Politiet med avlednings-manøver før Follo-spiller (24) ble pågrepet

Skal ha blitt tilbudt 100 000 kroner for å fikse to kamper.

(Dagbladet): En 24 år gammel mann bosatt i Oslo er i dag pågrepet av politiet og siktet for heleri i forbindelse med kampfiksingsaken i fotball, opplyser seksjonssjef for finans- og miljøkriminalitet i Oslo politidistrikt Gro Smogeli til Dagbladet.

24-åringen spiller for Follo, en av klubbene som er involvert i kampfiksingsaken. Follo ledet 24. juni 3-0 over Østsiden, men slapp inn fire mål i løpet av 20 minutter og tapte kampen 4-3. I etterkant fikk Follo et tips om at kollapsen kunne være et resultat av manipulering og meldte fra til Norges Fotballforbund.

- Av hensyn til etterforskningen vil vi ikke forteller mer nå. Vi kan bekrefte at mannen er siktet for å ha mottatt penger i forbindelse med veddemål. Forholdet rammes av straffelovens paragraf 317, sier Smogeli til Dagbladet.

Politiet har også beslaglagt penger i forbindelse med veddemål. 24-åringen erkjenner ikke forholdene i siktelsen.

Smogeli vil ikke si om dette er en av de mistenkte spillerne i kampfiksingsaken eller om det er gjort andre beslag i saken.

Tirsdag sa politiet at det ikke forelå skjellig grunn til mistanke mot noen i den såkalte kampfikssingssaken.

Dagbladet kjenner til at det var en avledningsmanøver, og at utspillet var rent taktisk.

Den siktede 24-åringen skal nylig ha kommet tilbake til Oslo. I går skal han ha møtt flere andre personer, og politiet skal ha holdt møtene under oppsikt.

- Fotballens beste Ifølge Dagbladets opplysninger skal den siktede ha blitt tilbudt 100000 kroner for å fikse resultatene i to kamper.

Det skal ha vært et dobbeltspill på to spesifikke kamper, Follos kamp mot Østsiden og Askers oppgjør mot Frigg den 24. juni, som utløste alarmen. Etter det Dagbladet vet, ble det i et enkelt spill spilt på disse to kampene.

Arbeidende styreleder i Follo, Ole Bjørn Fausa, sier det har vært en stor belastning for klubben å gå videre til NFF med saken, men at de ikke angrer.

- Det er veldig alvorlige nyheter som har kommet i dag. Det viser vel at den bekymringen som var sådd var berettiget. Sånn sett er jeg fornøyd med det vi gjorde, og jeg skal love at det var en tung belastning for klubben. Men vi brukte ikke mange minuttene på å skjønne at det var til fotballens beste å melde fra, og at vi heller måtte gå gjennom den enorme påkjenningen dette kunne bli for klubben, sier Ole Bjørn Fausa i Follo.

Fausa understreker at ingen er dømt i saken ennå.
 
- Så vil jeg gjerne understreke at dette ikke betyr at noen er dømt, selv om politiet har gått til pågripelse og har utferdiget en siktelse. Så lenge ingen er dømt må vi ikke være bombastiske,men det er klart at dette er alvorlig for Fotball-Norge, og det er alvorlig for Follo. Men vi skal komme oss gjennom dette.
- Dette er en fantastisk klubb med masse mennesker som brenner for fotballen, og stort sett alle spillerne har gått gradene lokalt og er fostret opp på skolene i nærområdet. I det siste har vi fått inn noen få utenfra for å forsterke laget. Det som er viktig å understreke, er at disse lokale Follo-guttene er sjela i laget. Og de er på ingen måte koblet inn i dette.

SIKTELSE: Politiinspektør Gro Smogeli opplyser at politiet har pågrepet og siktet en Follo-spiller. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
SIKTELSE: Politiinspektør Gro Smogeli opplyser at politiet har pågrepet og siktet en Follo-spiller. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Follo-kaptein Anders Lübeck sier at spillerne har blitt bedt om å lese Dagbladet og de andre mediene som følger kampfiksingskandalen tett.

- Den eneste beskjeden vi har fått er å følge på mediene. De har hatt mer oversikt enn oss til nå Vi har klart å konsentrere oss om det vi holder på med. Det har stormet rundt Follo tidligere, sier Follo-kaptein Anders Lübeck til Dagbladet.

- Nå har vi hatt egentrening i dag og ikke sett hverandre, men stemningen i gruppa er bra. I morgen skal vi i utgangspunktet ha trening 15.30, men i denne saken skjer det ting hele tiden, så vi får se hva som skjer, legger han til.

Trist i Østsiden I Østsiden, som altså kan ha dratt fordel av at en eller flere Follo-spillere «la seg», er stemningen trist i kveld.

- Dette synes jeg er bare trist. Som jeg har sagt før, kunne verken jeg eller andre fra Østsiden-miljøet mistenkte noe juks i den kampen. Det er ekstremt vanskelig å manipulere resultatet i en kamp, særlig hvis det bare er én eller to som vet om det. I kampen vår var det stangskudd, tverrliggerskudd og skudd som strøk like utenfor stolpen. Follo kunne ledet med fire og fem mål før vi fikk reduseringsmålet. Det ga oss blod på tann, sier Espen Nilsen, fotballeder i Østsiden, til Dagbladet.

Ull/Kisa uten politikontakt Søndagens kamp mellom Ull/Kisa og HamKam ble utsatt av NFF etter at kampfiksingsaken ble kjent, fordi man fryktet at det kunne være kampfiksing involvert.

Ull/Kisa har imidlertid ikke vært kontaktet av politiet etter at Norges Fotballforbund mandag anmeldte saken til politiet.

- Nå håper og tror vi at ingen av våre er involvert. Vi fortsetter forberedelsene til kommende lørdags tv-kamp borte mot Sandefjord og til den utsatte kampen onsdag mot HamKam, sier daglig leder Cato Strømberg i Ull/Kisa