Lekkede opplysninger:

Politiet har gjort beslag

Den lekkede coronatesten til høyreback Omar Elabdellaoui (29) rystet fotballandslaget i fjor høst. Politiet har nå ransaket en siktet person og gjort elektroniske beslag.

POSITIV TEST: Omar Elabdellaoui testet positivt for corona i november i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB
POSITIV TEST: Omar Elabdellaoui testet positivt for corona i november i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Et alvorlig brudd på taushetsplikten, og vi har forhåpninger om at saken blir oppklart.

Det sier senior sikkerhetsrådgiver i Norges Fotballforbund (NFF), Geir Ellefsen, til Dagbladet.

I midten av november i fjor testet fotballandslagets høyreback, Omar Elabdellaoui (29), positivt for corona. Men før Galatasaray-spilleren og alle andre på landslaget visste om det, ble VG tipset om den positive testen.

Dette førte til at Ellefsen - etter fullmakt fra Elabdellaoui - anmeldte saken.

PÅ TRENING: Galatasaray-spiller Omar Elabdellaoui i trening med Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Markus Henriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PÅ TRENING: Galatasaray-spiller Omar Elabdellaoui i trening med Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Markus Henriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet har siktet en person for brudd på taushetsplikten. Coronatesten ble analysert ved et laboratorium i Oslo. Slik Dagbladet forstår det, gikk svaret ut i flere systemer - noe som gjorde at flere, men likevel et begrenset antall personer, hadde tilgang til resultatet.

Overfor Dagbladet redegjør politiadvokat i Oslo politidistrikt, Helle Brabrand, for utviklingen i saken:

- En person har fremdeles status som siktet. Siktelsen baserer seg på forhold som er avdekket under etterforskningen, blant annet avhør. Vedkommende fikk status som siktet da det ble begjært ransaking ved Oslo tingrett i februar. Oslo tingrett tok påtalemyndighetens begjæring om ransaking til følge. Ransakingen resulterte i elektroniske beslag, forteller hun.

- Oslo tingrett har vurdert påtalemyndighetens begjæring om gjennomgang av elektronisk beslaglagt materiale, og det gjenstår nå i første omgang en gjennomgang av dette.

- Hvor lang tid vil dette ta?

- Det er ikke kjent hvor lang tid en slik gjennomgang vil ta.

HOLDES: Omar Elabdellaoui ble holdt, men dommer Mark Clattenburg valgte å holde fløyta i ro. Det fikk kommentatorduoen Kenneth Fredheim og Lars Tjærnås til å rase. Video: TVNorge Vis mer

Svaret på den positive coronatesten ble lagt inn i en base ved 22-tida torsdag 12. november i fjor. Bare et par timer seinere ble landslagets daværende pressesjef, Svein Graff, oppringt av VG. Han ble bedt om en kommentar, men visste ingenting.

Først fredag morgen 13. november konstaterte fotballforbundet i sin database at Elabdellaouis prøve var positiv. Noen timer seinere gikk de ut med pressemelding om den positive testen.

VGs sportssjef, Eirik Borud, har tidligere uttalt seg om etterforskningen i en tekstmelding til Dagbladet. Da sa han:

«Vi jobber på normalt journalistisk vis i vårt nyhetsarbeid, og får informasjon til vår redaksjon, deriblant gjennom kildekontakt og tips. I denne saken kom NFF med en pressemelding om en smittet landslagsspiller, og like etter publiserte vi vår sak. Hvilke ordinære journalistiske undersøkelser vi eventuelt har gjort før og etter det, kommenterer jeg ikke.»

Politiet understreker at det er bruddet på taushetsplikten som etterforskes.

- Politiet ser alvorlig på en sak hvor pasientinformasjon lekkes, og politiet håper at det vil føre til en avklaring av hva som faktisk har skjedd ved gjennomgang av beslaget, sier politiadvokat Helle Brabrand.

- Hva er strafferammen?

- Overtredelse av straffeloven § 209 om brudd på taushetsplikt straffes med bot eller fengsel i inntil ett år.

SIKKERHETSRÅDGIVER: Geir Ellefsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
SIKKERHETSRÅDGIVER: Geir Ellefsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Sikkerhetsrådgiver Ellefsen håper på en oppklaring:

- NFF var svært tilfreds med at politiet umiddelbart startet etterforskning, og at saken er høyt prioritert fra politiets side, sier han til Dagbladet.

Bare halvannen måned seinere - på nyttårsaften - ble Elabdellaoui rammet av en fyrverkerieksplosjon i ansiktet. Det gikk ut over synet og han har ennå ikke kommet tilbake i kamp. Men han trener med Istanbul-giganten Galatasaray og målet er at han skal tilbake på fotballbanen.

Dagbladet har ikke lyktes å komme i kontakt med Elabdellaoui.

Fotballandslaget reiser til Istanbul torsdag i neste uke for å møte Tyrkia i VM-kvaliken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer