Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Politiet åpner etterforskning mot Follo-treneren

- Vil avklare om det har skjedd noe straffbart.

BLIR ETTERFORSKET: Opplysningene Follo-trener Hans-Erik Eriksen kom med i politiavhør vil nå bli etterforsket.Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
BLIR ETTERFORSKET: Opplysningene Follo-trener Hans-Erik Eriksen kom med i politiavhør vil nå bli etterforsket.Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Opplysningene Follo-trener Hans-Erik Eriksen kom med i politiavhør fredag vil nå bli gjenstand for grundigere etterforskning.

- Opplysningene som er gitt til politiet i avhør og som også er meddelt pressen, tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold rundt pengemottaket. Politiet finner at det er rimelig grunn til å etterforske saksforholdet — dels for å avklare om det har skjedd noe straffbart og dels om det eventuelle straffbare forholdet er foreldet, heter det i en pressemelding fra politiet.

Det var på en pressekonferanse på Ullevaal stadion lørdag ettermiddag at Follos styreleder Ole Bjørn Fausa meddelte at Eriksen hadde innrømmet at han kunne ha vært involvert i ulovligheter i forbindelse med miljøet som nå er under etterforskning for kampfiksing. Forholdene daterer seg flere år tilbake i tid.

Svindlet gambler Lørdag kveld gikk Eriksen selv ut i lokalavisa Østlandets Blad og redegjorde for hvordan han hadde formidlet tips til en gambler mot betaling. Samtidig bedyret han at han aldri hadde involvert lagkamerat eller andre i virksomheten.

- (Jeg tjente) Rundt 10000-20000 kroner pr. kamp, men det handlet aldri om penger. Det var nok mer spenningen rundt det å ta risiko. Jeg svindlet en gambler, en som ville fikse kamper, og beriket meg selv. Det skammer jeg meg over, og det er tungt å innrømme at jeg har gjort så grove vurderingssvikt. Totalt sett gjaldt det rundt fem kamper i perioden 2000-2005, men jeg har gjort alt jeg kan for å fortrenge dette. Dette har vært som en mørk sky som har fulgt meg, sa Eriksen til oblad.no.

Foreldet Det er dette politiet nå ønsker å se nærmere på. Follo spiller i ettermiddag seriekamp mot Tromsø 2. Det ble allerede lørdag bestemt at Eriksen ikke kommer til å lede laget fra sidelinja. Etterforskningen skal i første omgang avdekke hvorvidt Follo-treneren har begått et lovbrudd, og i så fall hvilken bestemmelse som skal legges tril grunn for en eventuell siktelse.

Politiet peker på at de ikke er kjent med etterforskning av liknende saker tidligere i Norge, og har dermed ingen tidligere rettspraksis å støtte seg på. De har imidlertid kommet til en foreløpig konklusjon om at kampfiksingen kan rammes av både korrupsjons- (strl §276 a)) og bedrageribestemmelsene (strl. § 270/271) i straffeloven.

Forutsatt at det i Eriksens tilfelle skulle dreie seg om korrupsjon, er strafferammen tre år. I så fall er foreldelsesfristen fem år, noe som betyr at forholdene Follo-treneren er foreldet i og med at de skal ha skjedd i årene 2000 til 2005.

Ikke utvidet etterforksning I gårsdagens Dagsrevyen på NRK ble det formidlet opplysninger om at ytterligere tre kamper mistenkes for å ha vært fikset.

Politiet avkrefter at etterforskningen er utvidet til også å gjelde oppgjørene Kvik Halden - Asker og Senja - Follo som ble spilt 22. april og Asker - Follo som ble spilt 26. mai.

-  Vi kan avkrefte at etterforskningen er utvidet til å gjelde andre kamper enn de som nå etterforskes. Vi kan imidlertid ikke utelukke at den kan bli utvidet senere. Videre har vi verken siktet eller avhørt andre spillere i helgen om kampfiksing, heter det fra politiet mandag ettermiddag.

Ingen uomtvistelige bevis Politiet avkrefter også opplysninger framkommet i media om at det er gjort et større pengebeslag hjemme hos en av spillerne som allerede er siktet og at det har politiet løpende har overvåket fotballspillere og kontrollert kommunikasjonen dem i mellom, slik det ble presentert i gårsdagens «Fotballkveld» på TV 2.

- Politiet presiserer igjen at det foreløpig bare er skjellig grunn til mistanke mot spillerne som er siktet, og at det er mye som gjenstår før en kan konstatere straffeskyld ut over enhver rimelig tvil. Vi sitter ikke på sikre uomtvistelige bevis for kampfiksing. Spillerne har som kjent benektet involvering i kampfiksing og mottak av penger, skriver politiet i pressemeldingen.

Politiadvokat Ragnvald Brekke opplyser til Dagbladet at politiet i første omgang vil fortsette etterforskningen og avhørene av de fire siktede spillerne, men er tilbakeholden med opplysninger rundt den videre saksgangen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media