Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Politirazzia hjemme hos Sachenbacher-Stehle

Tyskerne bekrefter at det var kosttilskudd.

TABBE: Evi Sachenbacher-Stehles positive dopingprøve skyldes inntak av kosttilskudd, bekrefter det tyske idrettsforbundet. Foto: NTB Scanpix
TABBE: Evi Sachenbacher-Stehles positive dopingprøve skyldes inntak av kosttilskudd, bekrefter det tyske idrettsforbundet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale olympiske komité (IOK) har bedt Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) om å fjerne henne fra resultatlisten i begge øvelser. Det betyr at hun mister sin fjerdeplass på fellesstart og Tyskland sin fjerdeplass i blandet stafett.

Tysklands idrettsforbund og olympiske komité (DOSB) holdt lørdag pressekonferanse. Der ble det blant annet opplyst at man antar at bruk av kosttilskudd er årsaken til at 33-åringen testet positivt på det sentralstimulerende stoffet metylhexanamin.

Samtidig ble det bekreftet at tysk politi har undersøkt Sachenbacher-Stehles hjem i Sør-Tyskland. Etterforskere i Bayern har også vært på plass i tyskernes skiskytterhovedkvarter i Ruhpolding. Et av stedene ble det funnet kosttilskudd.

- Aksjonen er ikke rettet mot utøveren, men vi er ute etter personer som ulovlig omsetter legemidler med henblikk på doping i idretten, sa en talsmann for statsadvokaten i München.

Advarer Tysklands delegasjonsleder Michael Vesper fortalte på lørdagens pressekonferanse at DOSB advarer mot kosttilskudd, blant annet på grunn av risikoen forbundet med dem, selv om de ikke er forbudt. Vesper var likevel tydelig på at det har vært et betydelig brudd på konkurransereglene og la til at han ikke hadde ventet slik «uaktsomhet og brudd på alle regler».

Det ble påpekt at skiskytterjenta ikke har fått kosttilskudd av Tysklands OL-team, men fra en mentaltrener utenfor det tyske laget, og at hun har brukt det lenge.

Ifølge avisen Bild er det imidlertid ting som tyder på at Sachenbacher-Stehle ikke fikk i seg det ulovlige stoffet via en «energibar», som tidligere antatt, men ved å drikke en spesiell type te.

Det er uklart hvor mange tyske utøvere som benytter seg av kosttilskudd.

Diskvalifisert Ifølge IOK testet Sachenbacher-Stehle positivt for metylhexanamin. Det er et stoff som finnes i blant annet nesespray, og hvor effekten kan minne om efedrin eller adrenalin. Middelet er kun dopingklassifisert under konkurranse, men flere eliteutøvere er blitt utestengt for bruk av det, opplyser nyhetsbyrået TT.

Det var stor medieinteresse da DOSB snakket ut om dopingavsløringen.

- Vi skulle gjerne vært dette foruten, sa Vesper, som avviste at han har hørt om flere positive prøver fra tyske utøvere, slik Deutsche Welle har spekulert i.

(NTB)

Hele Norges coronakart