Politiet om casualsbråket: - Vi trenger en lovendring nå

Men ingenting vil skje før neste år.

 TIL ANGREP:  VIF-casuals gikk til angrep på Brann-pøbler utenfor Ullevaal. Politiet vil ha en endring i lovverket snarest for å hindre fremtidige sammenstøt.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
TIL ANGREP: VIF-casuals gikk til angrep på Brann-pøbler utenfor Ullevaal. Politiet vil ha en endring i lovverket snarest for å hindre fremtidige sammenstøt. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det var søndag for snaue to uker siden at supportere barket sammen utenfor Ullevaal før oppgjøret mellom Vålerenga og Brann, foran sjokkerte småbarnsfamiler.

Casualsmiljøet i Norge har fått fare fritt, uten at nødvendig grep har blitt gjort.

I flere år har politiet jobbet med et forslag til lovendring. Det ligger nå på bordet hos politidirektoratet.

De opplyser at arbeidet med lovforslaget har blitt noe forsinket, men at det vil bli sendt over til departementet innen 2013 er omme.

Utestengelser
Det betyr at ingen endring vil skje før tidligst i 2014. Politiinspektør Einar Aas ville gjerne hatt fortgang i saken. For han ønsker en lovendring snarest.

- Vi har kommet med et lovendringsforslag som vil gjøre det mulig med spesielle sanksjoner som utestengelser fra arenaene, sier Aas.

Etter bråket på Ullevaal fikk enkeltpersoner opptil 45 000 kroner i bot for bråket. Slik lovverket fungerer i dag kunne ikke politiet hindre personene fra å befinne seg på Ullevaal. En bortvisning krever en fersk hendelse. Og politiet har ingen myndighet til å hindre personene fra å komme igjen.

- Vi kan ikke dra alle under samme kam. Det er enkeltpersoner dette gjelder, som vi ønsker å hindre adgang til kamparenane, sier Aas og presieserer at det ikke er hele miljøet politiet vil fjerne. Men enkeltpersonene som skaper problemer.

Lettere jobb
Bøtene som ble delt ut etter casualsbråket for to uker siden var historisk store.

- Det svir for enhver.

Aas mener videre at politiets arbeidsvilkår vil bli langt bedre med nye sanksjoner.

- Det vil det helt klart. Da vil vi få eskludert de som kommer for å lage bråk.

I dag kan klubbene utestenge enkeltpersoner fra kamparenanen på kampdager. I tillegg til å utestengelse fra kamparenaene ønsker politiet å utstede reiseforbud.