Politiet ringer opp publikum før Tyrkia-kampen

«Er du kurder eller tyrker?» Vurderer fysiske skiller på bortetribunen.

(Dagbladet.no): Oslopolitiet vurderer denne uka flere mulige sikkerhetstiltak i forbindelse med Norge-Tyrkia-kampen på Ullevål stadion, og er allerede i full gang med forberedelsene.

De ansvarlige for sikkerheten er spesielt redde for voldsepisoder internt på bortetribunen i tillegg til de mer «tradisjonelle» bråkmakerne.

Ringer supportere nå

Bakgrunnen er den svært betente situasjonen i Nord-Irak og sør i Tyrkia, der Tyrkias krigføring mot den kurdiske PKK-geriljaen pågår for fullt og medfører sinne og frustrasjon også blant mange innvandrere i Norge som kommer fra området. Så sent som for halvannen uke siden kom det til voldelige sammenstøt på Youngstorget i Oslo da maskerte kurdere angrep en PKK-motstander med slagvåpen under en politisk demonstrasjon.

- Trusselnivået før denne fotballkampen er lavt, men vi må ta høyde for ting i forbindelse med det som skjer i utlandet, sier politioverbetjent Morten Løw Hansen ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Han bekrefter at politiet nå prøver å innhente informasjon om hvem som har kjøpt billetter til Ullevål, og at mange av personene vil bli oppringt på telefon denne uka.

- Det stemmer at vi har ringt noen. Vi snakker med folk, og det har vi god erfaring med som forebygging når det er fare for bråk. Dette er lite dramatisk, forteller Løw Hansen.

- Sjekker hvem som kommer

BETENT SITUASJON: Maskerte kurdere slo og sparket en antatt tyrkisk mann gjentatte ganger før politiet fikk kontroll over situasjonen på Youngstorget lørdag 3. november. Politiet frykter at personer fra de to gruppene kan benytte fotballkampen til å lage bråk igjen. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT
BETENT SITUASJON: Maskerte kurdere slo og sparket en antatt tyrkisk mann gjentatte ganger før politiet fikk kontroll over situasjonen på Youngstorget lørdag 3. november. Politiet frykter at personer fra de to gruppene kan benytte fotballkampen til å lage bråk igjen. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Han sier politiet vil bruke dagene fram mot kampen på å forebygge «eventuelle hendelser» på tribunen, men sikkerhetstiltakene på selve stadion er foreløpig ikke klarlagt.

- Vil det komme fysiske skiller mellom ulike grupper på tribunene?

- Det er noe vi vil vurdere. Men først og fremst ser vi nå på hvem det er som kommer på kampen.

Politioverbertjenten tror ikke kurdere eller andre har konkrete planer om å sabotere kampen fra tribuneplass eller å lage bråk i byen i etterkant.

- Vi er jevnlig i kontakt med lederskikkelser i de aktuelle gruppene, blant annet i forbindelse med demonstrasjonene som har vært i Oslo, og de virker veldig reflekterte. Noen ganger koker det over for enkeltpersoner der og da, men det er det lite ledere kan gjøre noe med.

- Kurder eller tyrker?

Dagbladet.no var i ettermiddag i kontakt med en norsk-tyrkisk mann som er blant supporterne som har blitt kontaktet av politiet.

- Politimannen som ringte spurte om jeg var kurder eller tyrker. Han kunne vel egentlig ikke vite om jeg svarte sant, forteller han.

Politiet ringer opp publikum før Tyrkia-kampen

Ifølge ham kom ikke politiet med oppfølgingsspørsmål, men oppga sikkerhetsmessige årsaker som bakgrunn for den uvanlige telefonsamtalen. Ikke lenge etter å ha blitt utspurt, ble den fotballinteresserte oslomannen også oppringt av Billettservice. Firmaet understreket reglene rundt supporterutstyr på kampen.

- Jeg fikk beskjed om at det ikke vil bli tillatt å ha med flagg som har noen form for påskrift og at flaggstenger heller ikke er lov, sier Tyrkia-fanen.

Informasjonssjef Roger Solheim i Norges Fotballforbund opplyser at kampen på lørdag er definert som en høyrisiko-match av UEFA, fordi Tyrkia spiller på bortebane og for fullt stadion. Han vil imidlertid ikke utdype mulige sikkerhetstiltak.

- Vi forbereder oss godt på det vi kan forberede oss på, og samarbeider både med politiet og andre, sier han.

Solheim bekrefter imidlertid at forbundet denne gang har spesielt fokus på blant annet supporterutstyret.

- Det skal ikke være noe tvil om at det i forhold til denne kampen ikke er tillatt med noen politiske demonstrasjoner eller markeringer, understreker informasjonssjefen overfor Dagbladet.no.

<B>BOSNIA-KAMPEN:</B> Fotballforbundets mareritt er scener som dette på Ullevål i mars.
<B>FREDELIG:</B> Både kurdere og tyrkiske PKK-motstandere har holdt ikke-voldelige demonstrasjoner hver for seg i Oslo, som her, foran Stortinget i forrige uke og for halvannen uke siden.