Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Pollen-marerittet er over: - Jeg spiller om jeg ikke blir påkjørt av en bil

Kan oppleve den ultimate drømmesesongen til tross for mye skadetrøbbel.

KLAR: Pål André Helland melder seg klar til landskampene mot Malta og Italia, så fremt han ikke blir påkjørt av en bil.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KLAR: Pål André Helland melder seg klar til landskampene mot Malta og Italia, så fremt han ikke blir påkjørt av en bil. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pål André Helland hadde en eventyrlig god vårsesong og stod frem som kanskje Tippeligaens beste spiller.

At Rosenborg-profilen blomstret i takt med pollensesongen, var imidlertid uvant kost. Landslagsvingen er nemlig normalt sett best om høsten. Det har vært tilfellet i både RBK, Hødd og Byåsen.

Årsaken til det er Hellands kraftige pollenallergi, som har skapt problemer i mange vårsesonger. Det gjorde allergien faktisk i år også, selv om 25-åringen storspilte.

- Jeg tror allergien kan være årsaken til skadeproblemene. Jeg har slitt med skader i den verste pollensesongen fire år på rad, mens det bruker å være bedre resten av året, forteller Helland til Dagbladet.

- I pollensesongen bruker kroppen så mye energi på allergien at det går utover restitusjonen. Det er i hvert fall en teori, sier RBK-spilleren, som sliter med tettpakkede muskler og nerver i setemuskelen.

Nå som høsten har kommet, føler Helland seg bedre. Da han stod over landskampene mot Bulgaria og Kroatia, var det ikke disse problemene som var årsaken.

- Det var en slagskade, og det kan skje når som helt i sesongen. Utover det har jeg ikke stått over noen kamper i høst, selv om jeg ikke har vært 100  prosent, sier 25-åringen.

Innrømmer formdupp Mens Helland stod over mange kamper i vår og leverte storspill hver gang han spilte, har han i høst bidratt i alle kampen, men tidvis bare på halv maskin.

Det har gått utover kantspillerens målsnitt.

- I vår var laget fantastisk bra. Det er nok hovedgrunnen til at jeg gjorde en bedre vårsesong enn normalt. Lagkompisene spilte meg opp i gode situasjoner gang på gang. Det er ikke sikkert jeg hadde hatt en like bra vårsesong i Mjøndalen, sier Helland.

- I høst har det blitt færre storseirer og flere sliteseirer. Da er det ikke unaturlig at det blir litt færre scoringer på meg.

I tillegg har landslagsvingen hatt en liten formdupp. Det mener han i hvert fall selv.

- Jeg har hatt en formdupp siden Tromsø-kampen. Det har alle spillere i blant, enten man heter Cristiano Ronaldo eller spiller i 4. divisjon. Alle har perioder hvor de scorer mindre når, minner Helland om.

- Kan bli påkjørt av en bil Mot Start på søndag var imidlertid trønderen tilbake på scoringslisten. Nå håper han storformen er på vei tilbake.

OFFENSIV: Pål André Helland har minimalt med landslagserfaring, men kan likevel få en nøkkelrolle på Norges vei til EM i Frankrike.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
OFFENSIV: Pål André Helland har minimalt med landslagserfaring, men kan likevel få en nøkkelrolle på Norges vei til EM i Frankrike. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Jeg gleder meg veldig til landskampene mot Malta og Italia. Det var utrolig bittert å stå over sist. Nå er jeg klar, sier Helland.

- Garanterer du at du er 100 prosent frisk på lørdag?

- Det er planen, og det satser jeg virkelig på. Men man vet aldri noe 100 prosent. Jeg kan jo bli påkjørt av en bil, sier 25-åringen.

Hvis drømmen om EM-sluttspill realiseres, blir sesongen så bra som den kan bli for Helland. Seriegullet er snart i boks, og Rosenborg har kommet seg til gruppespillet i Europa League og skal også spille cupfinale.

Hellands hint til Høgmo Det hele kan toppes med å bli EM-klar enten etter lørdagens kamp mot Malta eller tirsdagens kamp mot Italia. Eller etter playoff.

- Det begynner å nærme seg maks av hva jeg kunne drømme om før sesongen, forteller Helland.

Hans kvaliteter kan bli spesielt avgjørende mot Malta, i en kamp Norge trolig vil styre og trenger offensiv kreativitet og X-faktor.

- Den kampen burde passe meg bra. Jeg skaper målsjanser og har som regel alltid målpoeng. Italia-kampen blir annerledes, men vi trenger spillere som setter målsjansene. Vi trenger også gode dødballer, sier dødballspesialisten Helland og hinter om at han bør spille.

Akkurat slik det bruker og skal være for en av de spillerne med mest selvtillit i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!