Høyrisikokampen Vålerenga - Lillestrøm:

Politiet setter inn ekstra ressurser til derbykampen: - De som ikke kan støtte laget på en god måte burde finne på noe annet på søndag

Oppgjøret mellom Vålerenga og Lillestrøm har alltid vært en høy risikokamp. Denne gangen står mye på spill for begge lag.

HØYRISIKO: Kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm regnes som en høyrisikokamp. I år har politiet satt inn ekstra ressurser både på og rundt stadion. Her fra en oppgjøret på Ullevaal i 2012, der politiet måtte passe på LSK-supporterne etter at de har kastet bluss og røykbomber ut på banen.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
HØYRISIKO: Kampen mellom Vålerenga og Lillestrøm regnes som en høyrisikokamp. I år har politiet satt inn ekstra ressurser både på og rundt stadion. Her fra en oppgjøret på Ullevaal i 2012, der politiet måtte passe på LSK-supporterne etter at de har kastet bluss og røykbomber ut på banen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Om få dager spilles det som ligger an til å bli årets derbyoppgjør i norsk fotball. De to erkerivalene Vålerenga og Lillestrøm ligger begge i bunnen av tabellen - med en reell sjanse til å havne på kvalik- eller nedrykksplass.

Oppgjøret har i flere år blitt omtalt som en høyrisikokamp, og årets kamp er ikke noe unntak.

Vålerenga er arrangør, og har derfor ansvaret for innslipp av publikum, samt sikkerhetstiltak inne på stadion. Utenfor har Oslo politidistrikt ansvaret, men ifølge Johan Fredriksen, stabssjef og politiinspektør på fellesoperativ seksjon, er politiet i stand til å komme inn på stadion dersom situasjonen skulle kreve det.

I tillegg er det satt opp ekstra ressurser foran søndagens kamp.

- Vi tenker at det er en høyrisikokamp. Og her vil det svi litt ekstra av å bli slått banen av hovedfienden, sier Fredriksen til Dagbladet.

- SATT INN EKSTRA RESSURSER: Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt, sier at det er høy trusselvurdering på selve kampen, og at ekstra ressurser er satt inn. Foto: Oslo Politidistrikt
- SATT INN EKSTRA RESSURSER: Johan Fredriksen i Oslo Politidistrikt, sier at det er høy trusselvurdering på selve kampen, og at ekstra ressurser er satt inn. Foto: Oslo Politidistrikt Vis mer

- Øker antallet

Fredriksen forteller at det er høy trusselvurdering på selve kampen, og at det i denne kampen vil være mer fokus på arenaen enn områdene rundt.

- Arrangøren har et fast samarbeid med Majorstua politistasjon, og en god del mannskaper derfra vil være inne på stadion. Det er vanlig. Men vi øker antallet noe i denne kampen her.

Fredriksen forteller at uttak av mannskap er basert på trusselvureringen som ligger til grunn. Politiet tenker hva de kan tillate seg av ressurser på Ullevaal, men har også andre ressurser som kan omprioritere og kalles til stadion dersom det skulle være behov.

- Ja, og sånn sett er vi med på å sponse kampen. Men vi er nøytrale i politiet, sier Fredriksen med godt humør.

Frykter ikke sammenstøt mellom «casuals»

Politiinspektøren håper supporterne kan styre følelsene sine, selv om det er en viktig kamp. Han mener det er lov å vise følelser, men ikke slippe alle løs.

- Ekte supportere er jo den tolvte spilleren. Og de som egentlig elsker laget sitt her, burde bidra på en god måte. Vi trenger ikke såkalte supportere som skaper problemer utover det sportslige. Det kan tenkes at disse kan bruke søndagen til noe helt annet enn å være på Ullevaal, sier Fredriksen og sikter til «casuals», et miljø både Lillestrøm og Vålerenga er kjent for å ha.

Tidligere har politiet, klubbene og casualsmiljøet hatt en god dialog gjennom Ola Moheim i org. krim. Han er nå erstattet, men Fredriksen forteller at samarbeidet fortsatt er der.

ERSTATTET: Ola Moheim (i blå jakke) har jobbet tett på casualsmiljøet. Han er nå erstattet, men samarbeidet er der fortsatt. Her fra 2011 da flere personer ble pågrepet etter at risikosupportere fra Vålerenga og Brann barket sammen i Tordenskioldsgate.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ERSTATTET: Ola Moheim (i blå jakke) har jobbet tett på casualsmiljøet. Han er nå erstattet, men samarbeidet er der fortsatt. Her fra 2011 da flere personer ble pågrepet etter at risikosupportere fra Vålerenga og Brann barket sammen i Tordenskioldsgate. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Den funksjonen er ivaretatt. Det er viktig. Roller i politiet er ikke like personavhengig som tidligere. Jeg hadde et møte med org. krim i dag, og de er veldig på ballen.

- Frykter dere sammenstøt mellom casualsmiljøene i forbindelse med denne kampen?

- Vi har ingen opplysninger som tilsier sammenstøt. Vi er i veldig god dialog med arrangørklubben, og vi ser ikke noe der som uroer oss. I tillegg er vi i dialog med øst politidistrikt, så det blir også gjort en jobb lokalt. Det blir jobbet i det forebyggende sporet, noe det er tradisjon for.

Supporterbråk og terging

Tidligere oppgjør mellom de to lagene har ikke vært helt uten dramatikk - verken på eller utenfor banen.

I forkant av kampene har det både vært supporterbråk og terging av motstanderen. For eksempel da Tom Lund-statuen utenfor Åråsen stadion fikk hodet kappet av i 2013.

To år tidligere hadde flere «casuals» skaffet seg billetter til VIP-området bak bortefeltet på Ullevaal Stadion, der de terget motstanderens fans.

- Det var casuals som angrep helt vanlige Lillestrøm-supportere. Vålerenga har et problem, og det virker ikke som de er villig til å ta tak i det. Det er vi skuffet over, sa leder og talsperson for Kanarifansen, Morten Galåsen, den gang.

I 2008 truet Lillestrøm-leder Frank Grønlund med å legge ned Kanarifansen få dager før oppgjøret mot Vålerenga. Dette skjedde etter at 25 Lillestrøm-supportere skjemmet ut klubben med ordensforstyrrelser, urinering, slåssing og bengalske lys.