DØD: Lauren McCluskey var en del av University of Utahs friidrettsprogram og deltok på løpsdistanser og i lengde. Foto: NTB scanpix
DØD: Lauren McCluskey var en del av University of Utahs friidrettsprogram og deltok på løpsdistanser og i lengde. Foto: NTB scanpixVis mer

Lauren McCluskey bortført og drept på universitetet i Utah

Politiet: Friidrettstalentet bortført og drept av eksen

Drapssak ryster USAs friidrettsmiljø. Politiet mener talentet Lauren McCluskey ble bortført, skutt og drept av ekskjæresten.

Det var natt til tirsdag norsk tid at Universitetet i Utah gikk ut med advarsel om at skudd hadde blitt avfyrt på skolens område. Få timer seinere kom politiet med en grusom melding, som har rystet USAs friidrettsmiljø.

Timer seinere bekreftet politiet at McCluskey hadde blitt funnet død i en bil på universitetets parkering.

Lauren McCluskey, en 21 år gammel friidrettsutøver ved Universitetet i Utah, hadde blitt funnet død i en bil på en parkeringsplass ved skolen. Politiet mener hun ble bortført i en bil og drept.

Skolens sportsdirektør Mark Harlan kom med en uttalelse som ble rapportert av flere store amerikanske idrettssider i etterkant, blant annet ESPN og friidrettssiden FloTrack.

- Friidrettstalentet Lauren McCluskey har tragisk mistet livet i et horribelt angrep. Nyheten har sjokkert ikke bare meg, men hele idrettsfamilien vår. Vi har rådgivere og psykologer på plass for å støtte Laurens lagkamerater, trenere og venner, sier Harlan.

Tok sitt eget liv

Mannen som er mistenkt for drapet på 21-åringen er hennes ekskjæreste, 37 år gamle Melvin Rowland, som tok sitt eget liv kort tid seinere, etter en kort politijakt, sier politisjef ved University of Utah, Dale Brophy til ESPN.

Rowland og McCluskey hadde tidligere vært i et forhold, men jenta hadde avsluttet forholdet da hun fant ut at han var registrert som en seksuell overgriper.

Rowland hadde tilbrakt nesten et tiår i fengsel, fram til 2012, etter at han sa seg skyldig i å forsøke å lokke en mindreårig jente på Internett og anklager om forsøk på seksuelt misbruk, skriver magasinet Time. I USA blir personer som er dømt for seksuelle overgrep oppført i et offentlig tilgjengelig register.

Hørte datteren bli bortført

McCluskeys mor, Jill, forteller at hun pratet på telefonen med datteren da hun var på vei hjem fra kveldstimer ved universitetet og at hun hørte datteren rope, «Nei, nei, nei». Noen minutter seinere hadde en kvinne plukket opp telefonen og sagt at alle av Laurens eiendeler lå strødd på bakken.

- Jeg trodde hun kanskje hadde havnet i en bilulykke. Det var det siste jeg hørte fra henne, sier moren Jill McCluskey, ifølge Time.

De første rapportene om skyting på skolen spredde panikk på skolens campus. Elever ble bedt om å holde seg hvor de var i om lag tre timer, mens politiet lette etter gjerningsmannen.

Ber om strengere lover

Det tragiske dødsfallet har på nytt blåst liv i debatten rundt USAs våpenlover, skriver Sports Illustrated.

Rowland hadde ikke lov til å eie våpen, ettersom han var ute på prøveløslatelse, og det er fortsatt uvisst hvordan 37-åringen fikk tak i et.

- Vi må gå sammen for å finne en løsning på våpenreglene. Det her har gått for langt. Skolen skal være et sikkert sted, skriver den olympiske skiutøveren Ashley Caldwell på Twitter.

Også andre personer fra idrettsverdenen har reagert på McCluskeys tragiske bortgang. Verdensmester og OL-sølvvinner på 110 meter hekk, Jason Richardson, skriver følgende på det samme sosiale mediet:

- Jeg vil sende mine kondolanser til familie og venner av det tapte medlemmet av friidrettsfamilien, skriver Richardson.

McCluskey deltok i både lengde og korte løpsdistanser for Utah. Foregående sesong var hun en del av laget som satte ny universitetsrekord på et stevne i Salt Lake City skriver lokalavisa The Daily Utah Chronicle.