- Politisk motivert

Finlands tidligere langrennstrener Kari-Pekka Kyrö hevder overfor Dagbladet at finsk politi driver politisk motivert etterforskning for å sverte tidligere statsminister Esko Aho.

I går avslørte det finske kriminalpolitiet at det finske skiforbundet har kjøpt og brukt plasmautvidere allerede før VM i 1997.

Etter å ha vært statsminister mellom 1991 og 1995, var Aho president i det finske skiforbundet fram til 2000.

- I avhørene jeg har hatt med politiet, har de vist spesielt stor interesse for det som skjedde før den perioden jeg tok over som sjeftrener i 1999, sier Kari-Pekka Kyrö til Dagbladet.

- Jeg tror etterforskningen er politisk motivert for å sverte Esko Aho. Selv om han nå har trukket seg som statsministerkandidat (red.anm. for Centerpartiet), så er det fortsatt parlamentsvalg til høsten.

Vet mer

I går meldte det finske nyhetsbyrået (FNB), at det finske skiforbundet i perioden mellom 1997- 1999 kjøpte 34 liter plasmautvidere av merket «plasmafusin». Ifølge politiet finnes det kvitteringer fra kjøpet i skiforbundets regnskaper. Hvis Aho visste om kjøpene, vil det være med å svekke hans troverdighet som politiker. Kyrö benekter at han kjente til bruk av plasmautvidere før etter Ramsau-VM i 1999. Det var nemlig plasmautvideren Hemohes som felte det finske laget under VM i 2001.

- Men man skal huske plasmautvidere ikke var forbudt før i 2001, sier Kyrö.

- Kjente du til at dere hadde disse stoffene allerede i 1999?

- Nei, det var doktoren som hadde ansvaret for dette. Jeg visste ikke noe om dette før etter Ramsau i 1999. Men jeg vet vi brukte mange ulike medisiner.

- Men du har tidligere sagt at du ikke ønsker å fortelle det du vet, fordi du mener løperne har fått den straffen de fortjener?

- Ja, jeg vil beskytte meg selv, og løperne. Politiet er mest interessert i det som skjedde i «gamle dager», men jeg har ingen beviser på hva som skjedde før. Jeg har hørt mange historier, men jeg vil ikke dele spekulasjonene med politiet så lenge jeg ikke har beviser. Jeg kan spekulere med journalister, men ikke med politiet.

Russerprosjekt

Kyrö er den eneste skilederen som hittil har fått status som mistenkt i den sivile etterforskningen av dopingskandalen i Finland. I går meldte også den finske avisa Hovudstadbladet at det finske skiforbundet innledet et prosjekt på midten av 90-tallet som skulle forbedre skiløpernes immunforsvar. Prosjektet var et samarbeid mellom Russland og Finland. I prosjektdokumentet kommer det fram opplysninger om at det til én spesiell type behandling ble brukt veksthormon (Somatotropin), og et russisk legemiddel som er et EPO-hormon (Erystrostimi).

- Politiet håper jeg vil sprekke og fortelle dem sannheten. Jeg er deres eneste mann. Men jeg vet ikke noe om dette, sier Kyrö.

I AVHØR: - I avhørene jeg har hatt med politiet, har de vist spesielt stor interesse for det som skjedde før den perioden jeg tok over som sjeftrener i 1999, sier Kari-Pekka Kyrö. Her fra v-cuprennet i finske Kuopio i november i fjor.