifiseringen, og Norges håndballjenter sto for en overbevisende seier mot Slovakia, som ble slått 32-23.

«SKANDALE»: Slik betegner generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, turneringen i Serbia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
«SKANDALE»: Slik betegner generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, turneringen i Serbia. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Han mener det er håpløst at EHF ikke forutså utfordringene, som hadde blitt varslet i god tid før turneringen startet.

- Det har vært utfordringer rundt denne turneringen i flere uker. Men jeg har et tydelig inntrykk av at dette dreier seg om storpolitikk. Jeg er ikke så sikker på om det serbiske forbundet har så mye de skulle ha sagt.

- Norge kunne arrangert

Langerud har full forståelse for at arrangøren, som er ansvarlig for sikkerheten, må avbryte hvis det er fare for sikkerheten. Han mener imidlertid at turneringen aldri burde blitt gjennomført i et så betent område.

- Når man så hvilken situasjon man var på vei til å havne i, så burde hele turneringen ha blitt flyttet. Der ville Norge ha stått klare til å arrangere, sier han til Dagbladet.

Dersom turneringen faktisk ender med å bli avlyst, så kommer ikke Norge til å godta alternative løsninger.

- Serbia er allerede diskvalifisert. Det er ikke bare å møte opp til kamp et annet sted. Der kommer vi til å være tøffe. De visste hva de forpliktet seg til. Det norske laget har trent og forbereder seg til kamp på vanlig måte. Sett fra vår side, så er det ikke et tema å skulle møtes neste helg for å spille et annet sted.

Tror alt blir avlyst

EHF opplyste i utgangspunktet at resten av helgens kamper skal gå som normalt, til tross for at Serbia nå er kastet ut. Men lørdag morgen er Langerud ikke overbevist om at det kommer til å skje.

- Vi vet egentlig ikke så mye mer enn at turneringen mest sannsynlig kommer til å bli avlyst. Laget har allerede vunnet over Slovakia og vi ønsker å kvalifisere oss for VM. I stedet har vi havnet i en eneste stor sammenblanding av politikk og idrett, som ødelegger for turneringen, sier han oppgitt.

Han befinner seg i Norge, men får jevnlige oppdateringer fra trenere og støtteapparat som er med laget i Serbia.

- Det er demonstrasjoner utenfor hallen og politisperringer over alt. Samtidig snakker vi om unge jenter som er født i 1998. De har med seg voksne ledere, men dette er helt sikkert en veldig uvant situasjon som oppleves ubehagelig. Men jeg har ikke fått noen meldinger om at det utrygt, sier han til Dagbladet.

Har ikke konkludert

Det Europeiske Håndballforbundet har foreløpig ikke konkludert i spørsmålet om turneringen vil fortsette som planlagt.

- Vi er hele tiden i kontakt med våre kolleger på stedet, det serbiske håndballforbundet og lokalt politi, for å finne den beste løsningen. Også for å sørge for sikkerheten til alle involverte, sier J.J. Rowland, kommunikasjonssjef for det Europeiske Håndballforbundet (EHF), til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!